• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LITTLELICloud computing - An unidentifiable device that does the work for you :)
    Cloud architektura, Cloud platformy, Vývoj aplikací v Cloudu, Návrhové vzory a idiomy
    rozbalit záhlaví
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    ROTTWEILER: já ti děkuji
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    ROTTWEILER: vypadá to zajímavě, ale ten odkaz "get this now" mi nefunguje
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    White Paper: 5 Keys to Enterprise Cloud Computing sponsored by Citrix
    http://researchlibrary.theserverside.net/detail/RES/1268249776_244.html?
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    ISOC-NY Event: Eben Moglen ‘Freedom in the Cloud’ – 2/5/2010
    http://bit.ly/dufXPe
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no výborný, takže před několika minutami byl ohlášen release GAE 1.3.1
    a s ním nějaká poměrně významná vylepšení datastore:
    - podpora cursors
    - zmizel response limit 1000 výsledků
    - snížení error rate pomocí "automatických" retries

a máme přibalený nějaký testovací framework.

http://googleappengine.blogspot.com/2010/02/app-engine-sdk-131-including-major.html

PERRY
    PERRY --- ---
    ROTTWEILER: On-Demand muzes mit kolik chces, treba si jich naklikat 100 najednou a v ruznych konfiguracich. Cena za nejlevnejsi je 0,11$ za nacatou hodinu, kdy bezi. Pokud si zaplatis Reserved, musis si vybrat konkretni instanci. Potom ale stoji hodina nejlevnejsi instance 0,04$.

Kazdopadne maji jeste spot instance, u kterych se cena odviji od vytizeni jejich centra. Ty si zadas, za kolik chces, aby Ti bezely servery a pokud cena dosahne Tve hranice, tak se spusti. Ale protoze cena za spot instance je stale 0,04–0,05, tak premyslim, ze na to premigruju svuj system a pojedu jen na tom – kdyz nastavim dostatecne vysokou cenu, tak mi je snad instance nevypne .:)

Skaluje se to nejlip jak de. Pres webovy rozhrani si muzes naklikat cokoliv. Deset novych instanci, sto novych disku, ktere k nim libovolne pripojis, z techto disku si nechas kdykoliv udelat snapshot, atd.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    PERRY: No, já slyšel právě někde, že u Amazonu musíš platit nějakou základní cenu, tak jsem ho ve svém hledání vynechal. Co jsem teď na něj koukal, tak vypadá zajímavě.

Jakou variantu provozuješ On-Demand nebo Reserved? a jak dobře se to škáluje? Když je třeba koupíš Reserved máš možnost ještě využít při nedostatku On-Demand? nebo když máš u On-Demand nejlevnější počítač a ten nestačí přejde to na ten výkonnější?
    FLATAK
    FLATAK --- ---
    Zdar,

mate nejake zkusenosti s CDN (content delivery network) vhodnou pro hostovani videa? Hledam nejakou dobrou sluzbu a zalezi mi hlavne na cene, chci platit pay on go. Sluzba bude mit 2x rocne velkou zatez, 10 mesicu v roce asi nebude moc vyuzita, proto si myslim, ze je to vhodna cesta (obyc webhosting pro stranky + cdn pro video streaming). V soucasne dobe jsem nenasel vhodne reseni, ktere by mi vyhovovalo, jde hlavne o to, ze jsem nenasel pay on go ktera by podporovala zabezpeceny streaming. To umi napriklad Wowza media server 2, na simplecdn.com maji jen verzi 1, ktera neumi secure streaming.

Simplecdn.com je pro me dobry kandidat (az updatuji na wowza2) cena je: $0.039 / GB coz je proti Amazon CloudFront $0.170 / GB velky rozdil.

Ovsem testuju ten simplecdn a nezda se mi pocitani requestu a prenesenych dat... je mozne ze kdyz streamujete pres RTMP a nepreskakujete ve videu, tak se vam zapocita na server vice requestu nez 1? Nekdy mi na jedno prehrani videa napocitalo 4 requesty a 4x velikost souboru tzn napriklad pri velikosti videa 5mb to bylo +20mb za jedno prehrani, coz mi prijde jako totalni blbost kdyz streamujete. Navic rychlost streamu do CR tedy nic moc :/

Jeste jsem koukal na http://www.maxcdn.com/ maji dobre ceny, ale tez bez zabezpeceni.

