• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    VERONIKA22: březnové smějí, přece. A smějí samozřejmě i všechny mladší, ale tlak proti je někdy překvapivě silný.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: mě včera říkala kamarádka, jejíž říjnový kluk jde teď do školy tj. v říjnu mu bude sedm, že si myslela, že bude z nejstarších ve třídě a na nějakém seznamu s daty narození si spočítala, že ve třídě o 29 dětech je jich 20 starších než on :-O
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CATSIAM: ty bláho to slyším poprvé. celou základu jsem pozorovala, že naprosto celá třída měla narozeniny v dubnu a květnu. a teď začíná být pravidlo, že už ani březnové děti nesmí do první třídy? no mě klepne to jsem teda proti!
    LBW
    LBW --- ---
    MEDVED007: EDERA:
    diky moc za odpovedi
    kdyz nad tim zapremyslim tak prcek si vzdycky vyhledne nejake to starsi dite, kdyz jsme nekde venku a pronasleduje ho, dokud si s nim nezacne hrat :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    [ KANICA @ PRAHA 6 (nejlepší místo mezi nebem a zemí) ]
    centrum pro děti od 1,5r na p 6, víc (cenu.) zjišťuju
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    ILLUZE: ano, ale ve spádové školce
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CATSIAM: počkej... ale oni jsou povinni vyhovět žádosti o umístění do školky u předškoláka, ne?
    běžně se pro tyto případy ve školkách drží určitý počet míst...
    být tebou, řeším to přes odvolání
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BEBERA: mohly bychom je zametat spolu, já to taky neumím, zvláště když vím, že to nebylo úplně fér.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    CATSIAM: ja prohry tezce nesu dodnes. Muz se mnou uz ani nechce nic hrat. A když me minuly semestr ucitel vyhodil od zkoušky (a) nefer, b) stalo se mi to poprvé za 7 let studii), malem jsem z te skoly odesla...Kdyby tohle bylo diskvalifikacni pro nastup do skoly, musim dnes zametat chodníky...
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    MEDVED007: Je mi jasný, že tohle nezmizí, ale ta doktorka mi dala naději, že se to trochu zmírní ;) A tvrdí mi to i jeden kolega v práci, co to se synama měl podobně.

Za tím jsme ještě nedostali vyjádření školy, ale ředitel mne ubezpečoval, že to není problém ...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    CATSIAM: po víkendu s klukem, který jde do třetí třídy a to je zářijový tj. bude mít za pár dní devět...bych se bála, že "neumět prohrávat" je taková obecná klučičí bolest, to bys taky mohla čekat do soudného dne :-)
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    ANNAWA: Myslím, že učivo by zvládnout měl. Ale jak by to unesl, to nevím - pořád ještě "neumí prohrávat", jakýkoliv neúspěch ho demotivuje. Takže jsem taknějak počítala s tím, že doma budou případně boje s domácíma úkolama.

Ve školce se teď Honzík dozvěděl, že jeden jeho kamarád má taky odklad a bude se hlásit na stejnou základku a do třídy s comenia scriptem - tak se kluci domluvili, že budou spolu sedět v lavici ;)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: luca je na konci května a není nejmladší...jsou tam i letní děti....červenec, srpen...ale holky teda
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CATSIAM: a jak se jeví syn tobě? Mně to teda přijde vůči němu dost kách.

CATSIAM: jo, to se říkalo před sedmi lety taky, druhý syn je dubnový a o možnosti odkladu mluvila základka u zápisu s tím, že je trochu nesoustředěnej, ale hlavně to zdůvodňovali tím, že mají ve třídě dost dětí s odkladem z loňska a zda to nechceme zvážit - poctivě jsme došli do dobré PP, ale na odklad to nebylo, což jsme byli rádi, on se do školy těšil, takže do školy šel. Ale je fakt, že momentálně je ve třídě coby dubnové dítě nejmaldší ze všech. Fakt ty rodiče trochu nechápu.

EDERA
    EDERA --- ---
    VALENTINA: Jinými slovy - zase je to indivindi a dopředu neodhadnutelné:-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MEDVED007: já mám teda úplně opačnou zkušenost. Syn se dostal první rok ve školce mezi o rok starší děti a vyloženě mu to nesedlo, kluci měli partičku, on se do ní jako prcek neuměl zařadit, v podstatě tam měl asi jednoho kamaráda. Pak tu třídu rozdělili, ty větší šli dál a on zůstal se stejně starými dětmi a úplně jsem viděla, jak mu to dělá dobře, že tam není nejmladší a našel si tam nové kamarády.
    EDERA
    EDERA --- ---
    LBW: Pokud jde o adpataci, tak to se budeš muset zeptat vaší ředitelky. Jak už tu zaznělo, má to každá školka jinak. MMCH - jen hodina první den je podle mého názoru kardinální blbost, neb za tu chvilku si dítě ani nestačí prohlídnout, kde jsou ve školce hračky a kde záchod. Taky Ti těžko někdo jiný než ředitelka řekne, jestli ta starší třída je už třída kompletně zaběhlých dětí nebo mix mazáci/nováčci. Ale řekla bych, že pozitiva převažují - u větších dětí, které školku navíc už znají, je menší pravděpodobnost, že budou brečet steskem a strhávat k tomu i to Tvoje, rozhodně to většinou mrňata táhne dopředu, protože se chtějí vyrovnat, pokud tam bude nejmladší a nový, je pravděpodobné, že se najdou nějaké pečovatelské holčičky (dejme tomu o rok starší), které se mu budou věnovat a ten začátek mu významně usnadněj...
    A na ředitelku bych se nezlobila - ona fakt moc neovlivní, jaké děti se jí tam sejdou. Změny na poslední chvíli jsou běžné a i ona se s nima musí nějak vyrovnat.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LBW: nevím jak tvůj syn, ale moje děti obecně vyloženě milujou starší děti....mladší děti jsou prostě nudné, neumí vymyslet tak dobré hry, často je problém se s nima dorozumnět...osobně bych to viděla spíš jako výhru. ta větší třída navíc bude řešit jiné problémy než že půlka dětí bulí po mamince a druhá půlka se neumí oblíknout a nikdo se neumí najíst.....u těch malých je to prostě spíš o přežití než o nějaké aktivitě......navíc nemyslím, že bude jediný nový, z téhle třídy natuty odešli nějaké děti do školy a nějak se tam musely sebrat nové....takže přišli z první třídy nebo vstoupili zvenčí....já osobně bych to prostě vnímala jako pozitivum
    LBW
    LBW --- ---
    Zlobic (4 roky v prosinci) nastupuje v pondeli poprve do skolky - ted pred 5 minutama mi ale volala reditelka, ze ho musi prehodit z prvni tridy do druhe, protoze je nejstarsi a nejake dite z vyssi tridy vypadlo nebo co to mlela. Celkem jsem se nastval, ale ted v klidu premyslim...

Znamena to, ze malej prijde jako novy do rok fungujici tridy vetsich deti? A bude mit ten adaptacni tyden (v pondeli na hodinu a az v patek domu po obede), zatimco ostatni tam budou normalne cely den, nebo ne? Druha trida ma taky narocnejsi program nez prvni predpokladam. Pozitivni by mohlo byt, ze od starsich deti by se rychleji ucil nebo si to jen myslim?

Predpokladam, ze s rozhodnutim reditelky nemuzu nic delat? Jsou to kecy nebo se to opravdu dela?

Nejsem prave schopen posoudit, jak to ne/ovlivni prckuv pobyt ve skolce. Dost me sere, ze nam to MS oznamila takto par dni pred zacatkem skolniho roku :(
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    MEDVED007: Honzík to vzal celkem v klidu. Papíry na odklad jsem si nevzala hned, ale s tatínkem a Honzíkem jsme to 2 dny probírali. Bylo to pak vlastně i Honzíkovo rozhodnutí.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: vyprávěla máma teda, nevím, co by na to brácha dneska řekl ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    CATSIAM: jak slyším o něčem automatickém, tak se mi ježí chlupy :-(

ve vašem případě bych teda netušila, jak vysvětlit dítěti pár dní před začátkem školy, že tam nepůjde, ale bude ještě rok trčet ve školce :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam