DOCKINEZ: Pardon, že vám do toho vstupuju, ale tvoje příspěvky jsou motivující :)
Srovnáváš Vietnamce a Romy, to je podle mě nedomysl. Přece nemůžeš po nikom chtít, aby ti na základě takového porovnávání něco vysvětloval? O Vietnamcích u nás je něco tady, o Romech viz. nástěnka:
http://tranthu.blog.idnes.cz/c/44718/Jak-opravdu-ziji-Vietnamci-v-CR-cast-1.html
http://www.socioweb.cz/index.php?disp=temata&shw=199&lst=108
Píšeš subjektivně, svůj názor, ale podáváš to přitom jako něco objektivního... Děláš to samé, jako ti autoři toho "prohlášení" !
A, LOL, taky mě napadlo, kdyby se tu ""náckové" cítili natolik ohrožení, že by vyzvali ostatní k odchodu ze země, tak jen ať jdou :), ne? Ale vážně, dneska se asi čeští náckové nemusí cítit ohroženě - jednak jim nic nehrozí, leda tak naprostá ztráta vlastní individuality, a druhak bůhví, jestli co vůbec cítí... na tuhle tvoji otázku není kloudná odpověď...
Podle mě jsou ilustrativní pro ten "rasismus -nerasismus" v naší společnosti tyhle stránky:
http://www.chceteje.cz/ Když to člověk čte, tak to vlastně působí celkem rozumně... ale přitom to má s "rasismem" či jak tu netoleranci nazvat, úplně stejný základ - a to je úzkostný STRACH, ze všeho cizího, neznámého, nezvyklého, jiného... a tenhle strach se snaží zamaskovat sami před sebou vysokou intelektuálností a křečovitou, chladnou argumentací. Ze stejného úrodného "myšlenkového" pole vyrostl nacismus (který to odlišné rovnou vybíjel...), ze stejného komunismus (který cikánům zde žijícím v podstatě zakázal jejich dosavadní způsob života a snažil se je naroubovat na svoji představu spokojeného člověka dle své ideologie...), ze stejného vycházejí mnozí dnešní vlivní politici (btw. zvolení ZÁSTUPCI společnosti) - pořád ten samý chladný intelekt, který nikdy nemá šanci pochopit podstatu. Protože pochopit podstatu druhého člověka je možné jedině skrze vcítění se, skrze CIT, a ne rozum. Proto taky podle mě troskotají všelijaké ty "nápady" různých organizací na "integraci
A aby to bylo ještě složitější, ten soucit musí být spojený s vhledem do sáhodlouhých historických souvislostí - a získat takový náhled je sice dlouhodobá záležitost, ale bez něj zase vždycky dospějeme k jednoduchým závěrům, jednoduchým porovnáváním a jednoduchým řešením... jako píšeš ty, porovnáš nesrovnatelné, Vietnamce a Romy, ale je to pro tebe vyřízeno, jasná věc...?
...Právě že vtipné (nebo smutné) pak je, že obyčejní lidi, jako i moji rodiče, kteří nemají hlubší zájem o tohle téma, prostě řeknou, co vidí : organizace se snažila, dalo se do toho hodně peněz, a výsledek žádný = cikáni se nikdy nezmění (nezačlení, nepřizpůsobí atp.) - ale byla to fakt vina cikánů, že se projekt nezdařil, když byl od počátku postavený špatně? A musím říct, že i tenhle nezájem, i když jsou to třeba moji rodiče (tvoje generace?), už spoluutváří podhoubí pro ten strach a nepochopení, což pro mě = spoluúčast. Někdo, kdo pak tohle vnímá hlavně citem, pak právem vnímá celou společnost jako rasistickou, protože na cit to tak prostě působí - ve smyslu toho hesla, "kdo přehlíží zlo, pomáhá zlu". I když třeba i moji rodiče (a plno dalších normálních lidí)odsoudí útoky nácků v televizi, je to pro ně jako film, něco si o tom myslí, ale neprožívají to jako svůj problém, jako svoji realitu... to je ten nezájem, povrchní pozorování světa. To nikdy nepřinese řešení...