Takze si rikam ze si se zabezpecenym streamem asi moc nevrznu, nevite o nejakem cnd providerovi v CR? Potrebuju hlavne presnos po CR v NIXu. Server hosting nebo virtual server mi na zacatek prijde celkem finance narocny, i kdyz je prenos do nixu zdarma, tak pro novy projek kde netusim pri startu pocet zakazniku by se prave asi vice hodil nejaky cdn.
    Myslite ze by pri max prenosu pro cca 250 ucastniku pri celkovem downloadu 20 MB/s zvladl napriklad takovyto VDS http://www.active24.cz/cz/servery/virtualni-dedikovane-servery/popis-modelu-vds/business-10/ ?

Predpokladam ze na takhle slozity dotaz nedostanu odpoved ale byl bych vdecny za jakykoliv tip:)
    PERRY
    PERRY --- ---
    ROTTWEILER: Ja jsem dlouho vybiral a rozmyslel az jsem nakones skoncil u Amazonu. Rack space se mi libil, ale bohuzel bezi pouze v US, coz je pro aplikace, ktere hodlam provozovat v CR nepouzitelny (ping kolem 200 ms). Amazon ma farmu v Irsku, kam mam ping kolem 40 ms. Navic ta sluzba je super flexibilni a ma API! Takze si aplikace/server muze monitorovat zatez a pripadne poslat pozadavek na zapojeni dalsich instanci serveru a rozlozit zatez. Az to opadne, tak je zas pozabijet.

Jestli spravne chapu Engine Yard, tak tam platis 11 centu/hodinu za jednu aplikaci? Za to mas na Amazonu server, na kterem Ti muze bezet aplikaci kolik chce (resp. 1,7 GB RAM).
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    ROTTWEILER: Pro Ceskou republiku bude Azure az od brezna.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    Jak je to s tím Azure? Měl jsem přístup do CTP a přišel mi mail, že se to spouští jen ve vybraných zemích a CZ v nich nebylo, takže Azure nejde používat od nás?

Jinak jaký si myslíte, že je nejlepší cloud na Ruby on Rails? který má nejnižší začínající náklady a platí se víceméně jen za to co člověk použije - "Pay As You Go".

Osobně se mi zamlouvá Engine Yard a Azure(u něj bohužel chybí SDK a nevím jestli vůbec bude). Plus ten plugin do Eclipse funguje jen na Windows.

Myslím, že na Engine Yard jel Github a z nějakýho důvodu přešli Rackspace, kde se platí hodně hned od začátku ~150$.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    LITTLELI: Ten link by mě zajímal.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    btw jiný přístup k datastoru v GAE http://code.google.com/p/objectify-appengine/
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no hele rozumim, ale nutno říct, že třebas programování pro GAE je taky maličko věc. spousta věcí, na který je člověk zvyklej prostě musí zahodit už jako myšlenkovej koncept. mám někde link o optimalizaci reálný masivně škálovatelný aplikace pro GAE , to sem pak plácnu.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    Jo. Byl jsem na microsoftím architekt fóru o Azure. Dojmy rozporuplné. Storage mají docela pěkně vyřešenou -- jde ovládat z Management Studia, nebo jak se ta správcovská grafická konzole k SQL serveru jmenuje. Ostatní věci, přestože od začátku říkali, jak je to jednoduché, už mi moc pěkné nepřišly. Ukázali několik příkladů, které byly kódem poměrně rozsáhlé a výsledku udělaly o málo víc než hello world. Tak nějak mi to připomíná Javu Enterprise Edition v plenkách, kdy se musely ručně programovat různé stuby a interface objekty. Už se to chystají prodávat, ale u AppFabric ještě jmenovali další asi tři použití, která se teprve vyvíjejí a stávající řešení se bude nejspíš trochu měnit. Na CD nám dali kromě dalšího nějaké SDK, přičemž několikrát zmínili, že máme počkat na únor, že vyjde nové SDK.
    Zajímavé mi přišlo, že tvrdili, že stávající aplikace se nebudou muset pro přesun do cloudu téměr vůbec měnit. To mi tedy nepřijde úplně pravdivé. Jsou tu požadavky na bezestavovost a snadnou škálovatelnost, a s tím architektura dnešních aplikací ne vždy počítá. A další faktory.
    jestli bude zájem, tak bych někam vykopíroval to CD, co jsme tam dostali.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TENCOKACISTROMY: výsledky ukázat až po: 0:00:00 5.2.2010
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    má _týden_ skryté výsledky je správná odpověď :)
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    Mam rozbitej nyx nebo tahle anketa ma skryty vysledky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam