• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: to jiste muzou, ale predpokladam, ze norma pocita s nejakym mnozstvim na dite a mesic a podle jejich zkusenosti je hrube podhodnocena.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Ale že by z něj nesměli pořídit toaleťák?
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: co vím, tak v každé školce chtějí nějaké ty vlhčené ubrousky či toaleťáky, u nás chtějí ještě nějaký příspěvek tuším 500 za půl roku na extra aktivity jako výlety. Myslím, že školkovné je nějak omezeno co do toho, co se za něj smí pořizovat. Ale jistá si nejsem. V každém případě jsou tyhle požadavky dost rozšířené.
    ADD
    ADD --- ---
    Zdar, můžu mít dotaz? Je normální, že ve školce chtějí kromě školného ještě donést několik balíků papírových kapesníků, vlhkých kapesníků, ubrousků, role toaletníhho papíru, zubní pasty a dokonce 200 Kč (!) jako příspěvek na zubní kartáčky (vlastní mít NESMÍ)? Přijde mi to padlé na hlavu, proč tedy nezvýší školné, aby to bylo kontrolovatelné.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    WERKA: to je pravda, drahé a nic moc, jen jsem chtěla vysvětlit, že pokud není zbytí tak to taky jde. Jen já bych asi puboše nechala ať si vaří sám
    WERKA
    WERKA --- ---
    SOLEI: Ale jak píše ANNAWA: to je fakt trochu drahá sranda (a ještě komplikovaná). To radši dám pubošovi do krabičky kuskus se zeleninou nebo bagetu s něčím a udělám teplou večeři.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    dalsi dotaz. mam rijnove dite a nastup do skolky je az od data 3tich narozek. to stejne v jine skolce na Praze 9. kamoska uplne odjinud ma prosincove dite a vzali ji uz vcera.
    jaka je vase praxe?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ECLECTICA: Varovali jste je dopředu a oni to takhle zvrtali?:-O
    Teda já si dovedu představit i to, že se snažili, pokusili se to vyjednat s personálem restaurace, jenže marná sláva, dělný lid kolikrát JE hloupý a vývar z masa nepovažuje za maso. Podobně jsem objednala pracovní oběd pro zahraniční delegaci, v níž se dali očekávat muslimové, vysvětlila jsem kuchaři, proč nemůže být vepřo-knedlo-zelo, ale musí být nevepřové národní jídlo... No, a jaké byly játrové knedlíčky v polévce, kdo chce hádat?
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: tak to je hodně smutné
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    EDERA: nás tam bylo kolem šedesáti, z toho asi 10! vegetariánů. Jenže organizátorům zřejmě nedošlo, že omáčka z vývaru není zrovna vegetariánská záležitost.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    EDERA: jeden z důvodů proč jsme utekli a vzali se hoooodně daleko od příbuzných. Ještě aby mi kecali do toho co mám mít na hostině na vlastní svatbě. Rozuměj - měli bychom jen deset lidí a pět z nich by se na jídle neshodlo....a když se dělá velká svatba se sto lidmi jako měla moje sestřenice tak se tam počítá s tolika jídly, že si vybere každý. A přesně jak píšeš, kdo měl nějaké omezení ten se předem dohodl.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: Já vím, než jsem kuchařky natrénovala, že ani máslo tak to taky chvíli trvalo. Ale já měla štěstí, že pochopily a navíc byl výběr ze tří jídel, když jsem brala jen suché "přílohy" skoro vždycky se v těch ostatních našlo co se k tomu dalo přihodit.
    Jenže pravdou je, že já jsem holka a bolest břicha dokáže od konzumace odradit leckerého žrouta, vegetariána z přesvědčení zastaví jedině hnutí jeho vlastní mysli. A dítě jehož rodiče si si přejí aby bylo vegetariánem si stejně bude jíst co bude chtít (doma vegetarián - u kamarádů řízky a když bude ve škole chtít něco jiného než bezmasé tak doma prostě zalže a řekne, že mělo to bezmasé).
    EDERA
    EDERA --- ---
    ECLECTICA: Je to OT, ale tohle považuju za totální selhání někde na rovině organizace - komunikace. Oboustranně. Obvykle teda ke svatebnímu stolu zvu jen lidi, který opravdu dobře znám, takže i vím o jejich dietních/ stravovacích omezeních a zařídím se podle toho (ano, zařizovala jsem menu pro žlučníkářskou babičku). Anebo, když jsem pozvaný host s dietním omezením nebo nestravující se většinově, tak pro jistotu předem s hostitelem proberu, co se bude podávat a jestli bude možné doobjednat vyhovující jídlo bokem. Popisovaná scéna s rohlíkem a sýrem mi přijde šíleně trapná.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SOLEI: byla jsem na svatbě, kde jsem nakonec žvejkala pečivo se sýrem, protože alternativou byla omáčka od svéčkové s knedlíkem. Chápu, že nevegetariánům to může připadat přehnané, ale opravdu nechci jíst omáčku, ve které se několik hodin vařilo maso. A spousta vegetariánů na tohle orpavdu nemyslí a kydnou ti na brambory omastek a šmytec.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ECLECTICA: a želatinové medvídky taky ne :-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: Vždyť se to nemusí polévat zrovna masovým vývarem. Když jsem nejedla maso (potřebovala jsem dietní jídlo a nechtěla jsem být bez teplého oběda, maso mi nebyli schopni připravit tak aby splnilo požadavky diety) tak jsem si holt dala tu suchou rejži nebo brambory, nosila jsem si olivový olej, a k tomu salát případně pokud byla polévka zeleninová tak jsem si tou polévkou pokapala tu rejži. Není to zrovna vyvážená strava, ale doma se to dalo dohnat. Kde se lidé neobejdou bez masa tam chybí fantazie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANNAWA: přesně tak, když nejím maso, nejím ani šťávu z něj/vývar/želatinu atd.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SOLEI: ne, fakt to nejde, protože to omaštěné je nezřídka vývarem a šťávou z masa. Navíc, porce skoro suchých brambor ani rýže šetsníctiletému klukovi k obědu nestačí, nehledě na to, že je to za 35 korun nebo kolik ten oběd stojí docela drahá sranda ;-) A aby mu něco ohřívali, to není možné z hygienických důvodů.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    p-11 školné 850, stravné 700
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ANNAWA: uznávám, že z drůbežího rizota rýži nevycedí, ale holé brambory nebo holou rýži jen něčím ovoňané nebo omaštěné se dají taky jíst. A teoreticky, někdy může být s kuchařkama dohoda aby přihřály krabičku z domova. Moje sestra to takto úspěšně řeší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam