• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MONIA
    MONIA --- ---
    s tou lžící je to zvláštní. ve školce,kde jsem byla na praxi ve větších třídách (5/6..předškoláci) se jí příborem,jen když to někomu opravdu nejde,tak si může vzít lžíci (ale příborem to musí alespoń zkusit). V malých třídách jí příborem ti co umí, se alespoň trochu najíst,když ej to velký boj vezmou si lžíci. Bobci,ktěří z domu neumí jíst příborem se začínají uči většinou při přechodu do větších tříd (pokud s tím rodiče nezačnou dřív).
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: to je asi všude stejné... taky jsme po babiččině smrti třídili hromady prakticky nových, leč desítky let starých věcí. No, ale z obrovských bombarďáků s nohavičkou, nikdy nenošených, jsou aspoň dobré hadry, skvěle sajou :-D
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ANNAWA: ach jo, to mi trochu připomnělo moji babičku, které jsme kupovali hezké noční košile, aby měla co nosit do nemocnice, tvrdošijně tam vždycky byla v andělíčku a když umřela, našli jsme patnáct nočních košil ještě zabalených v celofánů, protože jí prostě přišly moc "nóbl".
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: radši jsem o tom nikdy nepřemýšlela, ale zřejmě ano :/ Protože se krom toho nesmělo blbnout na koberci ani na gauči, aby se neponičily. Moje máma vyznávala a asi pořád vyznává heslo, že jen trochu hezké věci je třeba šetřit NA NĚKDY JINDY - takže se nenosilo ani to nejhezčí oblečení (nemyslím tím nic večerního, jen prostě třeba hezké šaty) a asi i proto bylo škoda příborů, podobně samozřejmě s ostatním nádobím.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: a jaký to mělo důvod? Aby se neošoupaly vidličky? :-o
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007:
    EDERA: taky mi spousta pokrmů přijde lžící obtížněji konzumovatelných než vidličkou, kterou proto používá i ani ne dvouletý B.
    Já nicméně měla tohle trauma z domova, protože naši vytahovali příbory jen na neděli, nekecám :-(
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    LILY: polský fiat?.)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LILY: mrně? :-))
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: co je to "maluch"? :))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: vzpomínám si na jeden pořad s Jamiem Oliverem, že v amerických školách se dokonce dává jen umělohmotný příbor, malým jen lžíce - že by si "děti mohly ublížit"... nebyly sto tím naporcovat normálně uvařené jídlo... takže klasika - děti "přesedlaly" ve výběru jídla na pizzy apod., protože se to dá jíst rukama

zašla bych za učitelkou / ředitelkou a požádala je, aby dítěti dovolily jíst příborem a "nedělaly z něj malucha"
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Hlavně nevím, jak je možné se z plytkého talíře najíst lžicí. Bych to nezvládla.)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: taky mám pocit, že Zuze je to jedno...nicméně osobně nepovažuju za vhodné, aby pětileté děti jedly lžící....ostatně myslím, že by příbory měly mít všechny děti a jen kdo to nezvládá, tak by dostal lžíci....
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Já si to pamatuju jako trauma ze školky, když jsem byla malá. Doma jsem jedla příborem už ve dvou letech, ve školce mě nutili jíst lžící, což jsem vůbec neuměla (dodnes mi to přijde těžší), s příborem se učili zacházet až předškoláci. Tehdy přes to nejel vlak, změna nebyla možná. Když jsem vybírala školku pro syna, vybírala jsem takovou, aby bylo možné se s nima dohodnout, protože se v tomhle pomamil a taky považoval za jednodušší vidličku. Kebině je to tak nějak jedno, podezírám ji, že ve školce jedla lžící celkem spokojeně, ačkoliv doma by to neudělala.
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    MEDVED007: pobav - u nás je to tak (alespoň v Jankově třídě, Jankovi je 4 a půl roku), že kdo umí a chce jíst příborem, jí příborem. Pokud někdo chce, i když moc neumí, jí příborem. Pokud neumí a nechce, holt jí lžící, ale co jsem tak pozorovala, učitelky se dost snaží děti k tomu, aby jedli civilizovaně, motivovat. Zaplať pánbůh za to, představa předškoláka baštícího řízek lžící mi přijde ne příliš pěkná.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TERRYNKA: u nás je taky jedna školka s hromadou atrakcí na zahradě a v životě jsem tam na tom neviděla jediné dítě..
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    mám taky dotaz....u dcery ve školce děti jedí výhradně lžící....včetně předškoláků....doma samozřejmě stoluje už léta s příborem, vlastně si vůbec nepamatuju kdy naposledy jedla jen lžící....myslíte, že to je normální ?já už si nějak nevybavuju jak to bylo v jiných školkách....ale každopádně bych se o tom chtěla pobavit s ředitelkou při nejbližším setkání, protože mi to přijde fakt divný....
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    RYBKA: dneska jsem sondovala u dospělých, protože přesně toto mě napadlo a dítko kupodivu říkalo pravdu, čistou pravdu a nic než pravdu. Takže přes víkend si zformuluju dotazy a v pondělí je vznesu. Nechtěla jse to řešit hned, protože si připouštím, že mě to fakt naštvalo a nerada bych v afektu něco řekla přehnaně ostře a tak podobně.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TERRYNKA: Ještě bych si ověřila pravdivost dodaných informací, oni někdy spletou pátý přes devátý, půlku neřeknou a druhou si vymyslej... Ale jestli to tak je, je to fakt drsný :-( A byla bych taky naštvaná :-(
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TERRYNKA: nejsi divná. Asi bych zainteresovala další rodiče a nějak to řešila.
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    U Janka ve školce rekonstruují zahradu. Každou chvíli se pořádají bazary, akce Z na zútulnění a tak podobně. Platíme SRPMŠ. Na zahradě jsou nové dřevěné prolézačky, lanová pavučina, nová skluzavka....
    A z Janka teď vylezlo, že oni (tří až pětiletí) smějí akorát na pískoviště. Klouzačka je dle paní ředitelky moc prudká, pavučina nebezpečná, to samé všemožná lanová houpadla...
    Docela mě to nasralo, abych pravdu řekla. A) si nemyslím, že to, co tam mají, je pro menší děti nebezpečné či moc prudké (a pokud by bylo - proč do školky pořizují v největším množství něco, co je vhodné od šesti let výše?!), b) mi to přijde vůči menším dětem docela hnusné, nechat je sledovat předškoláky řádící na krásném novém vybavení,, z pískoviště, které bych spíše nazvala šutrovištěm.
    Nervou mi žíly ty příspěvky, které jsme zaplatili, ale nelíbí se mi to z principu. Jsem divná?!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam