• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    EDERA: No rozdíl vidím v tom, že dítěti to nijak nevadí. Nebo aspoň tomu mému a bere to jako zábavu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SRETSIS: A jaký je v tom rozdíl? Školka/škola je z mého pohledu ve vztahu k dítěti totéž, co práce.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    EDERA: Aha, tak tohle máme hozený trochu jinak. My se o toaletním papíru s Domi bavíme tak, že tenhle týden na něm mají motýlky, jindy zase pejsky a schválně pak vybereme nějakej hezkej:)) Jako ponižující bych to brala, kdybychom si museli nosit toaleťák třeba do práce.), ale do školky fakt ne:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    SRETSIS: Mně teda přijde ponižující pro obě strany, že se o toaletním papíru vůbec musí mluvit. Ale protože vím, že chyba je v celém systému a protože holt nemám energii na to, abych bojovala s každým větrným mlýnem, který se mi postaví do cesty, tak to taky jen beru na vědomí a neřeším.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    SRETSIS: beru to stejně :-) a kapesníků jsem nosila vždycky víc, protože syn má alergickou rýmu, takže jsem počítala, že ta spotřeba bude větší :-)
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    Jako omlouvám se, ale problém s tím, že má člověk donést balík kapesníků, nějak nechápu. Já jsem šťastná, že Domi vzali do státní školky, strava je vyvážená a pravidelná, učitelky hodné a empatické, a ubrousky, kapesníky, toaletní papír a mýdlo do školky vybíráme s Domi spolu, a bereme to jako zábavu. Doneseme i třeba dražší s obrázky, aby děti měly radost. Jednou nebo dvakrát za pololetí mi to fakt přijde jako naprosto zanedbatelný výdaj.
    EDERA
    EDERA --- ---
    YENNEFER: Velmi výstižné. Obzvlášť ten obraz třídních schůzek.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ADD: ono je tohle asi taky nejjednodušší z organizačního hlediska, protože jeden účet je na placení školkovného, další na stravné, a další by musel být na placení těch věcí okolo, a co jsem tak vysledovala v běžném provozu a na rodičovských schůzkách, tak v každé třídě se najde alespoň jeden rodič, který řeší naprosté kraviny a nutnost donést peníze na nějaké potřeby navíc by ho rozhodila mnohem víc, než přinést balík kapesníků a ubrousků... a těš se na třídní schůzky, tam to bývá ještě zábavnější. Když si tak vzpomenu, jak tam někdo hodinu řešil, aby si jeho dítě nemuselo jít po obědě odpočinout a když už teda si jdou odpočinout všichni, tak aby se nemuselo převlékat a nějak si nenechá vysvětlit, že v kolektivu se to těžko dělá stylem franta může, ale ostatní ne... další půlhodinu zabere debata s tatínkem, který si vzal do hlavy, že dítě ráno pojede na kole a kde si ho jako může uložit, aby se mu neztratilo a nechtěl pochopit, že školka nemůže ručit za jeho věci. Nebo se jelo na výlet, sraz byl v 7,45, odjíždět se mělo v 8, nakonec se jelo v 8,15. A druhý den jsem se nachomýtla ke scénce, kdy tam nějaký otec ječel na ředitelku, že mu ujeli, přestože tam byl už v 8,05 a že jel až z německa a že chce vrátit všechny peníze a nenechal si vysvětlit, že chyba je na jeho straně... někdy je mi jich fakt líto
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: To je přesně ono - nejde o to, co tam dělají (to možná na spoustě míst je lepší, třeba v té naší školce), ale o přístup "vy potřebujete nás"/"stejně nemáte na výběr". Takže místo toho, aby ti ukazovali, co mohou udělat pro tebe/tvé dítě, ti vysvětlí, co máš udělat ty pro ně, jinak s nimi nevydržíš. Přitom by stačilo to jiné podat jinak. V našem případě se představit, říct něco o sobě, podrobně nás seznámit s programem školky, provést nás po ní, říct nám, komu máme hlásit nepřítomnot a komu dietní omezení, nechat rodiče se ptát na to, co je zajímá, a na konci vysvětlit, proč nestačí peníze ze školného a poprosit, aby rodiče, pokud mohou, donesli to a ono - pak bych jim nosila kapesníky třeba každý měsíc, kdybych viděla, že tam je dítě spokojené. Jenže zřejmě čitelky, stejně jako zdravotníci, zůstali trpět pocitem naprosté všemohoucnosti a nedotknutelnosti, a není mi jasné, co by to mohlo změnit, když nevidím žádný důvod kromě zvyku.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: nevím co se změnilo ve školkách, tu si jako dítě moc nepamatuju....ve školách se změnilo někde víc, někde míň, ale změnilo....ale co zůstalo totálně stejné, tak to jsou ZUŠ...naprosto stejný (debilní) přístup jak za mého dětství....a kdo si stěžuje, tomu řeknou, ať tam ted nechodí a platí soukromého učitele....
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Což by se ovšem dalo říct o čemkoli - o hračkách, výtvarných potřebách, nakonec i surovinách, z kterých se vaří. A na druhou stranu, školka by mohla vložit svou energii a ty akce si pohlídat, nebo najít stabilně nejlevnější internetový zdroj daných věcí. Já bych nic proti školce, kam doneseš věci svých oblíbených značek za cenu, jaká ti vyhovuje, neměla, ale musel by tomu odpovídat celkový přístup včetně výše školného. (V našem případě hlavně ten přístup, 2 000 nejsou tolik, ale rodinná školka, kde rodiče pobesedují a rozhodnou se, kdo co zajistí, protože to zvládne levně - v pohodě.) Jenže tohle je kočkopes - je to tam trochu jako ve státní, trochu jako v soukromé a trochu jako ve středověku (nošení kapesníků ve mně vyvolává pocit, že nám v následující chvíli přidělí nějakou slečnu učitelku na každý pátý týden na byt a stravu).
    Ale ne, už jsem se tím smířila, když přes to nejede vlak. Ale moji naději, že se v českém školství za posledních třicet let něco změnilo, to dost zabilo.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Já to nechápu,moje dítě se nechalo ráno probudit místo v 7 hod v 5,30 hod,aby mohlo být první ve školce..
    jsem zvědava,jestli to tak zůstane :)
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    Damy, dekuji vsem za reakce, clovek si udela obrazek, de acto je to s tim placenim +- stejne a co se tyce jidla, tak je to o lidech a konceptu skolky. douam, ze se dceri bude libit. chci tam dneska zavolat, zda by slo ji tam v zari vodit na zvykacku na chvili, kdyz tedy muze nastoupit az v tom rijnu:/.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Jenže to je Tvůj (a třeba i můj) úhel pohledu, ovšem v praxi se pak zas velká část rodičů bude vztekat, že školka vybrala pětistovku za pololetí a nakoupila kapesníky balík po 30 Kč, zatímco se daly v akci sehnat i za sedmnáct etc. Celkem chápu, že se tomu ředitelky chtějí vyhnout.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: tak jestli to fakt musíte přinést hned první den, je to pakárna, my to nosíme průběžně, jak si kdo vzpomene. Jelikož všeho mají stále dost, tak si zjevně vzpomene většina rodičů.
    ADD
    ADD --- ---
    MADIETTA: Mně to prostě přijde padlý na hlavu, shromažďovat prvního září tunu kapesníků různých značek. Psala jsem o zvýšení školného o 500 Kč na měsíc - což je samozřejmě neadekvátní, ale kdyby školka místo 2 000 stála 2 500, tak mě to asi nepovede k tomu, že tam dítě nedám, zatímco buzerace s nošením kapesníků dává v mých očích školce velké mínus (o něco menší teď, když vidím, že to je naprostá norma).
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: zubní pasty a kartáčky dostávají děti v rámci nějakého programu zdravé čištění či co a já na to přispívám 30 korun. Nošení toaleťáků a ubrousků je naprostý standard. U nás ještě nosíme kelímky - k těm velkým zásobníkům na vodu.

Nicméně jak tu někdo navrhoval, zvýšit školné třeba o pade (za měsíc?), tak to mi přijde přehnané, když spočítám, kolik těch potřeb jsem teda donesla, vyjde mě to max. na stovku na pololetí.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TETA_JELENA: je to na domluvě a na tom na jak ochotnou učitelku narazíš...já mám obrovský štěstí, ve školce mi vyšli maximálně vstříc, takže vždy ráno učitelce řeknu, co syn v daný den může/nemůže a ona na to dohlídne...v dny, kdy oběd úplně nevyhovuje ho můžu brát domů před oběděm (což je opravdu z jejich strany hodně vstřícný krok, jelikož i v soukromé školce měly učitelky velký problém s tím, že bych syna vyzvedávala před oběděm)
    na pití mají mlíko/kakao, čaj a vodu a dítě si samo vybírá co chce pít
    navíc jsme hned první den dostali k vyplnění dotazník, kde se mmj. vyplňovalo zda dítě po obědě spí či nikoli, jaká jídla nesmí (alergie) a jaká nemá rádo (aby je do nich nenutili), jak je adaptabilní a celá další stránka byla na připomínky a přání rodičů
    TETA_JELENA: Brno - stravné 600, školkovné 400
    ADD: u nás chtějí na každé pololetí papírový kapesníčky, ubrousky a mýdlo, hrneček pro dítě + 250 příspěvek na výtvarné potřeby, další aktivity (divadlo, výlety apod.) se platí zvlášť
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: my jsme šli vybavení obr igelitkou s paklem toaletního papíru, vlhčených ubrousků, papírových kapesníků, papírových kapesníků, zubní pastou a kartáčkem a tekutým mýdlem
    dodatečně jsme na netu zjistili, že máme ještě dorazit s kelímkem, ale to nám paní učitelka nakonec řekla, že to nebude potřeba, že je dostali

TETA_JELENA: mám pocit, že pětistovku a 35,-Kč á den jídlo
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    ADD: Maruška si musela přinést balíček papírových kapesníčků a jinak se platí ročně SRPŠ ve výši 600 Kč. Kartáček a pasta se kupovala na naše náklady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam