• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MOTYLEK: co já vím, tak vloni měli děti ve třídě prsty zakázané...dostaly počítadlo, ale prsty byly oficiálně tabu ač tajně to samozřejmě dělalo hodně z nich :-)

radost z toho, že jsou děti napřed mít můžeš, pokud jsou za a)napřed jen o trochu....tj. když ti dítě ani ne ve dvou letech umí půlku abecedy a počítat do deseti tak si říkáš, kam tohle šmarjá povede....a b) nesměla bys kolem sebe mít neustále škarohlídy, kteří v dobré víře "varují", že to dítě toho umí moc a bude se ve škole nudit/zlobit/bude demotivované atd atp.....

ale je fakt, že u druhé holky už to prakticky neřeším, protože vidím, že je prostě šikovná a já to nijak nezastavím a že ani starší se ve škole i tak nenudí.....ale je to hodně o učitelce
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MOTYLEK: U dětí by se právě zhruba během té první třídy měla rozvinout schopnost abstraktního myšlení, aby si nemusely pomáhat prstama. Jinak přes 10 může používat počitadlo.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    MEDVED007: A proč vlastně z toho nemáš radost? Na jednu stranu z toho sice můžou být problémy (a problémy ale můžou člověka i zocelit nebo lecos naučit), ale může to být třeba ku prospěchu, to nikdy matka předem neví. A myslím si, že rodič by si koneckonců mohl dopřát mít radost z toho, že je jeho dítě zvídavé. :-)

MEDVED007: To máš těžké. Kolegyně dcerka je teď v první třídě, sčítají a odčítají do 10ti a holka si to musí počítat na prstech, jinak by asi neřekla výsledek správně a máma má strach, co bude, až začnou v 2. pololetí počítat přes 10. Každé dítě holt na matematiku není.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    FOXOVA: Brala jsem to podle subjektivního pocitu, že je dnes spousta dětí, které umí ještě před nástupem do školy číst, psát a počítat a že teda laik jako já třeba by nemusel úplně vidět dost důvodů, proč tyhle děti nevzít do školy ještě v necelých 6 letech. Ovšem postupně zjišťuju, že zralost pro nástup do školy se asi zjišťuje podle jiných kritérií a já nevím, jakých, takže vlastně své otázky nesměřuji na Tebe z toho důvodu, abych nějak rozdmýchávala nějaké spory, spíš mi jde o to, něco se o tom dozvědět, čili z mé strany je v tom spíš zvědavost a amatérská udivenost. :-)
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    TERRYNKA: Jé to je dobrá zpráva, tu NS zkusím uplatnit v našem případě, třeba se to zrovna uchytí, bezva tip!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: My jsme také ten případ, navíc jsme teď dotovali školkou mou práci - nevím, jak to jinak napsat. Takže do cca poloviny letošního roku to nás rozpočet bolelo fest.
    Jenže - popravdě řečeno - kdyby malá nebrečela, že chce mezi větší děti, vůbec bych nějakou státní školku neřešila a nechala ji v této, protože její majitelka je prostě úžasná a dětem to tam očividně prospívá.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    MEDVED007: My dite v soukrome skolce nechali i druhy rok, kdy bylo prijato do statni. Je to pro nas znatelny vydaj, rozhodne bychom si nemohli dovolit dat tam obe deti najednou a to je to jedna z nejlevnejsich skolek, o kterych jsem slysela.
    Ale rozhodovali jsme se dlouho a nakonec jsme nechali dceru zde. (duvody znas, hlavni nebylo, ze byla zvykla nebo ze to je blizko, ale ze tam je mene deti a maji na ni vic casu ohledne mluveni atd)

Jinak ano, treba nase dcera by si na novou skolku zvykla zrejme dobre. Ted pujde k zapisu do statni skolky do predskolni tridy, tak ji snad vezmou bez problemu a zvykne si doufam take v pohode. Ten rok, vlastne i pulrok je hodne znat.

I kdyz ten mesicni vydaj navic za skolkovne je dost znat, stale jsem presvedcena, ze jsme se rozhodli spravne.
    (A neni tu nejake priserne spatna statni skolka, jen takovy prumer asi. Naslo by se dost veci, ktere se mi nelibi, ale to je tak asi vsude.)

Uvidime, jak to bude s tou mladsi, jak si bude zvykat.

Te budou tri az na konci listopadu, takze pokud budeme chtit, aby mela moznost do skolky chodit, bude muset to zase byt ta soukroma.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TRISSIE: já vidím rozdíl v tom, jestli mi do soukromé školky za dost peněz chodí jedno dítě po omezenou dobu nebo dvě děti po celou dobu pobytu ve školce....my bysme tam jedno dítě taky dát mohli, ale dvě ani smykem....v tom podle mě tkví zrádnost soukromých školek, jak si člověk zvykne na jejich standard, tak se mu těžko přechází jinam....i kdyby se měl jít pást :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEDVED007: já tohle zase chápu... když si zvykli oni i děti, mají v učitelky a místní systém důvěru, vyhovuje jim třeba lokalita (kvůli logistice rozvozu/doprovodu) a otevírací hodiny (kde soukromé školky bývají flexibilnější), a ty peníze už jsou zvyklí za to dát...
    když si vezmeš, s jakými hororovými storkami tu některé maminky chodí, jakou pověst některé školky mají...
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    MADIETTA: znama ma v riverside school 3 !! deti. vubec nechapu. jejich rodinna situace je takova, ze deti vidaji s manzelem max. o vikendech...zbytek obstara chuva + skola. Prijde mi to jako docela kruta dan...ale kazdy zijeme jinak.
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    Ohledně školky mě teď zaskočilo, že nemají peníze na omalovánky. Vzala jsem si na nakopírování omalovánkové listy, které dětem učitelky dávají, protož ekdyž jsem vyslechla rozhovor učitelek "tak já jsem dostala ty tři cartridge do tiskárny, co jsem chtěla k Vánocům, můžeme jim to konečně namnožit", nevěřila jsem svým uším. Fakt mě porazilo, že jsou na tom tak, že učitelky si k Vánocům od manželů nechávají kupovat náplně do stolních tiskárnkopírek a dotují svého zaměstnavatele. učitelkám za to patří velký dík a docela mě to dojalo, ale ta situace je tristní.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TRISSIE: obvykle je to tak, že chtějí, aby šlo brzy tj. nejdřív nevzali, ale jak dítě stárne, tak i vzali a rodiče už to nechtějí měnit.....přitom teda moje zkušenost je, že děti jsou bytosti vysoce přizpůsobivé a nějaké změny je nerozhodí....čili já děti šoupala po školkách často a nikdy to nebyl problém
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MEDVED007: a těm rodinám by to dítě byli vzali v dostupných státních?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MADIETTA: todle koukám to bude, že? http://www.domecekdc.cz/kd.htm no malýmu je teda rok a 4 měs, ale uvidíme, co bude, až mu budou dva. teoreticky se mám vracet do práce ve 2r a 3m, kde tou dobou možnáá bude nějaká interškolka kindergruppe, ale.. uvidíme, eviduju, díky
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    mě nepřipadá zvláštní, že někdo dává 25 tisíc za školku, když na to má....já mu to přeju....ale přijde mi zvláštní, že znám několik rodin, které dávají děti do soukromých školek a nemají na to resp. je to prostě pro ně velký výdaj. chápu, že vzdělání má svou hodnotu, ale myslím že zrovna u školkových dětí je to ještě poměrně buřt....když kápnou na dobré učitelky ve státní, tak i tam se dá za zlomek ceny prožít nějaký ten rok v pohodě....
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    LAURA: já s největší pravděpodobností také ne, ale věřím, že já zase vydávám peníze za něco jinhého, co může připadat podivné člověk, který je ochoten zaplatit měsíčně pětadvacet tisíc za školku :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EUCHENIE: na Hanspaulce je soukromá jeslo-školka Domeček, švagrová tam dávala obě děti, berou tuším už od dvou let, a ceny mají velmi přijatelné.
    LAURA
    LAURA --- ---
    UNDERWORLD: jsou lidi, kteří si to můžou dovolit celkem pohodlně, a není jich tak málo... manažeři zahraničních firem bývají placení v řádech statisíců.. když mášpůl mega měsíčně, co je 25 tisíc...
    LAURA
    LAURA --- ---
    TERRYNKA: no já bych to tedy nebyla ochotná dát ani s tímto příjmem.. když si vezmeš, že by pak byly děti dvě.. s nájmem (hypotékou) a běžnými výdaji by ti pak moc nezbylo ,)
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    UNDERWORLD: Pokud je mesíční příjem rodiny (nebo i jednotlivce) sto tisíc, můžou si takovou školku dovolit poměrně pohodlně. A rodin, které mají takový příjem, je celkem dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam