• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: jj, starší, když do soukromé školky nastoupily loni o dost mladší děti, začala neskutečně prasit - a trvalo prakticky až o nástupu do státní školky, než začala jíst zase nějak normálně...
    rostli jsme z toho

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: B to má naopak. Co chodí do školky, doma u jídla kničí, že chce, aby ho krmila a jí úděsně. Ve školce jí vzorně. Nejspíš jen prevítovina.

EDERA: to taky nechápu.

NIENNA: Já mám s příborem trauma z domova, protože naši používali příbor pouze v neděli... Asi jsem fakt z divných poměrů :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Pokud je tu někdo, kdo shání na Jižním Městě místo v MŠ, tak náhodou jsem na stránkách MČ Praha 11 narazila na to, že v nově budovaném detašovaném pracovišti v MŠ V Benátkách budou ještě volná místa (od ledna). Blíže http://www.praha11.cz/cs/jizni-mesto-zije/aktuality-z-prahy-11/volna-mista-v-materske-skole.html
    Je to info datované 8.11., tak snad ještě bude aktuální
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TUTIK: Ty za mých mladých časů nebyly... Já tiše doufám, že ve školce, kam půjde L. budou normální příbory... jen jsem tlumočila argument, co jsem slyšela, proč že nejsou příbory, ale lžíce...
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    NIENNA: tak treba ty plastove Ikea vidlicky rozhodne nijak nebezbecne snad nejsou a jist a napichovat se s tim da uplne v pohode.

TRISSIE: Jo, s kulatyma spickama jsem mela asi dve, byly uplne na nic, napichnout nesla ani brambora, vsechno se rozpadalo nebo to neslo napichnout.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    EDERA: Aby si neublížili.... A ano, i mě to štve a ve školce jsem jako malá byla zoufalá, protože jsem nevěděla, JAK mám jíst lžicí, když je na to jasně příbor (který mi nedali) a naši si šli stěžovat - řešit to a bylo jim vysvětleno, že je to pro bezpečnost dětí... :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: taky mi to přijde, rozhodně to ve středu, až půjde příště, nadhodím. Akorát je otázka, jestli tam vidličky mají - tedy nějaké normální, ty s kulatými špičkami jsou naprd.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: To je hodně pravděpodobné vysvětlení. Já vlastně ani nechápu, proč někdo nechává děti jíst lžící, když to jde hůř.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: prevítovina, imho.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    TRISSIE: Zeptej se. Dcery obe jedi jidlo vidlickou, lzici poze jidla k tomu vhodna (polevku, jogurt..) Kdyz jsem mladsi dala omylem lzici misto vidlicky, vubec ji neslo jist, starsi rovnou sla do zasuvky pro vidlicky. Ono se (podle me) tou vidlickou opravdu ji snaze, i nakrajene jidlo (treba knedliky, brambory) ze lzice sklouznou a treba kase se vidlickou da nabrat taky snadno...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TUTIK: to jsem se neptala, to je pravda - doma už nějakou dobu spíš používá na hlavní jídlo vidličku (a ideálně buď tu špičatou IKEA, nebo přímo dospěláckou, protože ty s kulatými špičkami jsou akorát pro zlost).
    a jinak teda dneska dorazil domů po obědě vyloženě hladovej, sežral plátek krůtí rolády (mého oběda), brkaši (taky moji) a ještě užral tak 1/4 porce mixované brokolice s bramborem a králíkem, co měly holky. Tak teda nějak nevím, to je asi 2x víc, než sní k obědu normálně, když jsme doma.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    TRISSIE: A neji (nechce/neumi) jist lzici ve skolce polevku nebo normalni jidlo?
    Jak tu nedavno probihalo, ze nekde nuti jist ve skolce deti lzici vsechno, deti, ktere normalne ji vidlickou nebo priborem, nuti jist vsechno lzici..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    z jiného soudku - stalo se vám někomu, že dítě něco, co doma umí, ve školce nezvládá/nechce dělat?

Dneska si mi ředitelka opět stěžovala, že Pavel "absolutně neumí jíst lžicí". Já netvrdím, že jí nějak extra úhledně, tekutou polévku občas vybryndá, když mu to nejde, tak si pomůže rukou, ale "neumí nic nabrat a všechno mu z té lžíce spadne", jak mi to bylo popsáno, bych tomu fakt neříkala. Když chce, umí nakrmit lžičkou nejen sebe, ale i ségry (ne že bych ho nutila, ale chce pomáhat tak moc, že občas ukradne mističku a jme se krmit jedno z dvojčat sám)´.

Tak nevím, jestli maj tak vysoký nároky, nebo jestli se tam tváří jak trotl nebo co...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WERKA: Konkrétně jednen kamarád měl trvalý pobyt na úřadě po tom, co ho z původního bydliště odhlásil otec, se kterým se nějak nemuseli (a nebydlel tam).
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARKYSHA: TAPINA: To, že někdo pozbyl právní důvod byt/nemovitost užívat a nezdržuje se tam, je jeden z důvodů pro úřední zrušení.

TAPINA: Odhlásit si ho asi můžeš (to jsem blíž nezkoumala), ale podle toho, jak jsem do zákona rychle koukla, tak přihlášení na ohlašovnu je možné v případě úředního zrušení. Ale možná jsem něco přehlídla.

Ale tady už jsem těžce OT.
    LILY
    LILY --- ---
    LBW: já jsem naopak byla překvapená, že se moje dítě tvářilo, že "po o" slyší poprvé, když jsem to na něj tudle vytáhla. Předpokládala jsem, že to je jeden ze základních výrazů, s nimiž se ve školce operuje. :)
    Ale "po spa" jsem taky doposud neznala.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WERKA: To není až tak pravda, zrušit trvalý pobyt si můžeš i sama a dokonce úplně, ani na té městské části nemusíš být hlášená. Trvalý pobyt lze nemít.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    My jsme koupili chalupu po lidech, co měli nějaké dluhy (to jsme nevěděli) a neodhlásili si odtamtud trvalý pobyt (to jsme taky nevěděli). Řešit jsme to začali, když přišel první dopis od exekutora, manžel coby majitel nemovitosti jim odhlásil trvalý pobyt a byla to otázka jednoho podpisu na úřadě. Od té doby máme klid.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    WERKA: já myslím, pokud má někdo hlášený pobyt na tebe a ty ho neznáš nebo se s ním nestýkáš, tak požádáš o odhlášení a oni ho pak přehlásí na ten úřad.
    LBW: já jako dítě měla pocit, že po o a po Spa chodí všichni, jen ne já.
    LBW
    LBW --- ---
    MARKYSHA:
    EUCHENIE:
    ja si ani jedno ze skolky nepamatuju...mozna to bude tim, ze proste po o nikdo nechodil :))
    WERKA
    WERKA --- ---
    MARKYSHA: Podle mého ti ohlašovnu (tj. obecní úřad, resp. úřad městské části) jako místo trvalého pobytu jen tak na požádání nezapíší. Podle zákona o evidenci obyvatel je ohlašovna místem trvalého pobytu jen v případě, že je trvalý pobyt (předchozí) úředně zrušen. A zrušit ho lze jen ze zákonem vymezených důvodů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam