• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LITTLELICloud computing - An unidentifiable device that does the work for you :)
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    U Lambda je trochu problem cold start. Pokud tvoje funkce delsi dobu nebezela, tak pak prvni zavolani trva vyrazne dele nez obvykle. Je otazka, jestli to to vadi. Konkretni zpozdeni zavisi na jazyku (presneji spis slozitosti behoveho prostredi), zrovna Python je z toho pohledu celkem dobra volba, Lambdy v Pythonu maji spis rychlejsi cold start. Myslim, ze to neni tak davno, co zavedli sluzbu, ze si muzes platit, aby jsi mel rovnou v zaloze nejaky pocet Lambda "instanci" pripravenych k behu, ale tam uz pak ta cena prestava byt zanedbatelna.

    Pokud ti nevadi latence a pocet requestu bude nebude velky, pak to serverless (API gateway a Lambda) nemusi stat skoro nic, protoze se plati jen za pustene requesty. Ale zase kdyz te nekdo zacne poradne bombardovat pozadavkama, tak se muzes celkem prohnou. I kdyz API gateway myslim umi omezit maximalni pocet pozadavku.

    Ja podobne reseni (bez Route 53 a s daty v DynamoDB misto S3) pouzival na jednu aplikaci, kde jsem 4x za hodinu posilal do databaze par trivialnich udaju a jednou-dvarkat za den si je vytahnul. Cena byla v centech za mesic :-).
    QUICK
    QUICK --- ---
    TYCHOVRAHE: To vypadá použitelně, dík moc! Zkusím se tím prohrabat :)
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    QUICK: Docker určitě ne, lambda je jen funkce která se zavolá po nějakém triggeru, zde http request. S lokálním vývojem týhle kombinace zkušenost nemám.

    Automatizace deploymentu - heslo CloudFormation.

    Koukni ještě tady na to, vypadá to že to má odpovědi na tvé otázky:
    What is the AWS Serverless Application Model (AWS SAM)? - AWS Serverless Application Model
    https://docs.aws.amazon.com/serverless-application-model/latest/developerguide/what-is-sam.html
    QUICK
    QUICK --- ---
    TYCHOVRAHE: Díky, kdybych se touhle cestou vydal, jak probíhá lokální vývoj? Jsem zvyklý na docker, ale tam asi lambdy úplně nepofrčí. Jak vůbec probíhá deployment tohodle? Dá se to napsat do konfiguračního souboru a pak jedním příkazem všechno nasadit / přenasadit?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    QUICK:
    Aspoň aby diskuze nestála, tak nahodim, použitelností a nedostatkama si uplně jistej nejsem. Snad by šlo použít:
    Route 53 na výběr regionu dle latence serveru
    API Gateway + Lambda na implementaci endpointů a logiky, zkopírované do všech regionů kde to chceš obsluhovat
    Data, pokud nepotřebuješ databázi, můžeš třeba uložit na S3, což je globální služba. Je otázka, jestli latence v takovém případě bude přijatelná.
    Pokud bys chtěl databázi, nebo to bylo pomalý, tak RDS a třeba to Postgres a read repliky do ostatních regionů - to pak asi vyjde dráž.

    Route53+API Gateway+Lambda+S3 by mohlo být i celkem levný, dle trafficu. A je to komplet serverless, tak ti odpadá nějaká údržba.

    Python na Lambdě není problém.

    Více např.
    Building a Multi-region Serverless Application with Amazon API Gateway and AWS Lambda | AWS Compute Blog
    https://aws.amazon.com/...ulti-region-serverless-application-with-amazon-api-gateway-and-aws-lambda/

    Amazon AWS Route 53 GEO DNS Configurations - nixCraft
    https://www.cyberciti.biz/cloud-computing/aws/route-53-geodns-tutorial/
    QUICK
    QUICK --- ---
    Provozuju web s citáty (Django + Postgres) na normální VPS a před nějakým časem jsem jen tak z legrace zveřejnil API pro získání náhodného citátu na RapidAPI.

    Chtěl bych si na téhle blbině vyzkoušet AWS, tak mě napadlo, že bych tento endpoint předělal do AWS. Chtěl bych, aby to bylo distribuované kdekoliv (když někdo pošle dotaz z USA, tak to obslouží servery v USA, když z EU, tak v EU). Dat bude malinko (třeba výběr 1000 citátů), je mi jedno jak to budu v AWS držet. Jen bych je chtěl jednou za čas přegenerovat (předpokládám, že na mém webserveru zavolám nějaký job, který je vytáhne z db a nhraje na AWS).

    Poradíte mi jak bych to mohl na AWS poskládat? Ideálně kdybych to zvládnul naprogramovat v Pythonu.
    APPU
    APPU --- ---
    APPU: Ten minus byl lepsi nez odpoved. Kazdopadne povedlo se najit reseni
    APPU
    APPU --- ---
    Tak aspoň nastíním problém
    NAS my cloud EX2 Ultra
    Na některých kompech mi zobrazuje pře web klienta pouze pár řádků a pak nic. Dohledal jsem, že se to občas děje nezávisle na konfiguraci, OS, prohlížeči. Takže otázka jestli se s tim někdo setkal a jde to fixnout. Nebo jestli existuje něco čim se k tomu připojit bez web klienta. My cloud desktop mi nejde rozchodit. Přihlásí mě to, dá mi na výběr zařízení a pak mě vykopne.
    SATAI
    SATAI --- ---
    APPU: no já uražený jsem ;-)

    Ten cloud v názvu je jenom taková cool nálepka, s cloudem to nijak nesouvisí.
    APPU
    APPU --- ---
    SATAI: no je, ale abych tady tim někoho neurazil :) V některejch audítkách je úplně jinej level.
    SATAI
    SATAI --- ---
    APPU: není tohle diskuse o cloudu? :-D
    APPU
    APPU --- ---
    Ahoj mám dotaz. Používá tu někdo NAS od WD my cloud. Nebo nevíte kde by mi někdo poradil ? Mám pár otázek a nemohu nikde nic dohledat.
    Předem děkuju za jakoukoliv radu
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    REFLEX: Obecne se to nevyplati se to, protoze AWS neni VPS.

    Mrkni na https://aws.amazon.com/lightsail/ to je asi jedine co se da porovnavat s VPS.
    MALANIUS
    MALANIUS --- ---
    REFLEX: Zalezi na tom jak to tam chces provozovat, pokud na EC2 instanci, tak tam cena podle toho co za instanci to bude a jakej plan si zvolis (on-demand je nejdrazsi, reserved na x let ti usetri dost $).
    Pokud v kontejnerejch tak zalezi na cem, EKS je drahej, Fargate vychazi nejlevneji, ale taky se odviji od pozadovanyho vykonu.
    Pak taky neco za Load Balancer (pokud nehodlas vystavovat EC2 primo ven, coz bych nedoporucoval), storage atd... A taky v kterym regionu, mirne se to lisi per service v ruznejch regionech.
    Neco si muzes naklikat v https://calculator.aws/ pokud vis co budes pouzivat, ale zdaleka tam nejsou vsechny service.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Ahoj, AWS jsem nikde nepouzil primo ja, vzdy se staral o deploy nekdo jiny.

    Tak mam mozna lamacky dotaz, jak na tom bude cenove kdybych hostoval maly az stredne velky web na AWS oproti treba Wedos VPS, kde budu platit cca 600kc/mesic?

    Jde to nejak odhadnout?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    hele, jak řešíte dynamicky dostupný postgres databáze na AWS?

    Mám ve swarmu feature branches pro jednu appku. Tj. každá branch má víceméně separované prostředí. Http requesty dorazí do ALB, ten to pošle na Traefik v2 který to rozroutuje do swarmu podle namespace dané feature branche. Depedence tý appky jsou localstack pro S3/DynamodDB, postgres apod.

    Trabl je když chci mít zvenku dostupný postgres server pro daný branch, aby si devs mohli napojit z pycharm a nemuseli do konzole a tunelovat se to DB.

    Tak analogicky k HTTP jsem si udělal TCP router v traefik v2 a NLB u AWS. NLB má za úkol přesměřovat 5432 na swarm manažery, na port 9007, kde má traefik endpoint pro zpracovní TCP požadavků. Na NLB je nasměrovaný DNS, *.swarm.nekde.cz

    První co mi došlo, když to nefungovalo je, že SNI je vlastnost až TLS nadstavby TCP a psql při iniciaci komunikace používání vlastní otvírák, OpenSSL komunikuje až v druhém kroku. Tj. Treafik asi vůbec nezíská SNI, takže nemám jak routovat. Prostě to končí takhle "psql: error: could not connect to server: received invalid response to SSL negotiation: H" Imho to H vrací traefik, ale nebyl jsem to z logů schopen dohledat. Dodal jsem i parametr tls passtrough, ale nic.

    Každopádně, teď přemýšlím jak na to. Chtěl bych pro každou feature branch vlastní databázový server s vlastním hostname a ideálně na portu 5432.

    Workaround co mě napadá je udělat jen jeden server a každá feature bude mít svoji databázi.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    oracle ma nejaky always free instance, planuju to zkusit https://docs.cloud.oracle.com/en-us/iaas/Content/FreeTier/resourceref.htm
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    GIOMIKY: Jak se říká do třetice;-) Mě stejně jen zajímá, jaká bude na konci tvoje zkušenost.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    RUDOLF: A vis, ze na dalsiho klauna uz asi nemam energii?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    GIOMIKY: Zkus AWS;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam