Nahlížení minulosti: „Hodně Cigánů se mělo za komunismu líp“ - Seznam Zprávyhttps://www.seznamzpravy.cz/clanek/nahlizeni-minulosti-hodne-ciganu-se-melo-za-komunismu-lip-154143#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=N2PQQotgz4L-202105121231&dop_id=154143&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz„Mezi Romy se říká: Komunisti mi sebrali housle a dali mi krumpáč. Demokracie mi sebrala i ten krumpáč,“ připomíná Ladislav Goral, velká osobnost pražské romské komunity. „A taky koluje smutný vtip: Gádžové dědí majetky a domy, Romové dědí jenom nemoce.“ A Goral dodává: „Komunismus byl v něčem opravdu hrozný, ale u většiny Cigánů pořád vítězí.“
Hudebník, herec, zástupce Romů na úřadu vlády, přítel chartistů, vedoucí pololegálního skautského oddílu, znalec romských rodů a dialektů a tvrdý kritik těch Romů, kteří se nestarají o budoucnost. Ladislav Goral vzpomíná na minulý režim a srovnává tehdejší a současný život Romů v dalším díle seriálu o období normalizace, jejíž první fáze skončila před 50 lety.