• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: Já vím, než jsem kuchařky natrénovala, že ani máslo tak to taky chvíli trvalo. Ale já měla štěstí, že pochopily a navíc byl výběr ze tří jídel, když jsem brala jen suché "přílohy" skoro vždycky se v těch ostatních našlo co se k tomu dalo přihodit.
    Jenže pravdou je, že já jsem holka a bolest břicha dokáže od konzumace odradit leckerého žrouta, vegetariána z přesvědčení zastaví jedině hnutí jeho vlastní mysli. A dítě jehož rodiče si si přejí aby bylo vegetariánem si stejně bude jíst co bude chtít (doma vegetarián - u kamarádů řízky a když bude ve škole chtít něco jiného než bezmasé tak doma prostě zalže a řekne, že mělo to bezmasé).
    EDERA
    EDERA --- ---
    ECLECTICA: Je to OT, ale tohle považuju za totální selhání někde na rovině organizace - komunikace. Oboustranně. Obvykle teda ke svatebnímu stolu zvu jen lidi, který opravdu dobře znám, takže i vím o jejich dietních/ stravovacích omezeních a zařídím se podle toho (ano, zařizovala jsem menu pro žlučníkářskou babičku). Anebo, když jsem pozvaný host s dietním omezením nebo nestravující se většinově, tak pro jistotu předem s hostitelem proberu, co se bude podávat a jestli bude možné doobjednat vyhovující jídlo bokem. Popisovaná scéna s rohlíkem a sýrem mi přijde šíleně trapná.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SOLEI: byla jsem na svatbě, kde jsem nakonec žvejkala pečivo se sýrem, protože alternativou byla omáčka od svéčkové s knedlíkem. Chápu, že nevegetariánům to může připadat přehnané, ale opravdu nechci jíst omáčku, ve které se několik hodin vařilo maso. A spousta vegetariánů na tohle orpavdu nemyslí a kydnou ti na brambory omastek a šmytec.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ECLECTICA: a želatinové medvídky taky ne :-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: Vždyť se to nemusí polévat zrovna masovým vývarem. Když jsem nejedla maso (potřebovala jsem dietní jídlo a nechtěla jsem být bez teplého oběda, maso mi nebyli schopni připravit tak aby splnilo požadavky diety) tak jsem si holt dala tu suchou rejži nebo brambory, nosila jsem si olivový olej, a k tomu salát případně pokud byla polévka zeleninová tak jsem si tou polévkou pokapala tu rejži. Není to zrovna vyvážená strava, ale doma se to dalo dohnat. Kde se lidé neobejdou bez masa tam chybí fantazie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANNAWA: přesně tak, když nejím maso, nejím ani šťávu z něj/vývar/želatinu atd.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SOLEI: ne, fakt to nejde, protože to omaštěné je nezřídka vývarem a šťávou z masa. Navíc, porce skoro suchých brambor ani rýže šetsníctiletému klukovi k obědu nestačí, nehledě na to, že je to za 35 korun nebo kolik ten oběd stojí docela drahá sranda ;-) A aby mu něco ohřívali, to není možné z hygienických důvodů.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    p-11 školné 850, stravné 700
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ANNAWA: uznávám, že z drůbežího rizota rýži nevycedí, ale holé brambory nebo holou rýži jen něčím ovoňané nebo omaštěné se dají taky jíst. A teoreticky, někdy může být s kuchařkama dohoda aby přihřály krabičku z domova. Moje sestra to takto úspěšně řeší.
    LENNI
    LENNI --- ---
    TETA_JELENA: my loni 950 a letos 750 + 720 jídlo, p8
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    TETA_JELENA: 850 školné 792 stravné, praha 3
    LAURA
    LAURA --- ---
    praha 2 - 700 školné a 700 stravné
    LBW
    LBW --- ---
    TETA_JELENA:
    skolne 600 a stravne 800 (cely den), praha 6
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    EDERA: cetla jsem rano clanek v novinach, ze se plati od 350 do 1100, tak me zajima, zda jsou ty rozdily tak velky.

my 930
    EDERA
    EDERA --- ---
    TETA_JELENA: My platili 850 Kč. Liší se to i v rámci čtvrti školku od školky.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    btw. kolik platite skolne prosim?

chci si udelat obrazek, zda je Praha 9 nejdrazsi:)))
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    QASHQAI: neboj, zadny dite jeste neumrelo na hlad:)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QASHQAI: tak náš nemá problém s jídlem,snad jen že občas sežere i více než já. :) ale když se zapře,že to jíst nebude,tak to jíst nebude a nepomůže tomu ani dav :)
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    MEDVED007: Já se utěšuju těma obědama-myslím, že tady někdo někdy říkal, že jak dítě uvidí, že děti kolem dlabou, tak bude taky jíst-no kdo ví. Každopádně takovej nežravec snad ani nemůže být z naší tak žravé rodiny, fakt...:)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    QASHQAI: mě starší holka taky ve školce jedla houby....celý rok jsem se dozvídala, že k svačině dopoledne měli něco co jí nechutnalo, k obědu ochutnalo rýži a odpoledne měla čtvrtku suchýho rohlíku.....až jsem si říkala, že těch 35 korun stravnýho jsou za pár zrnek rejže a čtvrt rohlíku fakt vyhozený peníze :-( no mladší to ve školce jí i s úrokama :-)
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    MEDVED007: S mojí Mářou to stravování bude vůbec zajímavý. Dnes byla poprvé ve školce na pár hodin a když jsem se zeptala, co bylo na svačinu, tak řekla: "Byl chlebík s něčím, ale mně chleba nechutná, tak jsem měla čaj." Nevím, jestli by nezabralo, kdyby někdo jiný než matka/tedy učitelka řekl, že tady to budeš jíst a basta fidli. Malá je jak lunt a v jídelníčku školky je denně dopo chleba s nějakou tou pomazánkou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam