• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MEDVED007: nejlepší učitelka ve školce, kterou jsem zažila a jejíhož odchodu ještě stále želím já i obě moje děti, byla mladá holka - když starší syn nastupoval, bylo jí 19. Nikdo to s mým problémovým mladším synem neuměl tak jako ona. Všechny děti ji zbožňovaly.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: no já si zrovna tuhle říkala, že do školky by měly povinně brát jen učitelky, které mají už nějaké vlastní děti....viděla jsem to u holek ve školkách...."maminy" mi přišly výrazně chápavější co se týkalo potřeb i chování dětí než jejich bezdětné kolegyně....halt některé věci člověk nepobere jinak než vlastní zkušeností :-))) ale v reálu to je samozřejmě nerealistické, to je mi jasné :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: extrém na druhou stranu, čili taky blbě. Mmch, ta "naše" učitelka měla jednu dceru, co jsem mohla soudit zt oho, jak jsme ji viděla při odjezdu na školu v přírodě, kam jela také, velice hodnou :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: není učitelka jako učitelka...dcera měla teď dva roky matku tří synů a ta na kluky brala ohledy až moc....výsledkem bylo, že jejich rozjívenost, nesoustředěnost a různé půtky se neustále jen omlouvaly okřídleným "to víte, kluci", čímž se to jen prohlubovalo a zhoršovalo místo aby se ti kluci nějak rovnali :-( výsledkem byl na konci třídy totální chaos, kdy kluci byly jak z divokých vajec a učitelka neustále stírala holky i za drobné nedostatky, dalo by se říct, že na některé si vyloženě "zasedla"....v porovnání s tím co procházelo klukům to byla pro ty děti naprosto očividná nespravedlnost a o to hůř to nesly.....jako super situace ve druhé třídě :-( naštěstí od třetí třídy bude mít dcera novou učitelku, která je dle informací z kuloárů metr, ale na všechny, což považuju za správné....
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: ono teda v tomhle věku je navíc někdy fest vidět, že kluci jsou pozadu - můj dubnový syn šel do školy v šesti a kousek, ovšem holčičky, co byly třeba i dřív a měly odklad, byly ve třetí třídě vyspělejší a rozumnější zjevně - točilo mě, že jejich schopnost soustředění a kooperace byla učitelkou považována za normu.
    Učitelka se však tvářila, že nepobírá informaci, že nemůže porovnávat kluka, kterému ještě nebylo devět, s holčičkama, co jim bylo už deset. Ale přežili to všichni.

Navíc mám dojem, že se ukazuje, že tahle ne/vyspělost se věkem srovnává a a ve výsledku jsou počínaje pubertou mnohdy kluci na tom lépe včetně studijních výsledků, úspěšnosti u přijímaček a v profesních výsledcích, ale tam těch vlivů asi bude více.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: tak tohle tady ve školách neznám...vezmou kohokoliv kdo přijde a vezmou dítě tehdy, když si to přejí rodiče...druhá stránka toho je, že rostou počty dětí ve třídách a roste i počet tříd, ale škola není nafukovací....ve finále to dopadá tak, že na třídy se ještě nějaké místo najde, ale halt se ruší družiny, protože na ně nejsou lidi ani peníze :-( jak píše annawa...je to taková lavina....čím víc rodičů dává odklad, tím víc rodičů je motivovaných ten odklad dát taky, protože se bojí, že jejich vlastně o rok mladší dítě, neobstojí....a taky je to samozřejmě o pohodlnosti....proč se s dítětem nějak mořit, když za rok mu to (třeba) půjde přirozeně líp.....

starší dcera je narozená na konci května a v životě mi na mysl nepřišlo, že by měla jít později, to spíš s mladší lednovou jsme řešili, jestli nemá jít o rok dřív :-) zjevně jdu proti proudu :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    VERONIKA22: ale ono je to naopak, rodiče mnohdy dávají dítěti odklad proto, že doufají, že coby sedmiletému mu škola půjde od začátku lépe. Uvidíme, co bude čekat B, je v červnu a ještě navíc lehce nedonošenej :-D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: přijde mi to jak návrat k nějakému buďme hloupý a moc nestudujme :o(
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    halt v čechách dycky máme vlastní cestu....většina států jde cestou toho, že děti chodí do školy nebo něčeho jako škola od 3,4,5 let....jen u nás se stává normou, že sedmileté dítě teprve jde do školy.....smutné :-(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: jasně i ANNAWU chápu. lepší kdyby.... jste se odstěhovali a spádově spadali jinam :oD
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: ale dostávají, to je na rozhodnutí rodiče....jen je řada rodičů tlačena do toho, že je lepší když se to ještě odloží....
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MEDVED007: ty kráso a kam to jako vede? 4letí se nedostávají do školky, 6 letí se nedostávají do první třídy. a mě se teda moc nechce vyučovat doma. No za chvíli se roztrhne pytel se soukromýma zákl. školama už to vidim.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    VERONIKA22: březnové smějí, přece. A smějí samozřejmě i všechny mladší, ale tlak proti je někdy překvapivě silný.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: mě včera říkala kamarádka, jejíž říjnový kluk jde teď do školy tj. v říjnu mu bude sedm, že si myslela, že bude z nejstarších ve třídě a na nějakém seznamu s daty narození si spočítala, že ve třídě o 29 dětech je jich 20 starších než on :-O
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CATSIAM: ty bláho to slyším poprvé. celou základu jsem pozorovala, že naprosto celá třída měla narozeniny v dubnu a květnu. a teď začíná být pravidlo, že už ani březnové děti nesmí do první třídy? no mě klepne to jsem teda proti!
    LBW
    LBW --- ---
    MEDVED007: EDERA:
    diky moc za odpovedi
    kdyz nad tim zapremyslim tak prcek si vzdycky vyhledne nejake to starsi dite, kdyz jsme nekde venku a pronasleduje ho, dokud si s nim nezacne hrat :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    [ KANICA @ PRAHA 6 (nejlepší místo mezi nebem a zemí) ]
    centrum pro děti od 1,5r na p 6, víc (cenu.) zjišťuju
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    ILLUZE: ano, ale ve spádové školce
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CATSIAM: počkej... ale oni jsou povinni vyhovět žádosti o umístění do školky u předškoláka, ne?
    běžně se pro tyto případy ve školkách drží určitý počet míst...
    být tebou, řeším to přes odvolání
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BEBERA: mohly bychom je zametat spolu, já to taky neumím, zvláště když vím, že to nebylo úplně fér.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    CATSIAM: ja prohry tezce nesu dodnes. Muz se mnou uz ani nechce nic hrat. A když me minuly semestr ucitel vyhodil od zkoušky (a) nefer, b) stalo se mi to poprvé za 7 let studii), malem jsem z te skoly odesla...Kdyby tohle bylo diskvalifikacni pro nastup do skoly, musim dnes zametat chodníky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam