• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    vzhledem k tomu, že jsem uč. mš. mám zde upozornění pro matky nových teprve se přihlačujících dětí do mš v Brně - v unoru začíná tzv. elektronický zápis dětí - 4.2. se začínají vydávat přihlášky.. http://zapisdoms.brno.cz/ http://zapisdoms.brno.cz/prijimaci-rizeni

Jak bylo ředitelkám mš v lednu vedoucí odboru školství řečeno - v září 2013 bude o 1000 tříletých dětí v městě Brně VÍCE, než v lonském roce a dětí, co odchází z MŠ do ZŠ je naopak měně, než loni... Ted si nepamatuji, kolik přesně bylo loni v Brně nepřijatých dětí, ale bylo to HODNĚ.. Jen v naší městské části nevzali 265 dětí, obvodů je myslím 29, naše je ale druhá největší (17mš). Některé mají jen jednu školku.
    Takže to vypadá, že se někde nebudou přjímat i mnozí 4 letí... V Brně porodost tedy rozhodně neklesá...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ZOFI: já si to představit dovedu, a upřímně řečeno jsem ráda za průměrně chytré dítě. Nikdy se sice nebudu moci chlubit potomkem, který v první třídě počítá derivace, ale když takhle čtu nebo poslouchám matky géniů, tak si svého bezproblémového řadového školáčka nemůžu vynachválit.

Mimochodem, zajímavá věc, synova učitelka je primárně speciální pedagožka, pravidelně si bere integrované postižené děti, teď má syn taky jednu autistickou spolužačku, ale je zvláštní - v dobrém smyslu - že u ní se to promítá i na opačnou stranu a individuálně přistupuje i k dětem nadanějším. Nemá třeba problém zadat chytrému dítěti nějaký projekt navíc a pak mu na jeho prezentaci vyčlenit celou hodinu. To fakt oceňuju.
    LILY
    LILY --- ---
    ZOFI: díky, byl to jeden z mých typů. Školu znám, studoval tam bratr (jeho dali rodiče na matiku, protože je kluk a mě na francouzskou školu, protože jsem holka, ale oba jsme to nakonec sabotovali a byli v běžné všeobecné třídě)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    LILY: gymn. na třídě Kapitána Jaroše, mají zde v Brně jedinou třídu s matematickou profilací a to hned od 6. třídy - tedy osum let...
    6.října 2012 měla škola 145 let od svého vzniku, měla obrovské oslavy, přijel na návštěvu i prezident... v Brně je to nejstarší škola a studovalo tu mnoho známých lidí... Studuje tu 752 dětí, na nižším osmiletém gymn. má každý ročník jednu matem. třídu, jednu všeobecnou po 31 dětech, ve vyšším mají v každém ročníku 1 matematickou třídu a 3 všeobecné po 30 dětech..Mají dost velké nároky, děti na nižším rozhodně neberou jako děti na povinné školní docházce, ale už jako ty 15tileté, co přijdou po ukončení ZŠ. Tento 4. rok na nižším už i syn má co dělat, aby měl v matematice samé 1 ...
    LILY
    LILY --- ---
    ZOFI: omlouvám se za ot, ale který gympl je v Brně považovaný za nejprestižnější?
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    MEDVED007: psaly jsme svůj příspěvek ve stejnou dobu, takže jsem si ho přečetla až po odeslání svého... mluvíš mi z duše...
    můj syn nikoho neprudil, patří ke klidnějším, ale šikanovali ho děcka... lišil se a tím byl odepsanej, a skončilo to labilitou mozku ( omdléval, oči v sloup, necítil končetiny...) a v nemocnici. Je to 5 - 6 let a tehdy ve velkém Brně ho nebylo kam dát!!! Opravdu nevím, co by s ním bylo, kdyby tam zůstal..
    Myslím si, že náš stát se nadaným dětem nijak nevěnuje, nic pro ně nedělá... ony potřebují své školy, jet mnohem rychleji (můj syn 2-3 roky v matice v jednom)...a tak o mnoho nadaných lidí přijde...protože z nich po ukončení základky vyjdou pubertáci s nechutí ke škole a vzdělání všeobecně...udělaj si nějakou střední školu, at mají už pokoj ...
    Věřím tomu, že kdo má děti normální, si asi ani nedovede představit, o čem mluvím (píši)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VALENTINA: je to škola od školy...lucky základka na nějaké dys taky kašle, ale přiznává to zcela otevřeně a rodiče to vědí už při zápisu....naopak druhá variantní škola se tomuhle věnuje velmi a kdo ví, nebo si myslí, že má dítě problém, tak jde tam případně tam v průběhu docházky přestoupí. je pravda, že v mnoha školách se mnoho nezměnilo :-( proto jsem ráda, že ve finále máme lehce nadprůměrné dítě, které zapadne bez problémů.....se zuzou to bude asi jiný kafe, ještě do školy nechodí a už jí nesnáší, nelíbí se jí, že bude muset psát úkoly, dělat věci, které se po ní chtějí, obecně odmítá jakoukoliv drezuru....no těším se na to, to bude jiný kafčo :-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MEDVED007: tak to se velmi mýlíš, moje kamarádka má dcerou silnou dyslektičku a paní učitelka během celé první třídy nepoznala, že je něco špatně, ani po návštěvě poradny nemůžeš od školy čekat v podstatě nic, důležitá je práce s dítětem doma, čili ve škole má možná nějaké úlevy na známkách, ale o nějakém individuální přístupu nelze mluvit. A to samé bude asi s těmi nadprůměrně chytrými, prostě se jim člověk musí víc věnovat doma, pokud je dá na běžnou základku. Jo, základka je nejlépe stavěná pro zcela průměrné děti, na tom se bohužel mnoho nezměnilo, otázka je, zda při tom počtu dětí ve třídě to vůbec změnit lze. Třeba u nás máme po zápisu 90 nových prvňáků, jako kam se ty děti vejdou, to bych ráda věděla.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Ano, ted už jsou základky, kde se nadaným dětem věnují...i když nevím, jak kvalitně...
    Můj syn má 15, chodí jakoby do 9. třídy (4.ročník osmiletého gymnázia) a když začal chodit do školy, měl veliké problémy - jak s výukou (strašná nuda), tak s dětmi (šikana). PPP pak udělala pro něj indiv. vzděl. program, což se ale uč. moc dělat nechtělo.. ve třetí třídě udělal matiku 5. a to po odpoledních hodinu 2x v týdnu...pak se vztahy ve třídě (31 dětí, hodně podprůměrných a problematických v chování) k němu natolik zhoršili, že začal omdlévat, dostal se do nemocnice (podezření na epilepsii), naštěstí to chtělo "JEN" změnit školu... ale nikdo z 5ti velkých škol přijatelných na dojíždění ho nechtěl!! Že mají dost podprůměrných žáků, on od 9 let s IQ 145 byl přijat do MENSY ČR a dělal matiku o 2 třídy výš..navíc byl dyslektitk, takže češtinu - diktáty a čtení na 1 byl pro něj dost problém vytáhnout... ale zas o různých věcech věděl víc, než učitelka... což nemají rády. Nebylo to vůbec jednoduché a je to jen 6 let zpět.
    Nakonec ho vzali do soukromé 5leté základky pro děti, k u kterých byl předpoklad, že od 5. třídy půjdou na osmiletá gymnázia... Dělali se tam do 1. třídy zkoušky.. je o ni v Brně obrovský zájem, do jediné první třídy se bere jen 18 dětí, hlásí se jich asi pětkrát tolik.. naštěstí dvě děti po třetí třídě odešli (nezvládali) a tak mého syna do 4.třídy přijali.. Patřil k nejlepším ve třídě, dyslexie se mu tam spravila. No, jeden mínus - stály mě ty dva roky 2x 25 000kč.. a jsem samoživitelka s hypotékou na krku, takže pro mě docela dost peněz... ale Ron dostal konečně chut chodit do školy a na přijímačkách na nejprestižnější a nejstarší gyml v Brně měl 2. nejlepší výsledky z 350 dětí, co se hlásili a nyní vyhrává krajské matematické olympiády, jezdí na soustředění se studenty matematiky z Karlovy univ., dvojky má pouze z jazyků...
    Moc mě to stálo přemýšlení, zda dva roky základky za 50 000 stojí, musela jsem si udělat další půjčku... a stálo... Tak jak není snadné mít dítě s vadou učení, není snadné mít dítě s nadáním, žádné dítě, co se vymyká průměru ( at dolů, či nahoru ), to nemá na základce lehké.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VALENTINA: řekla bych, že tvůj příspěvek přesně vypovídá o náladě ve společnosti....když je dítě slabé, tak se mu pomáhá zcela samozřejmě, když je ale naopak příliš chytré, tak se to bere tak, že má rodič být rád,, že takové je a neotravovat s tím.....jenže já znám několik extra chytrých dětí a to taky není žádný med. podotýkám, že naše mezi ně nepatří.....naštěstí. i pro extra chytré děti jsou školy, ale i pro extra problémové jsou školy. nicméně, když extra chytré dítě je na běžné základce a je tam pět let prvního stupně, tak to je dost zásadní období pro jeho další studijní život a když mu to znechutí, tak se dá těžko očekávat, že z něj bude pilný student víceletého gymplu. ty děti se otravují, zlobí, prudí učitelky, kašlou na školní výsledky a ve finále je jejich vysvědčení podobné těm slabým......a je to o to smutnější, že víš, že mají na víc, že se jejich talent promrhal :-( mám třeba kamarádku, které syn je v některých směrech opravdu geniální, ale bydlí na malém městě a není reálně možné, aby chodil jinam než na běžnou základku...první dva roky to bylo totální peklo, učitelky z kluka šílely,nesnášely ho, on nesnášel je, v podstatě sotva prolezl....nakonec se to podařilo jakž takž vybalancovat díky tomu, že se domluvili, že její syn bude na některé předměty chodit do vyšších ročníků 6-7 třída...jemu se zvýšila motivace, začlo ho aspoň něco bavit a postupně se to aspoň trochu normalizovalo. ale to jen díky tomu, že ona je učitelka, má na to vzdělání, velmi se tomu věnuje, ví co její syn potřebuje a dovede si to vydupat.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MEDVED007: mi tyhle tvoje starosti, jak jsou holky napřed přijdou fakt zbytečné, vždyŤ už dnes máme i školy pro nadané děti, víceleté gymply atd, tak bych spíš byla pyšná, jak mám chytré děti, které jsou přirozeně zvídavé atd. atd...jako fakt mi to přijde občas divné, když pak slyším kolem moje kamarádky, jejichž děti jsou dyslektici a dysgrafici, to jsou skutečné problémy, které s nimi musí řešit, aby vůbec tou základkou prolezly.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MADIETTA: mě první třída přišla hlavně jako test samostatnosti....ve školce furt někdo stojí dítěti za zadkem....říká mu, vem si čepici, vem si boty, nezapomeň se jít vyčurat....furt ho někdo kontroluje a dozoruje....ve škole na ně učitelka kašle....prostě se očekává, že školák si sám svoje věci ohlídá (což je někdy problém), pamatuje si kam co dal, co si má do školy donést....a zároveň už je ani tak ostře nehlídají, kolikrát se stalo, že šli na oběd a někoho zapomněli na záchodě....smůla, ditě musí umět tu jídelnu najít samo, prostě si poradit....to by se mu ve školce nestalo....nemluvě o krizových situacích ala prasklá guma v gatích, ve školce to bude řešit učitelka, ve škole se na něj každe vydlábne....
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MOTYLEK: pro nástup do školy není důležitá jen znalost čtení a počítání, ale též tělesná a sociální zralost.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MOTYLEK: co já vím, tak vloni měli děti ve třídě prsty zakázané...dostaly počítadlo, ale prsty byly oficiálně tabu ač tajně to samozřejmě dělalo hodně z nich :-)

radost z toho, že jsou děti napřed mít můžeš, pokud jsou za a)napřed jen o trochu....tj. když ti dítě ani ne ve dvou letech umí půlku abecedy a počítat do deseti tak si říkáš, kam tohle šmarjá povede....a b) nesměla bys kolem sebe mít neustále škarohlídy, kteří v dobré víře "varují", že to dítě toho umí moc a bude se ve škole nudit/zlobit/bude demotivované atd atp.....

ale je fakt, že u druhé holky už to prakticky neřeším, protože vidím, že je prostě šikovná a já to nijak nezastavím a že ani starší se ve škole i tak nenudí.....ale je to hodně o učitelce
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MOTYLEK: U dětí by se právě zhruba během té první třídy měla rozvinout schopnost abstraktního myšlení, aby si nemusely pomáhat prstama. Jinak přes 10 může používat počitadlo.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    MEDVED007: A proč vlastně z toho nemáš radost? Na jednu stranu z toho sice můžou být problémy (a problémy ale můžou člověka i zocelit nebo lecos naučit), ale může to být třeba ku prospěchu, to nikdy matka předem neví. A myslím si, že rodič by si koneckonců mohl dopřát mít radost z toho, že je jeho dítě zvídavé. :-)

MEDVED007: To máš těžké. Kolegyně dcerka je teď v první třídě, sčítají a odčítají do 10ti a holka si to musí počítat na prstech, jinak by asi neřekla výsledek správně a máma má strach, co bude, až začnou v 2. pololetí počítat přes 10. Každé dítě holt na matematiku není.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    FOXOVA: Brala jsem to podle subjektivního pocitu, že je dnes spousta dětí, které umí ještě před nástupem do školy číst, psát a počítat a že teda laik jako já třeba by nemusel úplně vidět dost důvodů, proč tyhle děti nevzít do školy ještě v necelých 6 letech. Ovšem postupně zjišťuju, že zralost pro nástup do školy se asi zjišťuje podle jiných kritérií a já nevím, jakých, takže vlastně své otázky nesměřuji na Tebe z toho důvodu, abych nějak rozdmýchávala nějaké spory, spíš mi jde o to, něco se o tom dozvědět, čili z mé strany je v tom spíš zvědavost a amatérská udivenost. :-)
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    TERRYNKA: Jé to je dobrá zpráva, tu NS zkusím uplatnit v našem případě, třeba se to zrovna uchytí, bezva tip!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: My jsme také ten případ, navíc jsme teď dotovali školkou mou práci - nevím, jak to jinak napsat. Takže do cca poloviny letošního roku to nás rozpočet bolelo fest.
    Jenže - popravdě řečeno - kdyby malá nebrečela, že chce mezi větší děti, vůbec bych nějakou státní školku neřešila a nechala ji v této, protože její majitelka je prostě úžasná a dětem to tam očividně prospívá.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    MEDVED007: My dite v soukrome skolce nechali i druhy rok, kdy bylo prijato do statni. Je to pro nas znatelny vydaj, rozhodne bychom si nemohli dovolit dat tam obe deti najednou a to je to jedna z nejlevnejsich skolek, o kterych jsem slysela.
    Ale rozhodovali jsme se dlouho a nakonec jsme nechali dceru zde. (duvody znas, hlavni nebylo, ze byla zvykla nebo ze to je blizko, ale ze tam je mene deti a maji na ni vic casu ohledne mluveni atd)

Jinak ano, treba nase dcera by si na novou skolku zvykla zrejme dobre. Ted pujde k zapisu do statni skolky do predskolni tridy, tak ji snad vezmou bez problemu a zvykne si doufam take v pohode. Ten rok, vlastne i pulrok je hodne znat.

I kdyz ten mesicni vydaj navic za skolkovne je dost znat, stale jsem presvedcena, ze jsme se rozhodli spravne.
    (A neni tu nejake priserne spatna statni skolka, jen takovy prumer asi. Naslo by se dost veci, ktere se mi nelibi, ale to je tak asi vsude.)

Uvidime, jak to bude s tou mladsi, jak si bude zvykat.

Te budou tri az na konci listopadu, takze pokud budeme chtit, aby mela moznost do skolky chodit, bude muset to zase byt ta soukroma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam