• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: no, pohoršili se... bývalo to lepší
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Aha, takže raději zvolili rovnou ten vegetariánský. Rafinované!:-) Každopádně tak dobře připravenou zeleninu na x různých způsobů jsem od té doby nejedla. S chutí bych se takhle stravovala sama.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: adventisti maso většinou jedí, nesmějí jen některé - vepřové, králíka, plody moře. ale i tak by se jejich jídelníček nepopasoval s "normálním" spotřebním košem
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    MARKYSHA: můžou, stejně jako ti můžou vyloučit problémové dítě, protože není kapacita/ochota se mu věnovat... někde třeba vyjdou vstříc ve stylu, že uvaří dítěti, když jim budeš vozit suroviny, někde mu dají doma připravenou dietu, ale není to jejich povinnost. Od toho jsou speciální školky, kam berou děti s těžkými alergiemi a jinak handicapované a tam na to bývají už zařízení lépe... prostě smůla, dětí je moc, takže kapacita se bez problémů naplní tak jako tak... a řekněme si to na rovinu, za 30 kč/den a dítě se moc zázraky dělat nedají...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BALAENA: co? A to můžou, to mi přijde, že nemůžou ne?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: Ne, statni skolka slysela "potravinova alergie" a jiz prijate dite zase promptne vyloucila
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    EDERA: :D ja bych tomu taky nerekla jinak, nez statni:D
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: A "státní školka" (TETA_JELENA - my víme, ale pro zjednodušení) Ti na to nešla, musela se poohlídnout jinde.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: skolka musi dodrzovat spotrebni kos - kolik ma mit jednotliva porce v mesicnim prumeru masa, lustenin, mleka...
    no a jsou dva spotrebni kose - klasicky a laktoovovegetariansky. podle jednoho z nich musi skolka varit, vic alternativ neni, zalezi jen, ktery si vybrali

dve jidla na vyber si dost dobre nedokazu z organizacnich duvodu predstavit, ale netroufnu si tvrdit, ze to URCITE neni. ale pokud vubec nekde, tak v hodne velkych skolkach

jinak syn individualni stravu mel kvuli potravinove alergii, bylo to dost organizacne narocny
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    jinak se tuhle se mnou dohadoval mistoradni Prahy9, at nepouzivam slovo "statni skolka" protoze

--> statni materske skoly neexistuji. Školka zřízená Městskou částí. Což je první stupeň územní samosprávy, druhým je pak Hlavní město Praha. Obě tyto veřejnoprávní korporace nemají ve své smostantné působnosti (kam patří i zřizování předškolních zařízení) se státem nic společného.

tak jen cituji:). pry mam delat osvetu:D
    LBW
    LBW --- ---
    pro predstavu, jidelni listek statni ms

EDERA
    EDERA --- ---
    TORUVIEL: Ve školkách jsem neslyšela o tom, že by bylo na výběr. Vegetariánskou alternativu jsme měli ve školce u adventistů, protože ti maso nejedí. Jinak ve státních školkách se na to nehraje. Domluvit se obvykle velmi dobře dá na tom, co dítě nejí, že nechceš aby ho nutili etc.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    TORUVIEL: ja sice nic takovyho nepotrebuji, ale kolem me to kamosky shanely a bez vysledku. v soukromych samozrejme moznosti spousty.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Jak to vůbec chodí ve státních školkách co se týká stravování, nabízejí už v dnešní době třeba 2 či více menu, vegetariánskou alternativu, či aspoň bezmasou? Dá se na tom domluvit? Zajímají mě konkrétní zkušenosti.
    LBW
    LBW --- ---
    Tak prvni den ve skolce za nama, sel jsem s prckem jen na hodku, ale po te hodine me poslal domu, ze se mu tam libi a domu jeste nechce - sel pani ucitelce rict, at me posle pryc :) cele dopoledne na poprve povazuju za uspech, zitra uz jde na cely den (HURRRAAAA!!!!)
    Akorat "svacinku jsem neslupnul, na chlebiku byly smladlava lybicka" meli tresci jatra, jinak jidelnicek vypada na klasickou ctyrkombinaci ryze, brambory, testoviny a knedlik
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    EDERA: fiiiiha. :(

VALENTINA: tak jo, presne takhle si to myslim. hlidani u kamosek je toho prikladem:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TETA_JELENA: Ne. Přetrvávající teorie praví, že předškolní dítě má vypít půl litru mléka denně.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    TETA_JELENA: u nás si děti vždycky můžou vybrat, jestli si dají mléko, čaj nebo šťávu, příp.vodu. Jo, pomazánky jsou některé dost zvláštní,ale já jsem zas ráda, že děti ochutnají něco jiného, přijde mi, že doma vařím to samé pořád dokola:) a neboj, ona ta davová psychóza udělá své a kolikrát ty děti sní i to, nad čím by se doma ofrňovaly.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    MEDVED007: no ja bych byla rada, kdyby ho nekdy pila, ale to mnozstvi me proste hodne moc zarazi. vas ne?:)
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    EDERA:
    ILLUZE: vzhledem k tomu, ze Zuzi ji malo, skoro vubec doma a kdyz jdeme kamkoli, tak ji bezvadne, tak se jidla nebojim. jidelnicek mi problem nedela, u nas se ji vsechno a jsem rada, ze konecne bude mit rozmanitou stravu. co byl manzel na matersky, tak sem moc nevarila a jedlo se tak nejak stylem "rychlovky" ci co dokazal tatinek uvarit.
    ale to mliko, to mliko....proc ho do deti perou takovymhle zpusobem? nechci delat hend na zacatku problemy, ale to mliko mi nesedi. sama jsem alergik a byla bych rada, kdyby ho zuzi pila, ale kazdy den a ke vsemu? ona pije prevazne vodu, ani caje nechce (coz me mrzi). snad ji davova psychoza strhne.

MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TETA_JELENA: hlásit hned na začátku a kdyby se tvářili, že jim to není recht, tak bych naprosto klidně tvrdila, že má dcera nepotvrzenou nesnášenlivost laktozy a že to nechceš riskovat...pokud teda mlíko fakt vůbec nikdy nepije....na tohle slyší určitě.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam