• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: naprostý souhlas. proč oblékání, obědvání, čištění zubů nepřirovnat k tomu co dodržuji? nepůjčuji zapalovač, nepůjčuji nože, přes přechod chodíme za ruku.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: s druhou dcerou jsem nikdy podobné problémy nezažila, nikdy už jsem takovou míru diskuze nepřipustila....velmi úlevné :-) ano, bavím se s dětma o tom, co chtějí a co ne, ale ne ve věcech jako je chození do školy ...ostatně u nás je pravidlo, že i ven se minimálně jednou denně chodí prakticky bez ohledu na počasí.....aneb není špatné počasí, jen oblečení :-) i dneska děti remcají, ale jen do doby než opustí barák, venku jsou šťastné a spokojené a nechce se jim domů....tak si aspoň nepřipadám jako tak velký tyran :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: souhlas. mívala jsem jedno dítě a byla jsem měkkota měkká. přišlo druhé a mě došlo, že jen generálové mají život jednoduší. dnes řeknu oblíkat a jak to jde úplně samo. Ale jde to jen díky tomu, že děti vědí, že neoblíknout se je velmi blbé ( maminka bude pěěěkně nepříjemná a není radno to pokoušet )
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ILLUZE: naprosto souhlasim. pokud vím, že šikovné dítě mám a ono umí když se mu chce tak kašlu na to, že se mu nechce. dítě oznámí, že se oblékat nebude a já odpovím: Ok maminka půjde pryč sama. a dítěte si nevšímám. a klidně i demonstrativně odejdu.
    Podle mě nejde teoreticky vychovávat ale jen prakticky. dítě musí zažít ten pocit co znamená když neposlechne..... jaké to má následky. ( ten pocit když zůstane bez maminky neboť bylo potřeba se oblíknout a odejít a maminka už obléknutá je a odešla ).

když za jeho nechci může věkové období tak pomáhám s 50%věcí ale nikdy né se 100%.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BEBERA: +
    LBW: +
    ORIKA: u nás to samý přes kopírák, málokdy zvládneme výpravu ven míň jak za hodinu ;)
    (dcera 2 a 3/4 roku, největší protesty jsou tak od 2 let)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BEBERA: já dostávala dítě ven nerespektujícím způsobem, prostě jsem jí narvala do oblečení a vystrčila za dveře....ale byla to moje chyba a já si to dobře uvědomovala...do doby než se narodila mladší dcera jsem byla ve výchově příliš měkká...nebylo-li to nutné, tak jsem se s dcerou dohodla...chceš jít ven, ok, jdeme, nechceš, nejdeme...prostě dala jsem na její názor, minimálně v roli poradní....a najednou tu bylo druhé dítě a ven se muselo bo mimino řvalo, že je mu horko a ona nechtěla....tak co s tím....dcera to vyšperkovala i tím, že když už bylo nejhůř, tak celé oblečení komplet schválně poblila....no měla smůlu, svlíkla jsem jí a dala jí nové :-) jednou v zimě byla celý den v poblitých punčochách, protože jsem si nevšimla, že je má zespoda na ťapce mokré bo do toho šlápla :-) prima časy :-) a vyrostla z toho....dneska zařvu oblíkat a za tři minuty stojí oblečená u dveří :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LBW: ano, jakýkoli respekt jsem v oblasti oblékání odpískala, to bychom totiž z domu nevyšli celý den, syn má vždy něco důležitějšího na práci než se obléci...takže po slušné žádosti, aby se konečně oblékl následuje počítání, křik a vyhrožování, jinak nemám šanci...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LBW: byla bych rada za tip, jak respektujicim zpusobem dostat dite ven. Zkusim to, i když to je zdlouhave. U nas dřív fungovalo aspoň vydirani ve stylu "když nechces jit, nechod, pujdeme s Vitkem sami". Ted kdyz to vypada, ze jde do tuhého a ze si oblikam bundu, povesi se mi nahaty na nohu...
    LBW
    LBW --- ---
    BEBERA: Muj ma tri a ctvrt a kdyz napr. potrebuju byt u zubare rekneme v 10 tak s oblikanim zaciname nejpozdeji v 8. Moderni rodicovske metody plne respektu a podobnych, drive ve vychove neznamych veci jsou zdlouhave az beda :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Do tri ma syn ještě pul roku, ale co bych dala za to, kdyby se nechaval oblikat! Cesta ven je maly porod, obvykle kombinace diskuse, nasili a vydirani, včera to bylo na hodinu, z toho pul hodiny lital po byte nahaty a schovaval se, abych ho nahodou neoblikla, druhou pul hodinu nasledovala diskuse a vydirani a uspech slavilo to az rvani (moje)...:(
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ORIKA: No, ono je nejlepší nějaká zlatá střední cesta, tuhle se mi vztekla ta mladší, že nechce tričko, co jsem jí dávala, a to je jí rok a půl, jsem zvědavá, co nás ještě čeká :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ILLUZE: v tomhle to máš opravdu dobrý, ony ty holčičky asi mnohdy opravdu více dbají na to, jak vypadají, zatímco náš kluk to má zcela na háku...před zrcadlem se sice nakrucuje a ptá se, jak vypadá, ale jinak je mu úplně šumák, co si obleče
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    RYBKA: přesně, u nás boty to stejný, ale tílko/tričko/mikina, to je malý horor :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ILLUZE: Vidíš, to zkusím s oblečením :-) Boty má jen jedny, tam bych neměla čím nahrazovat, ale ani s nima neni problém. Tričko, mikina, ponožky... to je větší opruz :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RYBKA: Na tohle mi výborně funguje - _Neumíš se obout?
    Nemůžeš tedy nosit ty růžové kozačky a budeme ti muset obout ty modré..."
    Obratem je z ní nejšikovnější holka v okolí ;-)
    Na něco je ta holčičí marnivost dobrá ;-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MOTYLEK: Spíš je donutí to dělat. Řekla bych, že valná většina dětí se v těch 3 letech (zvlášť pokud nastupují do školky) obléknout umí, ale rádi se nechají obsloužit, protože to je pohodlnější. S rodičema zvládnou cvičit, ale ve školce na to prostě není prostor. Učitelka v tom počtu má dost práce i s tím, co ti maloši nezvládají (zavázat tkaničky, zapnout zipy apod.), takže jim nic jiného nezbyde.
    TUTIK: Ta naše taky vždycky zkouší :-) "Já chci ale dneska pomoct." Když se jí chce, obslouží se sama včetně vyndání věcí ze skříně, ale většinou tak akční náladu nemá :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TUTIK: tak určitě autorita hraje svojí roli, co já bych dala za to, aby se ke mně děti chovaly tak slušně a poslušně jako k paní učitelce :-) ale přiznejme si, jsou kvítka, na které ani učitelská autorita neplatí :-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    RYBKA: Tohle slysim od pani ucitelky ve skolce taky - dcera uplne samostatna, vsechno umi, vsechno dela... A pak pro ni prijdu a krouti se jak zizala, a smlouva, ze aspon jednu botu obuju ja a jednu ona.
    Ted dvakrat spala vyjimecne v obyvaku misto v detskem pokoji (mame loznici mezi obyvakem a detskym pokojem, takze hned vedle), protoze mladsi dcera v noci vyvadela a nenechala ji spat. Brala to jako neco vyjimecneho a rano se sama (!!), bez jakehokoli pobizeni, oblekla, prisla ke mne do pokoje k posteli rano uz kompletne oblecena, i si dosla do skrine pro ciste pradlo.
    Kdyz jsem ji rikala, ze se oblikat umi sama a proc ji to musim jindy porad pripominat a pobizet ji, rekla mi, ze "Kdyz jsem spala v obyvaku, tak jsem se sama oblikla, ale kdyz spim ve svoji postylce, tak nechci."
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    MOTYLEK:...nebo jsem se špatně vyjádřila.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    ORIKA: Tak to byl zřejmě špatně pochopen.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MOTYLEK: tvůj předešlý příspěvek MOTYLEK: vyzněl poněkud jinak a poněkud bezohledně k učitelkám v mš
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam