• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WERKA: To není až tak pravda, zrušit trvalý pobyt si můžeš i sama a dokonce úplně, ani na té městské části nemusíš být hlášená. Trvalý pobyt lze nemít.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    WERKA: já myslím, pokud má někdo hlášený pobyt na tebe a ty ho neznáš nebo se s ním nestýkáš, tak požádáš o odhlášení a oni ho pak přehlásí na ten úřad.
    LBW: já jako dítě měla pocit, že po o a po Spa chodí všichni, jen ne já.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARKYSHA: Podle mého ti ohlašovnu (tj. obecní úřad, resp. úřad městské části) jako místo trvalého pobytu jen tak na požádání nezapíší. Podle zákona o evidenci obyvatel je ohlašovna místem trvalého pobytu jen v případě, že je trvalý pobyt (předchozí) úředně zrušen. A zrušit ho lze jen ze zákonem vymezených důvodů.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Podle mě to ale řeší to trvalý bydliště na městské části, koneckonců většina bezdomovců tam je přihlášená a využívají toho tedy ve velém i ti dlužníci.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: No, dej Bůh, abych tyhle informace nikdy nepotřebovala a nebyla nucena si je v praxi ověřit, ale prostě chápu Veroničiny obavy a asi bych taky měla výhrady, kdyby si někdo chtěl dát do mého bytu trvalé bydliště. Asi je to rozšířená obava, protože jsem v MHD a v obchodech několikrát zaslechla stesky lidí, kteří do Prahy přišli za prací i s rodinou, majitel bytu jim nedovolil si k němu nahlásit trvalé bydliště a jim kvůli tomu v Praze nevzali děti do školky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Obvykle když si třeba půjčuješ, tak uvedeš nějakou korespondenční adresu. Nehledě na to, že exekutor nevymáhá jen tak sám pro sebe, ale pro někoho a ten dotyčný má o Tobě taky lecjaké informace, s nimiž se exekutorovi ještě rád svěří.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Ne vždy, když u tebe někdo bydlí, tak tam nebydlíš a nemáš tam věci. Jednak se značná část bytů pronajímá (částečně) zařízená a jednak spousta lidí pronajímá část bytu, ve které sama bydlí.

SANTAL: Ale jak exekutor přijde na to, kde aktuálně bydlím, když to nikde nenahlásím? Předpokládám, že prvně půjdou na tu oficiální adresu, teprve, až si ověří, že se tam dotyčný nezdržuje, budou hledat jeho skutečné bydliště.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Kamarádi dostali od rodičů byt, kde měl předtím trvalý pobyt jakýsi pán, co se neodhlásil (což ale nikdo z nich nevěděl), a jim pak asi 5 let trvalo, než prokázali, že tam s nima opravdu nebydlí, že ho vůbec neznají, ani nevědí, kde se v současné době nachází, a že tam opravdu nemá žádné věci. Co půlroku jim chodily výhrůžné dopisy od exekutorů a vymahačských firem. A není to tak dávno, asi 2 roky, co to skončilo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TAPINA: aha děkuju. já před 12lety musela s majitelem objektu a ten tam musel podepsat, že dává svolení k nahlášení nové osoby.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: No, jdou. A co? Vždyť tam ten dlužník momentálně bydlí a majitel nemovitosti tam momentálně nebydlí (a nic tam nemá). Když dlužníka vykopneš, protože třeba dluží i tobě, můžeš mu trvalý pobyt zrušit, to jde jednostranným aktem.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: On by se tě na to naštěstí nikdo nemusel ptát. Trvalý pobyt se zařizuje tak, že se vezme nájemní smlouva, jde se na úřad a řekne se "tady bydlím a chci to nahlásit".
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: Jasně že můžeš. on se tě navíc ani nezeptá, zda se smí přihlásit, to prostě oznámí kde bydlí.

ADD: to je riziko s jakoukoli adresou, kde dlužník bydlí, reálně bydlí, tam za ním můžou. Logicky - exekuce se nezbavíš tak, že vemeš krámy a jdeš jinam... Takže tě to jako pronajímatele nijak neochrání, že trvalku má dlužník jinde...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    LBW: po o je normalka, ne? po spa pro me novinka:)
    ADD
    ADD --- ---
    A není riziko s trvalým pobytem v tom, že na tuto adresu jdou třeba exekutoři?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LBW: tak to se říkalo i za nás
    LBW
    LBW --- ---
    dneska beru prcka ze skolky drive a rozsiril jsem si slovnik o dva nove pojmy "po o" a "po spa" :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VALENTINA: u nás stačí jen trvalé bydliště jednoho rodiče (praha 10)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Já měla teda velkou kliku, jelikož mám trv.bydliště jinde a až později mi došlo, že děti mají automaticky trv.bydliště podle bydliště matky. Naštěstí šel k zápisu s dcerou manžel, který trv.bydliště u nás má a má i dceru v OP, tak se na to nepřišlo. Jak to vlastně školka zjišťuje, to trv.bydliště dětí?
    EDERA
    EDERA --- ---
    VERONIKA22: A jaké nároky konkrétně? Trvalé bydliště ve vztahu k nájmu fakt nezakládá vůbec nic. Stačí zadat do Seznamu "trvalé bydliště a nájemní smlouva" a dočteš se toho na toto téma celkem dost.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VERONIKA22: ale jde, bývávalo, dneska je to všechno jinak....
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    JELLYBEAN: ale nemůžu tu osobu pak vykopnout. můžu ji přece vyhodit jen když jí zajistím jiný trvalý pobyt? ( nebo tak nějak ne? ). Jinak chápu, že se žádným vlastníkem nemovitosti nestává. Jde mi jen o to, že nejde vyhodit jako nájemník ( po výpovědní době )
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    VERONIKA22: obecne rozsireny laicky mylny nazor ! skutečnost že má fyzická osoba na nějaké adrese zapsán trvalý pobyt této osobě nevznikají jakákoliv práva k nemovitosti tedy ani právo bydlení,adresa trvalého pobytu je pouze administrativní údaj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam