• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ADD
    ADD --- ---
    ILLUZE: Jasně. Ale to se mi zase nechce psát velkými písmeny. :-) Navíc Benýs zatím umí B jako Benedikt, D jako Dominik, T jako táta a A jako maminka. :-)))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: koupila jsem dvoumetrovou ... no, jako lemovku, ale zažehlovací, a vždycky napíšu fixem na textil a stříhám to. syn má čtyřpísmenné příjmení, takže mu stačí kousíček a ty dva metry vydrží na dlouho (ale i tak, když doteď podepisuju na lyžáky a tábory, už jsem po dvou letech školky a dvou letech školy při nástupu do třetí třídy ZŠ kupovala třetí dvoumetr)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: není jednodušší příjmení?
    obzvlášť, pokud máte dva kluky?
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: Nažehlovací jmenovy si vyrábíš nebo kupuješ?

Včera vyzvedávala syna babička, aby nám ušetřila práci. Svoje měl jenom ponožky a spoďáry. :-) Dost si teda polepšil, džíny, triko i mikina byly mnohem lepší, než v kterých rádno odešel. :-) Tak jsme jeli z Roztok do Dejvic ty veci zase vracet, než se dotyčné dítě probudí a bude to postrádat. :-) Asi synovi na všechny věci napíšu velké zřetelné BENÝSEK přes celá prsa nebo jednu nohavici. :-)

KEBAB
    KEBAB --- ---
    ADD: Podepisovala jsem tak nějak s mírou. Na ponožky bych se vykašlala. U dcery jsem brzy zjistila, že je schopná se velmi dobře o své věci postarat a podepisování nebylo ani třeba. Měla přesně přehled, do kde je. Syn je ohledně vlastnictví hmotných věcí dost nad věcí, takže u něj podepisuju větší kusy. A taky věci, u kterých se dá předpokládat, že se jich sejde víc - u nás typicky plastové kelímky na čištění zubů z IKEA, oteplovačky v černé barvě (které se pak suší na jedné hromadě, to mám problém určit ty pravé i já :))... jinak se mi osvědčilo v rámci možností pořizovat dětem věci, které si poznají třeba bundu výrazné barvy apod....tedy v rámci estetických mezí

A počet oblečení se i u nás s nástupem do školky určitě znásobil.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADD: ponožky nepodepisuji... trička aspol. ano
    předevčírem jsem se trochu naštvala, když malá dorazila do školky, že cajdali s tátou před tím po zahradě, s mokrými ponožkami - chtěli vzít ty náhradní, no a v pytlíku žádné nebyly - vím, že jsem je k hromádce k ostatnímu oblečení dávala

teď jsem zrovna třídila oblečení - a masakr - doslova hroudy bláta... tak dumám - jak to nakombinovat - držet se původního systému - oblečení podle barev, nebo se to vzdát a oblečení do školky prostě smíchat a dát na dlouhodobý program a prát i na předpírku
    nemluvě o teniskách :-/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: ok, díry jasně, ale proč pro školkovou zahradu diskvalifikují skvrny?
    jinak ponožky lze podepsat na chodidlo fixem na textil. anebo na ně lze vyšít značku, ale to znám teda i mnohem příjemnější formy masochismu...
    ad oblečení - při žehlení jeho oblečení jsem nažehlila jmenovky všude, u čeho jsem usoudila, že mu to možná někdy dám do školky, a při chystání jsem pak jen letmo zkontrolovala a v nejhorším nažehlila, kde nebyly. ponožky se teda po nás podepsat nechtěly, a taky se po nás nechtěly tři rezervní sady, nýbrž jen jedna, tak se to dalo.
    ADD
    ADD --- ---
    Vzhledem k tomu, že mému dítěti se ve školce zvrhle líbí, zdá se, že tam nějaký čas zůstane. Takže řeším kromě emocionálních i praktické věci: fakt je třeba, aby každá ponožka a tričko, které se mohou ocitnout ve školce, byly podepsané? Jak se podepisují ponožky? Máte extra sadu školkového oblečení, nebo máte podepsané všechno oblečení, co má školkové dítě? Do pondělka jsem měla pocit, že má syn oblečení dost. Po vyřazení věcí s nevypratelnými skvrnami a dírami (u nás na zahradu dobrý) toho zbylo méně a když má mít tři plné sady stále ve školce, začala jsem mít problémy. :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KFF: v naší školce k tomu přistupují velmi rozumně, tj. po obědě se děti převléknou, natáhnou se, poslechnou si pohádku, kdo chce usne, kdo ne, se po půlhodině zvedne, oblékne a potichu si hraje, kreslí, prohlíží knížku. Na tom nevidím vůbec nic špatného a žádný důvod k prudění.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KFF: já ti nevím, moje jedno velké dítě ve školce spalo, druhé ne a problém to nebyl, pro školku, nikoho spát nenutili a to to bylo v pravěku.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KFF: přidávám se k BALAENA...naše dítě přes den nespalo snad od roka a nástupem do školky zase skoro na rok začla...pak teda přestala, to je druhá věc, ale já bych prudila až ve chvíli, kdy to dítě fakt nespí a vnímá to jako problém a ne preventivně, protože to problém být vůbec nemusí...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KFF: jenže ono je taky nemálo dětí, které doma už nespí, ale ve školce zase začnou - občas ve školce usnul i můj při nástupu pětiletej, co doma nespal od dvou let. prostě je ta školka víc utahá. takže spolehnout se na to, že "doma nespí", není úplně stoprocentní
    KFF
    KFF --- ---
    YENNEFER: Ha, tak to ja budu na prvni tridni schuzce ten prudil s (ne)nutnosti odpoledniho spani. Jinak budu asi za demagoga, ale trochu mi ten unifikovany pristup "statnich" skolek pripomina to, na co si spousta zenskych stezuje v porodnicich (nastrih pro kazdeho = spani poO. i kdyz uz to rok neprovozuji; jist maso i kdyz jsem vege a tak). Chapu, ze penez a kapacit je malo, rada si pripojim i bych priplatila, kdyby se to dalo zmenit. Nekdy mne ale prijde, ze to spis nez o financich, je o rigidnim lety proverenym pristupu. Ale jsem ve skolka systemu neotluceny novacek, tak uvidim za cas, abych nebyla tak kriticka.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TRISSIE: teď si to neber osobně, ale trochu mi to připomnělo situaci u nás doma - když malá chodila do školky a já ten den nešla fyzicky do práce, muž se čílil, proč tam malá jde nebo proč ji nevyzvednu v poledne - bylo těžké mu vysvětlit, že se doma fakt nekopu nudou do zadku a navíc, když je tam malá očividně spokojenější, než doma, kde se jí nemůžu pro druhé nemluvně pořádně věnovat tak, jako její oblíbená paní učitelka a nemůže si hrát s jinými dětmi, mezi nimiž se cítí tak dobře...
    těžko se vžít do kůže druhého člověka - natož když to nevidí ani ten nejbližší - neznáš její hranice, jakou zátěž dokáže snášet...
    a pokud ti rodiče vidí, jak tomu dítěti školka prospívá, proč ne - je to jen jejich věc...
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    tak matyáš poprvé ve "velké" školce, hned byla i třídní schůzka, obě paní učitelky sympatické, na výběr asi z pěti kroužků, na pití mají děti průběžně vodu, vodu s citronem a ředěný mošt /bála jsem se přeslazeného čaje/ a vůbec nechtěl domů /bude mít teda tento rok pět, ale předtím chodil do malé soukromé/. Na chodbě mají terárium s želvou žofkou.) Nechci nám to zakřiknout, ale zatím jsem spokojená. Jsem měla ze státní instituce hrůzu...
    KFF
    KFF --- ---
    TETA_JELENA: U nás ve školce je holčička narozená v říjnu, dostala se na základě odvolání. Tato metoda prý funguje poměrně slušně.
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    QUAACA: Já si myslím, že zůstat s dítětem nemá smysl. To by nepomohlo. Mářa taky denně brečí, až mi to rve srdce, rozbrečí se teda ža v šatně, ale i tak to stačí. Než ji oblíknu a předám úče, mám skoro na krajíčku. Ale protože vozím s sebou i Vojtu a musím ho pak v šatně dát do káry, oblíct paod., tak vím, že jakmile zmizím Máře z dohledu, je to oká, je po řevu a holka se tam pomalu zapojí k dětem.
    MAKU: Máme to podobné, Maruška je taky solitér, prý se k dětem moc nezapojuje, první den jen stála v rohu a pozorovala. Hlavní je, že nebrečí tam. Dneska jsem si pro ni přišla dřív a okýnkem jsem viděla, jak drandí s kočárkem a vede svůj dialog s panenkou v něm...Veselá, v pohodě. Musíme to vydržet, to se poddá!!!
    KATIA
    KATIA --- ---
    ADD: to není otázka minulé doby, naopak na západ/sever od nás se doporučuje pobyt mezi dětmi mnohem dříve. doporučuju: http://www.kosmas.cz/knihy/182723/pece-o-nejmensi/
    samozřejmě vždy platí, že individuální dítě nemusí jesle/školku zvládnout, ale v obecné rovině, je pobyt v kolektivu spíš přínosem - sociálně i kognitivně....je myslím ideální, když k tomu netlačí ekonomické důvody, ale podle mě se teda tady děti dávají spíš pozdě (a proto i tak bouřlivé reakce...).
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VALENTINA: já to taky nechápu, mám to osobně hozené jinak....nicméně chápu, že někdo si zase o mně může myslet, že jsem cvok, když chci být dobrovolně s dětma....mimo jiné za poslední rok jsem x krát musela čelit "dobře míněným radám" na téma, jak se připravuju o kariéru, jak jsou děti už velký a klidně s nima může být přeci chůva a jak toho budu celý život litovat....takže pokud ve mně někdy byla špetka soudu nad někým jiným, tak tímhle jsem jí definitivně ztratila....každý člověk má právo na vlastní osobní názory a rozhodnutí a kdo jsem já, abych to soudila....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: hele já taky uvažuju, že Tonda bude ve školce než se to narodí a až se to narodí, ale hlavně kvůli němu. Je děsně akční a společenský a já už teď mu nestačím a pak s ním nebudu moct s malým miminkem trajdat po venku a mezi dětmi, zvlášť pokud budou zase mrazy. Samozřejmě, že ne na celý den, délku pobytu nechám na něm, ale už teď se mu odtamtud po obědě nechtělo. Myslím si, že konkrétně pro něj by to bylo horší sedět doma kvůli miminu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam