• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: Když jsem byla malá, máma to měla v práci taky tak domluvené, na pátek jsem se vždycky těšila jak na smilování. Ale mně se ve školce nikdy moc nelíbilo, první rok jsem tam probrečela celý dny.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    MEDVED007: no, to je dobry napad. myslim, ze mi to tady neprojde, ale zkusim to. fajn tip! DIKY!
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TETA_JELENA: naše holky nástupem té mladší do školky začly ve školce spát, ale špatně snášely to, že tam spí denodenně bez vyjímky.....za pět let co jsou děti ve školce jeden jediný den nevyzvedl děti nikdo jiný než já....čili pokud já jsem v práci, nelze....byly z toho špatné, tak jsem si v práci domluvila, že v Pá pracuju jen do 12 hod a můžu je vyzvednout poo....a páteční odpoledne byla prostě naše....žádné nákupy, doktoři, dohánění restů....ale návštěvy kamarádů, muzea, výlety....prostě udělat si hezký den....děti se na to těšily, já se na to těšila....a že ostatní dny ve školce spí pak bylo bez problémů
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: já teď někde četla, že v ČR jen 30% žen s dětma do 6 let chodí do práce....to je taky odpověď na otázku jak je možné, že většina dětí není ve školce od otevíračky do zavíračky....

EDERA: tenhle model je super, ale u nás má jednu výraznou trhlinu....manžel jezdí na služební cesty....na furt, ne příliš často, spíš nárazově, ale prostě nedá se na 100% spolehnout, že ráno vždycky odvede....což je prostě na pytel :-(
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EDERA: no popravdě řečeno, ale jak bydlíme kousek za Prahou, aktuálně nemám kolem sebe jediný pár, kde by žena mohla pracovat na normální plný úvazek, pokud její muž nedělá na home office
    ani my nejsme výjimkou
    a navíc i přes bohatou výpomoc babičky máme co dělat, abychom to stíhali
    EDERA
    EDERA --- ---
    VALENTINA: Taky to zpravidla v úplných rodinách bývá tak, že jeden z rodičů odvádí a druhý vyzdvihává, což díky posunům pracovní doby zajistí, že tam dítě nebude celých deset hodin, co má školka otevřeno.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    VALENTINA: My máme v tomhle asi fakt dost štěstí - v obou školkách (soukromé a teď starší ve státní) naše holky rády přetahují, naopak máme co dělat, abychom je přemluvili, že se už jde domů. Malá nám tedy ráno preventivně střihne divadélko, aby nám to odloučení nedala jen tak zadarmo, ale jen se zavřou dveře, má nás v patě a vesele letí si hrát.
    Tím to nechci zakřiknout ;-) Jsme si vědomi, že v tomhle ohledu, když vidíme některé ty uplakané děti, jsme měli sakra štěstí.
    A především jsme za to vděční paní Renatě, majitelce té soukromé školky, ta paní je s tím svým entuziasmem a láskou k dětem (i po těch šílených letech praxe) k nezaplacení...
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    TETA_JELENA: i když pominu, že časy se změnily, tak když si vezmu, že dám ráno dítě do školky, jdu do práce a vyzvednu ho, když jdu z práce, tak si lehce spočítám, že to dítě strávilo v zařízení víc času, jak já v práci, což mi přijde dost pro dítě třeba tříleté. Proto když můžu, využívám babičku, je mi jasný, žen ne každý má tu možnost, ale i třeba hodná paní na hlídání mi přijde lepší, než když to dítě sedí ve školce každý den poslední. Já naštěstí tu zkušenost z dětství nemám, ale to, co líčí Bebera, to je drsná realita, pamatuju si, jak jsme za socáče měli kolikrát nějaké zapomenuté dítko doma(moje máti je učitelka v mat.škole)
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    EDERA: presne tak. pekne vyjadreny!
    EDERA
    EDERA --- ---
    TETA_JELENA: Já si ze svého dětství taky pamatuju zoufalství, když jsem párkrát ve školce zůstala poslední nebo skoro poslední (a měla jsem strach, že na mě naši zapomněli a nepřijdou si pro mě). Moje děti bývaly ve školce do zavíračky pravidelně a obě to prezentovaly jako výhodu, že konečně mají všechny hračky a pančelku samy pro sebe. Řídila bych se tím, jak to cítí dítě. Jestli je v pohodě, tak není důvod, proč by nemohlo být ve školce jako poslední. Někdo to být musí:-)
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    RYBKA: tak to jsem tedy taky moc stastna!
    EDERA
    EDERA --- ---
    QASHQAI: Není to divný. Pamatuju si toho ze školky mraky. Do jeslí jsem nechodila, ale z toho věku pod tři roky si taky pamatuju celkem dost věcí - zážitky z nemocnice, z výletu do Tater, ze dne, kdy umřela hlídací teta...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TETA_JELENA: Jak kde... V mnoha školkách je to fakt o moc lepší, ale slyšela jsem i o těch, kde zamrzli ve vývoji a je to tam furt jak před 30 lety. Ruce složené za zády, spaní jen otočení k učitelce apod. Za sebe jsem šťastná, že jsme narazili na školku, kde se učitelky chovaj slušně a lidsky a jsou vstřícné vůči dětem i rodičům :-)
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    BEBERA: :) Je to sice divný, ale já si dokonce s určitou mlhavostí vybavuju i jesle...
    Měla jsem bílou skřínku a znak preclíku. Pamatuju si, že tam měli bílý hrnce (nočníky).
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    .....jste uz vsichni dost stary, casy se meni;)
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    QASHQAI: to jako vazne? a rekla si to nekdy rodicum? ja se na vsechno tohle zuzi ptam a nevim, jestli ty jeji odpovedi mam brat vazne, protoze se ji tam vsechno, na co se ji zeptam, libi.
    no, meli bysme mozna zacit brat soucasny skolky jinak, nez jako neco, co je pro deti silena nutnost. preci jen uz je to vic jak 30 let, co sem chodila do skolky. ja si sice nic hroznyho nepamatuju, ale pripada mi, ze je lepsi pro deti, aby byly mezi detma ve skolce do 17 hod, nez s nejakou chuvou od 15hod. ale to je jen muj nazor.
    kazdopadne chapu, kdyz jsou oba o 17ti hodin v praci, ze maji vyzvedavacku. jen nevim, proc ji platit od obeda.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    QASHQAI: jo, mliko se škraloupem, oranzovy pytel na věci, obrazky nad hacky a nad přihrádkou na boty, bezove bavlnene punčocháče, rozstrihane pohlednice "puzzle", chodi pesek okolo, kdo by mohl zapomenout :)
    LBW
    LBW --- ---
    QASHQAI: za to kakao se skralopuem bych vrazdil !!!!
    a mlecna polivka to byla podobna chtuvka, BLEEE...je ale fakt, ze kdyz jsem se parkat poblil behem jeji konzumace tak uz me do ni pak nenutili :-))
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TETA_JELENA: Muz vyrazi do práce v šest, aby tam na sedmou byl, v lepších casech se vracel domu po pul pate, ted uz na to zustala jen krasna vzpomínka a když prijde před sestou, je to fajn. Pokud se vratim do předchozí práce, je muj nadrizeny v UK, zvykly chodit do práce na devatou jejich casu, všichni DE a UK kolegove tam jsou minimalne do sesti, uz to, ze pokud se nic nedelo, odchazeli jsme v pul pate, brali všichni jako vystrednost...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TETA_JELENA: Tak až budu chodit do práce, taky mi nezbyde nic jinýho, děti to holt budou muset přežít :-)
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    BEBERA: Já si taky dost jasně na svojí školku vzpomínám - jak mi tam byla zima, jak tam byla jedna zlá úča, která nás nutila pít kakao se škraloupem, fuj! Jak jsme nespali a taky jsme dostávali sprďana a my jsme dělali, že spíme...Jak jsem tam xkrát trčela už úplně sama, jak mi bylo do breku a jak jsem se bála, že naši si pro mě už nepříjdou...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TETA_JELENA: však ja ti nerikam, ze to je spatne. Ja si ani nedovedu představit, ze nejaci rodice zvladaji skolku sami bez pomoci treti osoby...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam