• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LITTLELICloud computing - An unidentifiable device that does the work for you :)
    Cloud architektura, Cloud platformy, Vývoj aplikací v Cloudu, Návrhové vzory a idiomy
    rozbalit záhlaví
    APPU
    APPU --- ---
    APPU: Ten minus byl lepsi nez odpoved. Kazdopadne povedlo se najit reseni
    APPU
    APPU --- ---
    Tak aspoň nastíním problém
    NAS my cloud EX2 Ultra
    Na některých kompech mi zobrazuje pře web klienta pouze pár řádků a pak nic. Dohledal jsem, že se to občas děje nezávisle na konfiguraci, OS, prohlížeči. Takže otázka jestli se s tim někdo setkal a jde to fixnout. Nebo jestli existuje něco čim se k tomu připojit bez web klienta. My cloud desktop mi nejde rozchodit. Přihlásí mě to, dá mi na výběr zařízení a pak mě vykopne.
    SATAI
    SATAI --- ---
    APPU: no já uražený jsem ;-)

    Ten cloud v názvu je jenom taková cool nálepka, s cloudem to nijak nesouvisí.
    APPU
    APPU --- ---
    SATAI: no je, ale abych tady tim někoho neurazil :) V některejch audítkách je úplně jinej level.
    SATAI
    SATAI --- ---
    APPU: není tohle diskuse o cloudu? :-D
    APPU
    APPU --- ---
    Ahoj mám dotaz. Používá tu někdo NAS od WD my cloud. Nebo nevíte kde by mi někdo poradil ? Mám pár otázek a nemohu nikde nic dohledat.
    Předem děkuju za jakoukoliv radu
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    REFLEX: Obecne se to nevyplati se to, protoze AWS neni VPS.

    Mrkni na https://aws.amazon.com/lightsail/ to je asi jedine co se da porovnavat s VPS.
    MALANIUS
    MALANIUS --- ---
    REFLEX: Zalezi na tom jak to tam chces provozovat, pokud na EC2 instanci, tak tam cena podle toho co za instanci to bude a jakej plan si zvolis (on-demand je nejdrazsi, reserved na x let ti usetri dost $).
    Pokud v kontejnerejch tak zalezi na cem, EKS je drahej, Fargate vychazi nejlevneji, ale taky se odviji od pozadovanyho vykonu.
    Pak taky neco za Load Balancer (pokud nehodlas vystavovat EC2 primo ven, coz bych nedoporucoval), storage atd... A taky v kterym regionu, mirne se to lisi per service v ruznejch regionech.
    Neco si muzes naklikat v https://calculator.aws/ pokud vis co budes pouzivat, ale zdaleka tam nejsou vsechny service.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Ahoj, AWS jsem nikde nepouzil primo ja, vzdy se staral o deploy nekdo jiny.

    Tak mam mozna lamacky dotaz, jak na tom bude cenove kdybych hostoval maly az stredne velky web na AWS oproti treba Wedos VPS, kde budu platit cca 600kc/mesic?

    Jde to nejak odhadnout?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    hele, jak řešíte dynamicky dostupný postgres databáze na AWS?

    Mám ve swarmu feature branches pro jednu appku. Tj. každá branch má víceméně separované prostředí. Http requesty dorazí do ALB, ten to pošle na Traefik v2 který to rozroutuje do swarmu podle namespace dané feature branche. Depedence tý appky jsou localstack pro S3/DynamodDB, postgres apod.

    Trabl je když chci mít zvenku dostupný postgres server pro daný branch, aby si devs mohli napojit z pycharm a nemuseli do konzole a tunelovat se to DB.

    Tak analogicky k HTTP jsem si udělal TCP router v traefik v2 a NLB u AWS. NLB má za úkol přesměřovat 5432 na swarm manažery, na port 9007, kde má traefik endpoint pro zpracovní TCP požadavků. Na NLB je nasměrovaný DNS, *.swarm.nekde.cz

    První co mi došlo, když to nefungovalo je, že SNI je vlastnost až TLS nadstavby TCP a psql při iniciaci komunikace používání vlastní otvírák, OpenSSL komunikuje až v druhém kroku. Tj. Treafik asi vůbec nezíská SNI, takže nemám jak routovat. Prostě to končí takhle "psql: error: could not connect to server: received invalid response to SSL negotiation: H" Imho to H vrací traefik, ale nebyl jsem to z logů schopen dohledat. Dodal jsem i parametr tls passtrough, ale nic.

    Každopádně, teď přemýšlím jak na to. Chtěl bych pro každou feature branch vlastní databázový server s vlastním hostname a ideálně na portu 5432.

    Workaround co mě napadá je udělat jen jeden server a každá feature bude mít svoji databázi.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    oracle ma nejaky always free instance, planuju to zkusit https://docs.cloud.oracle.com/en-us/iaas/Content/FreeTier/resourceref.htm
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    GIOMIKY: Jak se říká do třetice;-) Mě stejně jen zajímá, jaká bude na konci tvoje zkušenost.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    RUDOLF: A vis, ze na dalsiho klauna uz asi nemam energii?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    GIOMIKY: Zkus AWS;-)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    INDIAN: ... btw: uz vim, proc se mi nelibi ty cloud provideri... mel jsem mikroinstanci s redhatem u M$FT... to uz jsem psal, jak jsem platil jsem za ni 2$ / mesic... najednou v unoru chteli za to same 30$, protoze pry licence... ted skoro to same s Googlem... platil jsem jim 0.30$ za mesic... a najednou, ze mam pevnou ip adresu... a at zaplatim 8$.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Nenavidim Azure. Normalni platba za mikroinstanci za mesic byla 2EUR. Ted mi strhli 57 EUR. Snazim se dopatrat proc, ale tipoval bych, ze si zacli uctovat za redhat licenci, kdyz to koupila o velka ibm.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Ma nekdo zkusenost s architekturou v duchu hybrid cloud?

    Zapasim se svym konzervativnim zamestnavatelem o castecny migraci infra do cloudu. Z mnoha duvodu se nase produkcni servery nachazej po ruznejch datacentrech po celym svete (sme 100% bare metal), nicmene co se tyka administrativnich instanci (interni aplikace, monitoring, veskerej management, atp)., tohle vsecko by se klidne mohlo nachazet u nakyho z provideru, konkretne uvazuju o AWS. Velka cast datacenter kde mame zelezo patri pod Equinix, ktery tuhle moznost nabizej taky: https://www.equinix.com/partners/AWS/
    Doposud totiz kdykoli je treba instalovat neco novyho, nakej POC, atp. cekam dny az tejdny nez dostanu nakou sunku end-of-life nebo dostanu novy servery a nasledujici provisioning je kvuli plno restrikcim peklo. Navic kdyz potrebuju specifickou konfiguraci (cluster s izolovanou siti pro replikace, atp)., je to jeste komplikovanejsi (musi tam jet nekdo od nas nebo se zada o smart hand service) aby to vsecko nadratoval.

    Je to strasne svazujici, na cluster s ES sem cekal mesice nez sem ho diky nasem zkostnatelym postupum mel k dispozici.
    Ma nekdo z vas neco podobnyho za sebou? Popr. aspon kdyby nekdo nadhodil nakej argumentacni kalkul proc by to mohlo bejt vyhodnejsi.
    Pro ilustraci: 15-20 DC, kde se nachazi cca 900 serveru, z toho rekneme zhruba 20-40 migrovatelnych "ven". Jedina podminka je to, ze z DC k providerovi musi bejt prima konexe (tj. ne pres internet), ty servery musi zustat v produkcni siti
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    SAJAGI: kombinaci JSON template + PowerShell SDK. Na těch JSON template je fajn, že si je vygeneruješ na portálu (naklikám resource group, vygeneruju JSON a pak můžu nasazovat to samý). Nedovedu si ale představit je psát ručně od píky. PowerShell je fajn se naučit už kvůli běžné administraci - ne vše jde na portále naklikat, můžeš mít předpřipravené skripty a ty drobně modifikovat. Ve výsledku pak deployuješ JSON template přes PowerShell.
    Nutno ale dodat, že to používám na ještě jednodušší scénáře než ty -> typicky WebApp, SQL a Storage. Nějaké složitější věci jsem nezkoušel.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    H_U_N_T_E_R: A co z toho používáš v praxi? Ty json templaty? Nebo některé z SDK (Python / Powershell / cmd)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam