• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    VANEK: no kuchař který něco umí bere minimálně 2500 na den no
    VANEK
    VANEK --- ---
    Zkusím tady: netuší někdo, za kolik se dá sehnat slušný kuchař na tábor nebo podobnou akci?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Best Gordon Ramsay Reactions To Bad TikTok Cooking
    https://youtu.be/H7UyksVeoZk
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: To jo. Ale to se blbě dela na několik hodin dopředu na prepu :-) a chuťově se to taky nehodi všude.
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    co jsem zažil, tak v restauracích se normálně česnek namáčí přes noc do vody. co se týče brambor tak jsem za patnáct let v kuchyni nezažil aby šéf objednával loupané brambory. A co se týče automatické škrabek tak tam byl vždycky moc velký odpad
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    mozna by tam mohla fungovat ta loupaci technika z rajcat/cibule - kratce soupnout do horke vody a pak zchladit. U par strouzku to neresim, ale kdybych potreboval oloupat kilo cesneku, tak to nejprve zkusim :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    COUDAK: ono hrozně záleží na česneku, některé jdou loupat úplně samy, u jiných se pereš o každý mm^2 slupky.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    TOOMIX: no má to rychlejší než já ... vzdycky uriznu jakoby stopku a druhej konec ... a pak to podchytim spickou noze a sloupnu .. vetsinou mi to jde na jeden zatah .. jeden strouzek cca pul minuta
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    RAHUF: musíš do něj plácnout nožem, pak to jde, viz tady

    How To - chop garlic, with Jamie Oliver's mate Pete
    https://youtu.be/SZqP0D130HA
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    KONOPKA: jen ze zvědavosti, jak dlouho tvrá (resp. mělo by trvat) oloupat kilo česneku? mně vždycky trvá půl hodiny oloupat blbých šest sroužků, nedokážu si představit loupat toho kilo :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OMNIHASH: No právě, protože teprve při loupání se vidí, co všechno se musí odříznout.
    ZCR
    ZCR --- ---
    Kritériem pravdy je praxe: kdyby se to vyplatilo kupovat neloupaný, tak to naprostá většina restaurací kupuje neloupaný. To už se rovnou můžeme bavit taky o tom, jestli teda ty brambory kupovat myté nebo s hlínou, vždyť by to někdo za hodinku klidně umyl. (Ale že by z toho bylo v kuchyni bordelu a odpadu, to je další věc.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TOOMIX: odpad z brambor při škrábání je 20-50%
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: no, dve tuny brambor je 10.000 porcí. To zas neni tak málo... nehlede na to, ze to zabira misto, nejakou obsluhu to taky asi potrebuje aspon na zacatku a na konci... Jako ja to fakt chapu, ze to nekdo kupuje loupany.

    KONOPKA: 10 kilo za hodinu je imho docela slusna rychlost. To se nemuze s tim vsim okolo vyplatit. Jedine, ze potrebujes toho kuchare proste zamestnat nejakou cinnosti.
    KONOPKA
    KONOPKA --- ---
    ZCR: Tak 10kg pytel stojí 100,-. Pytel oloupanych necelých 300,-. Takže když ti ty brambory někdo oloupe do hodky, par kacek na tom usetris.

    Takhle nám prisla slečna na výpomoc a kilo česneku loupala tak dlouho, ze by se mi fakt vyplatilo koupit už oloupany z makra.

    Každopádně brambory jedine od zelinare, už jen protože si vybírám různý odrůdy podle roční doby, ale my nemáme zas tak velkou spotřebu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    RUTHLESS: kolik tak stojí, kilo oškrábaných brambor...koukám že dle odebraného množství cca 25kč/kg

    BRAMBORY loupané syrové krájené 1kg (10kg) - Potraviny domů, nákup online
    https://www.potravinydomu.cz/produkt/35151-BRAMBORY-loupane-syrove-krajene-1kg-10kg/index.htm

    Normální syrové brambory se slupkou stojí cca 15kč.

    BRAMBORY 25 kg pytel - Zelenina a ovoce | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/brambory-25kg-pytel-ean51002-skup14.php?18_let=ano



    Podívám se z okna a velmi nahrubo to spočítám:


    1000kg oškrábanách brambor mě bude stát 24000Kč
    1100kg neškrábanáých brambor mě bude stát 16500Kč. (10% ztráta za slupky)

    Rozdíl je tedy 7500Kč. Už po cca dvou tunách oloupaných brambor se mi zaplatí ten automatický škrábač. Nezapočítal jsem vodu, elektriku a čas stroje, ale pořád tam nevidím tu velkou úsporu, když i ten obyčejný škrábač za 13761Kč bez DPH zvládne 160kg brambor za hodinu.

    Maxima škrabka na brambory MPP 8 | Gastrokuchyn.cz
    https://gastrokuchyn.cz/shop/skrabky-na-brambory/maxima-skrabka-na-brambory-mpp-8
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    RUTHLESS: *i v makru. Samozrejme hospodam to vozi nejakej dodavatel jako Fany nebo tak
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: kupuje se to po pytlich v makru, nic neobvykleho. naprosta klasika
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZCR: no nebo na to koupí automatický škrábač, koukám začínají na 15000Kč
    ZCR
    ZCR --- ---
    TOOMIX: no já bych se spíš dost divil, kdyby tohle v jakékoli větší restauraci ještě pomocná síla dělala
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jak cena loupaných brambor se zvedla??? To jako nedělá nějaká pomocná síla v kuchyni?

    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/restaurace-zdrazily-obedva-se-v-praci-40367293#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=CIDbimU4G1g-202107270820&dop_id=40367293&source=hp&;amp;seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    „Třeba cena loupaných brambor se zvýšila během týdne o téměř sto procent. Pivo mi už před covidem pivovar zdražil dvakrát a já zůstal na původní ceně. Jenže dál to tak už táhnout nešlo,“ vysvětlil.


    Ano šéfe - Pohlreich - „mrdina s.r.o.“
    https://www.youtube.com/watch?v=5d-hZnrgR_k
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam