• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SHEDI: no to je fakt pecka, co lidi, co to mají tip ťop s nástupem do práce a se školkou a žádnou dovolenou nemají...to je fakt děs. Evidentně hřeší na nedostatek volných míst...
    SHEDI
    SHEDI --- ---
    MEDVED007: Modletická no... oželela jsem absenci kroužků i školky v přírodě, jsem ráda, že je malá aspoň v nějaký školce, ale už teď uvažuju, jestli jí nezkusit dát za rok do Jažlovický, kterou známe od syna a která byla prostě jedničková. Ohledně povinného adaptačního programu to byla dost slušná pecka. Paní ředitelka to oznámila na schůzce jako informaci, o níž se nediskutuje s tím, že proto to říká dopředu, aby si na to rodiče vzali dovolenou. No... dost pozdě, dovolenou už mám vybranou. A dokonce neuznají celodenní docházku ani těm dětem, co už třeba rok dva chodí do soukromých školek a na školkový režim jsou zvyklé. Jak říkám, jsem ráda, že vůbec nějakou školku máme, ale po zkušenostech z Jažlovické je tohle celkem rozčarování. Ještě uvidím, jaké budou učitelky a jak se tam bude líbit Kačce... a podle toho to budu za rok třeba řešit no..
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SHEDI: viděla jsem to v několika školkách a přijde mi to jako pěkná kravina :-( jako možnost super, jako povinnost blbost.....

u mě jde zvykání ve smyslu, že tam chodí s dítětem rodič zcela proti logice, kterou dětem vtloukám a dycky jsem vtloukala...školka je výhradně pro děti a učitelky, rodiče tam nechodí, ti mají v tu dobu jiné povinnosti...
    SHEDI
    SHEDI --- ---
    MARKYSHA: Tak v naší školce nějaká nutnost rodičů pracovat nikoho nezajímá:) Adaptační program je daný pro všechny nové děti - první týden smí do školky jen od 8 do 10, druhý týden smí být dítě už do oběda a pak další dva týdny do 16h. Když bude dítě zadaptované, může tam být od druhého měsíce až do těch 17h.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    MARKYSHA: Jo, to navykani zacina ca. mesic pred tim, nez je dite oficialne skolkovym ditetem; syn tam bude od rijna a dva mu budou az listopadu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BRUNA: ale to se musí asi začít dřív, než vyvstane nutnost nastoupit do práce, ne?
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    Tady na navykani skolky dost trvaji, aspon co jsem ja zazila a i co tak slysim od znamych. Je to nejspis i tim, ze deti jsou casto mensi nez trilete, moji oba synove zacli/zacnou chodit do skolky ve dvou letech a uz predtim byli nekde pravidelne hlidani. Zacina se treba 1-2 hodinama ve skolce s rodicem, kdyz neni problem, jde rodic dalsi dny na chodbu nebo nekam jinam, aby jej decko nemelo stale na ocich, a nakonec nekolikrat po sobe na par hodin uplne bez rodice. U mladsiho maji tedka naplanovany cely mesic, ale myslim, ze to ani nebude nutne, on je vlastne jen rad, kdyz muze byt nekde beze mne.
    LBW
    LBW --- ---
    opet se nenapadne zeptam, jestli ma nekdo zkusenosti s MS Parlerova, Praha 6?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ještě článek o školkách, kdyby někoho zajímalo

Průzkum: Školky letos odmítly děti až 40 % rodičů - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=776279
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Mě nikdy nenapadlo nad nějakým zvykáním do školky uvažovat, považovala jsem to za zbytečné crcání, protože starší kluci byli od malinka ochotní být i beze mě s kýmkoli, s dětmi i dospělými a byli spokojení. Chodili bez jakéhokoli pláče občas do jeslí, chodili bez jakéhokoli pláče do školky. A ejhle, Bart je mamánek non plus ultra - jsou mu teda jen dva, ale neustále mi stojí za zadkem, je schopný mě tahat za nohu a kvílet, i když jen stojím venku a bavím se s někým jiným, ne vždycky, ale s chutí. Miluje cestování a neznámá prostředí mu nevadí, ale musím tam být já. Takže že by někam šel beze mě? Pouze s tatínekm, se sourozenci nebo babičkou a dědou, což ale na zvládání školky nebo občasného hlídání nestačí - čili s ním chci teď začít chodit po nějakých dětských kroužcích, aby se otrkal.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KATIA: ten poslední odstavec je přesný...
    KATIA
    KATIA --- ---
    Zástupce ombudsmana: Dítě lze přijmout do školky i nad kapacitu míst - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/...zastupce-ombudsmana-dite-lze-prijmout-do-skolky-i-nad-kapacitu-mist
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LILY: Taky u nás žádné zvykání neprobíhalo. Zezačátku chodila nadšená, asi po týdnu onemocněla (kupodivu to nebylo ze školky), po 2týdenní nemoci si tři rána pobrečela a od té doby ok (i když teda chodí jen na dopo).
    LILY
    LILY --- ---
    Trochu mě uklidňuje, že nejsem jediná, kdo se na to zvykání asi vykašle..
    KATIA
    KATIA --- ---
    LILY: tady bych se trochu přikláněla i k tomu, že to obecně prostě je zvýšený stres. každá změna - i pro někoho, kdo má obecně změny rád a je rád, že je kolem něj živo - je prostě určitá zátěž...
    LILY
    LILY --- ---
    KATIA: já z toho taky mám trochu pocit, že to pro někoho může být stres navíc. Ale asi je to případ od případu, jako všechno..
    KATIA
    KATIA --- ---
    LILY: je otázka, jestli krátkodobé zvykání v jiné školce není spíš stres navíc a řetězení příliš změn naráz... jako zvykání typu rok chodí na půl dne dva dny v týdnu, to beru, ale na 14 dní, to mi teda přijde spíš jako zvýšení náročnosti situace...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LILY: já dostala tu možnost,že jsem mohla s malým na 2 dny asi 2hodiny být ve školce.Ale bylo to možná tím,že učitelka byla tou dobou na děti jen jedna. Šel ve 2,5letech a spiš neuměl mluvit.Tak jsem mu ukázala,kde co mají a v pondělí už nastoupil na dopoledne teda.Občas pobrečel,ale pochopil,že jak my musíme do práce,tak on musí do školky.Je taky spíš tiché dítě,co si vystačí samo,každopádně v kolektivu lítá jako divý :)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LILY: já teda osobně mám pocit, že většina dětí šla natvrdo rovnou do školky a žádné velké zvykání...ale třeba mám kolem sebe špatný vzorek.....
    LILY
    LILY --- ---
    Díky. Já na to pravděpodobně nebudu mít dostatek financí a právě ani nevím, jestli to vůbec je co k čemu.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LILY: Můj starší syn šel ve 3,5 letech bez jakéhokoli předchozího zvykání. Prvního půl roku teda chodil jen na dopoledne, ale jinak to prostě dal. Párkrát to bylo s ranním pláčem, ale zvykl si rychle. Je takové průměrné dítě, ani výrazně společenské, ani výrazný mamánek. A mladší syn šel v necelých třech letech, též bez předchozího zvykání. Ten to dal ještě snadněji, i když s ním jsou zase jiné potíže.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam