• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    MTO
    MTO --- ---
    S_TEJK: dam sem rovnou link na stranky jen twitter....

    Welcome
    https://www.romaniherstory.com/

    Romani Herstory is an ever-growing digital library that celebrates women of Romani descent from the past and present, unsung heroines & trailblazers who refuse(d) to conform to stereotypes
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    V Česku by mohl do konce příštího roku vzniknout post vládního zmocněnce pro romské záležitosti, počítá s tím schválená strategie integrace Romů.

    https://twitter.com/CT24zive/status/1401090013773901824
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Ve věku 64 let v pátek 28. května náhle zemřel romský aktivista, badatel a sběratel Jan Rác. O jeho smrti informovali server Romea.cz jeho blízcí spolupracovníci.
    Zemřel romský aktivista a badatel Jan Rác - Romea.cz
    http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/zemrel-romsky-aktivista-a-badatel-jan-rac
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    30 let zpět: Muži na jarmarku zbili kováře
    20. 5. 2021
    Skupina romských útočníků napadla na jarmarku v Plzni uměleckého kováře, rovněž Roma. Muž skončil v nemocnici s řeznými ranami a vážným zraněním obličeje. V rozhovoru v nemocnici uvedl, že mu útočníci už nějakou dobu vyhrožovali.

    30 let zpět: Muži na jarmarku zbili kováře — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/30-let-zpet/3310563-30-let-zpet-muzi-na-jarmarku-zbili-kovare
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    CT24zive @CT24zive
    ·
    4 h
    Má vzniknout analýza o zabaveném majetku Romů za války. Má sloužit k nastavení odškodnění, a to do r. 2030, uvádí nová strategie začleňování Romů.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Již dnes od 20 hodin promítání filmu LETY. Podívejte se z pohodlí vašeho domova!
    Moje kino LIVE: Lety + debata
    https://www.mojekinolive.cz/6092996365dd5862de99013d
    MTO
    MTO --- ---
    Nahlížení minulosti: „Hodně Cigánů se mělo za komunismu líp“ - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nahlizeni-minulosti-hodne-ciganu-se-melo-za-komunismu-lip-154143#dop_ab_variant=0&;amp;dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=N2PQQotgz4L-202105121231&dop_id=154143&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    „Mezi Romy se říká: Komunisti mi sebrali housle a dali mi krumpáč. Demokracie mi sebrala i ten krumpáč,“ připomíná Ladislav Goral, velká osobnost pražské romské komunity. „A taky koluje smutný vtip: Gádžové dědí majetky a domy, Romové dědí jenom nemoce.“ A Goral dodává: „Komunismus byl v něčem opravdu hrozný, ale u většiny Cigánů pořád vítězí.“

    Hudebník, herec, zástupce Romů na úřadu vlády, přítel chartistů, vedoucí pololegálního skautského oddílu, znalec romských rodů a dialektů a tvrdý kritik těch Romů, kteří se nestarají o budoucnost. Ladislav Goral vzpomíná na minulý režim a srovnává tehdejší a současný život Romů v dalším díle seriálu o období normalizace, jejíž první fáze skončila před 50 lety.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Kutnohorská škola už nechce mít nálepku „pro Romy a znevýhodněné“. Začala učit jinak - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kutnohorska-skola-uz-nechce-mit-nalepku-pro-romy-a-znevyhodn/r~0472d1a6978c11ebb0fa0cc47ab5f122/
    MTO
    MTO --- ---
    Kamav tut — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/14026382993-kamav-tut/22154215047

    Přenos mimořádného koncertu z divadla La Fabrika u příležitosti oslav Mezinárodního dne Romů. Ve spolupráci s Českou filharmonií účinkují: zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová, uskupení Jazz Famelija, dětský sbor Čhavorenge a další hosté.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Článek týdne na Wiki

    Johann Wilhelm[1] Trollmann (přezdívaný Rukeli – v romštině strom; 27. prosince 1907, Wilsche, Německé císařství – 1944, koncentrační tábor Wittenberge, Nacistické Německo) byl německý boxer ve střední váze patřící k romskému etniku Sinti.

    Johann Trollmann – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Trollmann
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Pražské fórum pro romské dějiny při našem ústavu se v zastoupení našich kolegyň Renaty Berkyové a Kateřiny Čapkové vyjádřilo k diskuzi okolo čtení romských jmen obětí holokaustu. Plné znění prohlášení je k přečtení zde:
    Prohlášení Pražského fóra pro romské dějiny k debatě ke čtení jmen romských obětí - Romani Histories
    http://romanihistories.usd.cas.cz/cs/akce-fora/prohlaseni-prazskeho-fora-pro-romske-dejiny-k-debate-ke-cteni-jmen-romskych-obeti
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Zemřel Paul Polansky, který upozornil na koncentrační tábor v Letech - Romea.cz
    http://www.romea.cz/...-u-pisku?fbclid=IwAR3K_V3yv6kJAfjI0Utud4orZwoX10MUM3BhVanvGCESgWi-mXBcxQiyeQo
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Jeho otec byl Čech a maminka měla romský původ, což bylo hlavní příčinou jejich odchodu do Vídně.

    Josef Hippolyte Havel (1871 – 1950)
    Český anarchista Josef H. Havel se narodil 11. srpna 1871 v malé obci Dolní Bukovsko u Českých Budějovic.

    Jeho otec byl Čech a maminka měla romský původ, což bylo hlavní příčinou jejich odchodu do Vídně. Studia absolvoval ve Vídni. Byl přítelem a láskou nejznámější anarchistky Emmy Goldman. Osobně se setkal také se slavným ruským teoretikem anarchokomunismu Petrem Alexandrem Kropotkinem, znal se v podstatě s anarchisty ze všech koutů světa, včetně těch z Japonska. Josef H . Havel se sám hlásil k anarchistickému komunismu a byl považován za anarchistického militanta a plodného publicistu.
    (...)

    Na sklonku života se z něj stává bezdomovec. Ze silného muže a
    “anarchistického šviháka” se stává podivínem, jenž provokuje kolemjdoucí výstředními kousky a urážkami. Zprvu simulované “šílenství”, se brzy stane skutečností. Umírá v psychiatrické léčebně dne 13. března 1950.

    Odchází jedna z dalších významných postav českého anarchismu, Josef Hyppolite Havel umírá ve věku 71 let v New Yersey. Přítel mnoha významných postav světového anarchistického hnutí a anarchista do posledního dechu. Vysokoškolští studenti z Yalské univerzity na jeho počest nazvou svůj levicově zaměřený studentský časopis “The Hyppolitic”.

    Josef Hippolyte Havel (1871 – 1950) – Historie českého anarchismu (1880 – 1939)
    https://ahistorie.451.cz/josef-hippolyte-havel-1871-1950/

    MTO
    MTO --- ---
    Miri fajta (2020) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/904706-miri-fajta/komentare/

    Ústřední postavou dokumentu je Robin Stria, filmový amatér, který se snaží vytvořit první romský sitcom v Čechách. Jeho název Miri Fajta znamená v romštině „Moje rodina“ a romský tvůrce v něm chce vyprávět příběh o Romech s romskými herci. Zároveň je to pro něj způsob, jak promyslet svoji identitu a ukázat ji v době, kdy problém sebeuvědomění je i problémem reprezentace, neboť romských tvůrců je pomálu. Režisér sitcomu si uvědomuje, jak je reprezentace v médiích důležitá, a dokument, jehož je hrdinou, poukazuje na absenci představení menšin, kdy nejsou jen objektem pozorování, ale samy se stávají tvořivými činiteli.

    http://www.gnomonfilm.com/portfolio/miri-fajta/


    Kompletní dva díly sitcomu Miri fajta, o jejichž natáčení dokument pojednává, naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=tsBR8EiwrzY& https://www.youtube.com/watch?v=ShMVk8Xqbxw
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    dnešní Právo

    ● Rozhovor s historičkou Adélou Gjuričovou, která se specializuje na porevoluční transformaci a se Salonem mluvila o tom, proč nemáme v parlamentu Romy, že česká antipolitická tradice sahá až do 19. století a jak se proměnila psychoterapie přes sametovou revoluci i koronu

    Vychází nový Salon: S historičkou Gjuričovou o české zálibě být utlačovanou menšinou - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-s-historickou-gjuricovou-o-ceske-zalibe-byt-utlacovanou-mensinou-40353499
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    FRUITS: z hlavy mě teď nic nenapadá, tady je spíš takový pelmel

    možná napsat sem https://www.rommuz.cz/kontakt/
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Heleďte nemáte nějaké zajímave materiály či zdroje k romskému (výtvarnému ale i obecně) umění ? Vím, že se začalo hodně zpracovávat v ČR až v 90. letech, je o tom pár publikací, a dnes je vidět hodně třeba Lada Gažiová. Budu rád za jakékoli tipy..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam