• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Ve věku 64 let v pátek 28. května náhle zemřel romský aktivista, badatel a sběratel Jan Rác. O jeho smrti informovali server Romea.cz jeho blízcí spolupracovníci.
    Zemřel romský aktivista a badatel Jan Rác - Romea.cz
    http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/zemrel-romsky-aktivista-a-badatel-jan-rac
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    30 let zpět: Muži na jarmarku zbili kováře
    20. 5. 2021
    Skupina romských útočníků napadla na jarmarku v Plzni uměleckého kováře, rovněž Roma. Muž skončil v nemocnici s řeznými ranami a vážným zraněním obličeje. V rozhovoru v nemocnici uvedl, že mu útočníci už nějakou dobu vyhrožovali.

    30 let zpět: Muži na jarmarku zbili kováře — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/30-let-zpet/3310563-30-let-zpet-muzi-na-jarmarku-zbili-kovare
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    CT24zive @CT24zive
    ·
    4 h
    Má vzniknout analýza o zabaveném majetku Romů za války. Má sloužit k nastavení odškodnění, a to do r. 2030, uvádí nová strategie začleňování Romů.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Již dnes od 20 hodin promítání filmu LETY. Podívejte se z pohodlí vašeho domova!
    Moje kino LIVE: Lety + debata
    https://www.mojekinolive.cz/6092996365dd5862de99013d
    MTO
    MTO --- ---
    Nahlížení minulosti: „Hodně Cigánů se mělo za komunismu líp“ - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nahlizeni-minulosti-hodne-ciganu-se-melo-za-komunismu-lip-154143#dop_ab_variant=0&;amp;dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=N2PQQotgz4L-202105121231&dop_id=154143&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    „Mezi Romy se říká: Komunisti mi sebrali housle a dali mi krumpáč. Demokracie mi sebrala i ten krumpáč,“ připomíná Ladislav Goral, velká osobnost pražské romské komunity. „A taky koluje smutný vtip: Gádžové dědí majetky a domy, Romové dědí jenom nemoce.“ A Goral dodává: „Komunismus byl v něčem opravdu hrozný, ale u většiny Cigánů pořád vítězí.“

    Hudebník, herec, zástupce Romů na úřadu vlády, přítel chartistů, vedoucí pololegálního skautského oddílu, znalec romských rodů a dialektů a tvrdý kritik těch Romů, kteří se nestarají o budoucnost. Ladislav Goral vzpomíná na minulý režim a srovnává tehdejší a současný život Romů v dalším díle seriálu o období normalizace, jejíž první fáze skončila před 50 lety.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Kutnohorská škola už nechce mít nálepku „pro Romy a znevýhodněné“. Začala učit jinak - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kutnohorska-skola-uz-nechce-mit-nalepku-pro-romy-a-znevyhodn/r~0472d1a6978c11ebb0fa0cc47ab5f122/
    MTO
    MTO --- ---
    Kamav tut — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/14026382993-kamav-tut/22154215047

    Přenos mimořádného koncertu z divadla La Fabrika u příležitosti oslav Mezinárodního dne Romů. Ve spolupráci s Českou filharmonií účinkují: zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová, uskupení Jazz Famelija, dětský sbor Čhavorenge a další hosté.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Článek týdne na Wiki

    Johann Wilhelm[1] Trollmann (přezdívaný Rukeli – v romštině strom; 27. prosince 1907, Wilsche, Německé císařství – 1944, koncentrační tábor Wittenberge, Nacistické Německo) byl německý boxer ve střední váze patřící k romskému etniku Sinti.

    Johann Trollmann – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Trollmann
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Pražské fórum pro romské dějiny při našem ústavu se v zastoupení našich kolegyň Renaty Berkyové a Kateřiny Čapkové vyjádřilo k diskuzi okolo čtení romských jmen obětí holokaustu. Plné znění prohlášení je k přečtení zde:
    Prohlášení Pražského fóra pro romské dějiny k debatě ke čtení jmen romských obětí - Romani Histories
    http://romanihistories.usd.cas.cz/cs/akce-fora/prohlaseni-prazskeho-fora-pro-romske-dejiny-k-debate-ke-cteni-jmen-romskych-obeti
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Zemřel Paul Polansky, který upozornil na koncentrační tábor v Letech - Romea.cz
    http://www.romea.cz/...-u-pisku?fbclid=IwAR3K_V3yv6kJAfjI0Utud4orZwoX10MUM3BhVanvGCESgWi-mXBcxQiyeQo
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Jeho otec byl Čech a maminka měla romský původ, což bylo hlavní příčinou jejich odchodu do Vídně.

    Josef Hippolyte Havel (1871 – 1950)
    Český anarchista Josef H. Havel se narodil 11. srpna 1871 v malé obci Dolní Bukovsko u Českých Budějovic.

    Jeho otec byl Čech a maminka měla romský původ, což bylo hlavní příčinou jejich odchodu do Vídně. Studia absolvoval ve Vídni. Byl přítelem a láskou nejznámější anarchistky Emmy Goldman. Osobně se setkal také se slavným ruským teoretikem anarchokomunismu Petrem Alexandrem Kropotkinem, znal se v podstatě s anarchisty ze všech koutů světa, včetně těch z Japonska. Josef H . Havel se sám hlásil k anarchistickému komunismu a byl považován za anarchistického militanta a plodného publicistu.
    (...)

    Na sklonku života se z něj stává bezdomovec. Ze silného muže a
    “anarchistického šviháka” se stává podivínem, jenž provokuje kolemjdoucí výstředními kousky a urážkami. Zprvu simulované “šílenství”, se brzy stane skutečností. Umírá v psychiatrické léčebně dne 13. března 1950.

    Odchází jedna z dalších významných postav českého anarchismu, Josef Hyppolite Havel umírá ve věku 71 let v New Yersey. Přítel mnoha významných postav světového anarchistického hnutí a anarchista do posledního dechu. Vysokoškolští studenti z Yalské univerzity na jeho počest nazvou svůj levicově zaměřený studentský časopis “The Hyppolitic”.

    Josef Hippolyte Havel (1871 – 1950) – Historie českého anarchismu (1880 – 1939)
    https://ahistorie.451.cz/josef-hippolyte-havel-1871-1950/

    MTO
    MTO --- ---
    Miri fajta (2020) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/904706-miri-fajta/komentare/

    Ústřední postavou dokumentu je Robin Stria, filmový amatér, který se snaží vytvořit první romský sitcom v Čechách. Jeho název Miri Fajta znamená v romštině „Moje rodina“ a romský tvůrce v něm chce vyprávět příběh o Romech s romskými herci. Zároveň je to pro něj způsob, jak promyslet svoji identitu a ukázat ji v době, kdy problém sebeuvědomění je i problémem reprezentace, neboť romských tvůrců je pomálu. Režisér sitcomu si uvědomuje, jak je reprezentace v médiích důležitá, a dokument, jehož je hrdinou, poukazuje na absenci představení menšin, kdy nejsou jen objektem pozorování, ale samy se stávají tvořivými činiteli.

    http://www.gnomonfilm.com/portfolio/miri-fajta/


    Kompletní dva díly sitcomu Miri fajta, o jejichž natáčení dokument pojednává, naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=tsBR8EiwrzY& https://www.youtube.com/watch?v=ShMVk8Xqbxw
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    dnešní Právo

    ● Rozhovor s historičkou Adélou Gjuričovou, která se specializuje na porevoluční transformaci a se Salonem mluvila o tom, proč nemáme v parlamentu Romy, že česká antipolitická tradice sahá až do 19. století a jak se proměnila psychoterapie přes sametovou revoluci i koronu

    Vychází nový Salon: S historičkou Gjuričovou o české zálibě být utlačovanou menšinou - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-s-historickou-gjuricovou-o-ceske-zalibe-byt-utlacovanou-mensinou-40353499
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    FRUITS: z hlavy mě teď nic nenapadá, tady je spíš takový pelmel

    možná napsat sem https://www.rommuz.cz/kontakt/
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Heleďte nemáte nějaké zajímave materiály či zdroje k romskému (výtvarnému ale i obecně) umění ? Vím, že se začalo hodně zpracovávat v ČR až v 90. letech, je o tom pár publikací, a dnes je vidět hodně třeba Lada Gažiová. Budu rád za jakékoli tipy..
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Jiří Letov, šéf hospodářské správy protektorátních lágrů, který by si zasloužil státní vyznamenání – A2larm
    https://a2larm.cz/...podarske-spravy-protektoratnich-lagru-ktery-by-si-zaslouzil-statni-vyznamenani/
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    https://eriac.org

    RomaMoMA is a transnational, collaborative and discursive art project of the European Roma Institute of Arts and Culture (ERIAC) and OFF-Biennale Budapest. It is a platform to envision and discuss the possible forms of a Roma museum of modern and contemporary art that will expand in time and space through a series of exhibitions, discussions, and art projects.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Roma Voices in History – A Sourcebook | Brill
    https://brill.com/view/title/58332

    Volume Editors: Elena Marushiakova and Vesselin Popov
    This ground-breaking book is an impressively extensive collection of primary historical sources in various languages that reflect the history of the Roma (formerly referred to as ‘Gypsies’ in local languages).
    The selection of the included materials reflects the authentic voice of the Roma themselves, and presents their visions and the specific goals pursued by the Roma civic emancipation movement. The source materials are published in original and translated in English, and are accompanied by explanatory notes and summarising comments discussing the specific historical realities and their interrelation to the Romani emancipatory movement in Central and Eastern Europe, thus presenting a comprehensive picture of the historical processes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam