VERONIKA22: co jsme tak vysledovali - obě naše děti vstupem do školky najednou udělaly obří vývojový skok - úmyslně používám to slovo "obří" - protože to byl pokaždé za pár dní velmi velký rozdíl
dnes si ta malá opět vzala na ranní čištění zoubků nočník - jindy by následoval řev, tady se to učí ve školce, aniž by ji do toho někdo tlačil - odkoukává to od ostatních dětí, trvá na hrníčku s čajem (přestože jí je pohodlnější flaška), začala jíst rohlík s marmeládou (přestože to dříve plivala) a co víc, zjišťujeme, že asi umí mluvit, jen na to prostě doma kašlala a teď se občas zapomene a jen tak vypustí slovo "Ježiši" (když jsem s něčím po dvakráte "otravovala"), "ještě", "dej" - na to, že jsem předminulý týden dumala, jestli se někdy dočkám toho "mama", tak trochu šok
včera mi Elinka večer místo, abych jí četla knížku já, "četla" pohádku, co namalovala - hrají ve školce divadlo, chytlo ji "psaní scénářů", organizuje nás do hereckých rolí
začíná se orientovat, jak to ve vztazích mezi lidmi, kde ji neochraňujeme, chodí, a že se musí také přizpůsobovat a nevymezovat se tolik
v tak velkém kolektivu a s pedagogickým dohledem to prostě je jiné... od svých rodičů, pokud to člověk nemá zakořeněno v sobě nebo nemá alespoň základní pedagogické vzdělání, se toho tolik nenaučí