• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    EDERA: co jedinec může udělat, než napsat, zavolat, stěžovat si... ale to moc nepomáhá.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZOFI: Což si řeknou všichni a nikdo nic neudělá. Pak se ovšem nelze divit, že se taky nic nezmění.:-P
    LILY
    LILY --- ---
    ZOFI: já bych prodloužila o rok rodičovskou dovolenou a dala bych rodičům adekvátní dávky, když nemají, kam děti umístit, ale to je jen takové scifi :)
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: v Brně je jiný systém než v Praze..
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    YENNEFER: a co jiného navrhuješ, při těch počtech dětí, co v Brně je nepřijatých ( 2200 míst a jednou tolik nepřijatých). Jak to řešit? Ředitelky do systému zasahovat nEmohou
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ZOFI: opravdu tomu věříš? :-)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    YENNEFER: ale co s tím? Takhle se apon pohlídá, aby je nepředběhlo dítě mladší, kde rodič zasponzoroval školku nebo paní ředitelku..
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ZOFI: takže rodiče budou lítat jak šílenci a na stížnosti jim nezbyde čas, to bude prima :-)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    YENNEFER:
    takhle to taky bylo dřív (mám známou ředitelku mš...) že se sešli a domluvili, ale ted chybí jednou tolik míst kolik je třeba na celém Brně a rodiče se rozčilovali,ztěžovali a podpláceli... takže z toho nakonec vzešlo tohle... místo nových školek a míst.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ZOFI: to je tedy celkem zoufalý systém...

QUAACA: tady na čtyřce se ředitelky jednotlivých školek po zápisu schází, nějak konzultují přihlášené děti a mě volali z té školky, kam jsem syna hlásili, že sice nás neberou, ale o kus dál, že místo je a pokud mám zájem, bude naše :-) z toho důvodu i ty duplicitní přihlášky v rámci jednoho obvodu vyřazují
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    EDERA: jeden člověk asi nic neprosadí
    Momentálně tlačíme na naši MČ, aby otevřela školku pro 100 dětí, kterou slíbila starostka. Psala to už v prosinci i do novin, že mš bude otevřena, ale nic se neděje.Zatím nikdo ten dům, kterej je potřeba celej opravit, zařídit a vybavit zahradu neopravuje a po telefonátech na školství MČ jsme se dověděli, že teprve probíhá výběrové řízení na st. firmu! A je konec unora. Ale mluví se o tom už od října! Už dnes dle el.zápisu do MŠ bude na Brno severu nepřjato již 270 dětí. I když se nová školka otevře, bude i tak nepřijatých hodně dětí :-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZOFI: A co Ti brání tlačit na to, aby to řešil?:-P Dobře, tak školkové třídy v základkách vyjdou dráž. Ale přípravné ročníky v investicích nestojí fakt nic.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    QUAACA: není zač - myslela jsem , že jsi z Brna a nevyznáš se v tom...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZOFI: díky za obsáhlé vysvětlení!
    mě ředitelka MŠ (v praze, kam chci dítě dát) napsala, že je lepší dát přihlášku jen do té MŠ, kterou preferuji, jinak se může stát, že dítě vemou někam jinam. tak dám asi jen tu jednu a budu doufat :)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    EDERA: Fakt nevím, proč to u nás nějak Magistrát neřeší.. vždyt z toho el. zápisu jasně vidí, jaký je stav. Základky o ty školky ve svých prostorách moc taky nestojí - co vím. A taky ty upravy záchodů a tříd musí někdo zaplatit
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZOFI: Tady hodně pomohlo třeba i otevření MŠ tříd ve stávajících základkách - prostory na to jsou, na ZŠ je dětí zatím spíš míň. A potom teda ty přípravné ročníky. Tam je do patnácti dětí ve třídě a otvíraly se letos v rámci MČ na nejméně pěti školách (z 12). Rodičům se tam dávat děti většinou celkem chce - mnohdy to mají i blíž ne mateřskou školu.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    QUAACA: ano, to jsem psala Lili. Pod rodným číslem dítěte sleduješ na netu, kolikátá jsi umístněna jako nepřijatá nebo zda tě vzali. To se každý den mění. Pokud jsi přijatá máš nějakou dobu na to, abys do školky nahlásila, že tam nastoupíš, ředitelka to zapíše do systému a dalších 10 školek, kam ses přihlásila, se pak v systému vymaže a ty děti co jsou pod tebou postoupí o to tvé místo. Pokud matka nenahlásí (nevím ale do kolika - snad tří dnů) zda tam nastoupí, místo se jí odnímá a zase se to pořadí posune. Takže nemusíš obvolávat 10 školek zda tě přijali, nebo ředitelky desítky matek.
    Ted do konce unora je jen to přihlášení do systému na rodné číslo dítěte, tu přihlášku si můžeš vytisknout kolikrát chceš, jdeš si je potvrdit k lékaři. 4. a 5. března je odevzdávání přihlášek do mš, co sis vybrala.To bude docela krutý, většina matek tříletáku jde až na 10 školek. No a pak jen sleduješ na netu, zda tě někde vzali, jakou máš naději... Když jsi druhá pod čarou, tak se může stát, že ještě někdo nenastoupí a že ti dítě ještě vemou, nebo během roku...
    Tak asi tolik k našemu brněnskému elektronickému zápisu, který tu máme druhým rokem. Aspon ale vidíme, kolik míst tu v Brně chybí.. A MČ s tím nic nedělají.

Přijímací řízení | Zápis do mateřských škol ve městě Brně
    http://zapisdoms.brno.cz/prijimaci-rizeni
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    EDERA: jo takže naši tmavší spoluobčané..:-)

O přípravkách na ZŠ nic nevím, ale je to dobrej nápad. Rozhodně v každé MŠ se nějaké odložené dítě najde...
    Jenže nevím, zda by se z nich naplnila nějaká třída v zš v MČ a zda by se tam rodičům chtělo děti vozit... těm to v mš vyhovuje.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZOFI: a nevíš jak to je, aby třeba jedno dítě nepřijali na pět míst a jiné nikde? mají školky propojenou databázi, kde zjišťujou, kolikrát je přihlášené stejné dítě?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZOFI: A talentovaný děti brát nebudou, protože ty všechno uměj z domova. Přednost dostanou nešikovní a zanedbaní:-)

Hele, jak to máte v Brně s přípravnýma třídama na ZŠ? U nás v Prazééé (zejména teda 3) to fakt fest pomohlo, když odkladové děti nezůstávají ve školce. A zřízení přípravné třídy na ZŠ je v porovnání se zřízením nové třídy MŠ za hubičku. Zkoušela bych tlačit na radnici v tomhle směru.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Seznam městských částí | Zápis do mateřských škol ve městě Brně
    http://zapisdoms.brno.cz/mestske-casti?order=nurseries_sum_pupils&sort=desc

Jak tu někdo psal, že už je méně dětí, hlásících se do mš.. v Brně spíš naopak.
    Týden před ukončením přihlašováníje na 2 200 volných míst, je už přihlášeno 4270 dětí (přihlašuje se rodným číslem). Tedy už dnes skoro dvojnásobek. Nevím, co budou všichni ti nepřjatí dělat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam