• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: pokud si chce syn pozvat domů spolužáka, znamená to nějakou míru organizace - jak dojíždějí z celé Prahy, bývá to s přespáním. Prostě si jednou ve škole vyzvednu dva místo jednoho, a jiný den zase pro něj do školy nemusím, protože syn si ráno vzal s sebou i čisté prádlo a kartáček na zuby a spí u kamaráda...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: jako samozřejmě, že k nám chodí návštěvy, ale protože nebydlíme vyloženě u školky je nuné jet busem nebo autem a dcera chodí stále do školky, tak si děti nezve samovolně....navíc na návštěvy zvu obvykle její kamarádky, pokud kamarádím i s maminkou, pokud ne (což je zrovna případ té jedné holčičky, jejíž maminka je cizinka a já se s ní nemám jak dorozumět) tak je to fakt max na ty narozeniny.....navíc na narozeninách je samozřejmě dort a nějaké ty ceremonie okolo, není to tak obyčejné jako obvykle....
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Na pozvání dvou kamarádek a malé oslavě skroro není co "povolovat", ne? Od nástupu na ZŠ jsem si domů zvala kamarádky bez nutnosti se domlouvat a jestliže člověk dostává nějaké kapesné, zvládne oslavu i sám. :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TUTIK: vaše oslava byla super, ale přiznejme si, kolik je takových rodičů nadšenců jako si ty :-)

já byla do oslav spíš natlačená, že když je ve školce pořádá každé druhé dítě a dcera furt nějaké vymetá, tak je blbé to nepořádat :-) na druhou stranu mladší je introvert a má omezený okruh kamarádů, čili oslav není zas tolik, tak už to není tak akutní :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: já vyhlásila, že oslavy budou jen na kulatiny (a půlkulatiny) čili holky je měly každá vlastně jen o těch pátých narozeninách jakože ve větším měřítku...ale je pravda, že u starší dcery, která je má v květnu, to obvykle pojmeme jako garden party a slavíme to s partou s ulice včetně dětí....grilujeme, což bysme dělali i bez té oslavy....mladší teda hučí, že je ošizená (je v lednu), tak možná na šesté narozeniny jí povolím pozvat si dvě nejbližší kamarádky a pojmout to jako malou komorní oslavu doma.....aby nebyla ošizená :-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Pujcit si na odpoledne hernu v materskem centru je fakt dobry napad - presne tak jsem usporadala prvni a vlastne kazdou dalsi narozeninovou oslavu. Kdyz bylo detem rok nebo dva, slavili jsme jen jako rodina, treti narozeniny uz malinkou oslavu mela, ale spis taky jen rodina a (spis nasi nez jeji) pratele s detmi.
    Ted mela dcera pate narozeniny a oslavu si uzila moc. Cele to se mnou planovala, spolecne jsme vybiraly tema, posilaly pozvanky, bavily ji uz i ty pripravy.
    A me tedy taky (a moc ;o), ja si tyhle kravinky uzivam. :-)
    Pojaly jsme to cele tematicky, vcetne vyzdoby, dortu, her a zabavy a deti to (podle okamzitych reakci i pozdejsich informaci od rodicu) vsechny moc bavilo.

Uz premyslim, jakou bude mit pristi (za pul roku) a pak je uz budeme asi chystat dvakrat do roka (od ctvrtych narozenin te mladsi. :)
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Vzhledem k synům je naděje, že se vyhnu česání poníků a mohlo by být dostatečně zábavné uspořádat hromadný výlet na nějaký hrad, na letiště, k někomu do zajímavé práce, pozvat pár známých a nechat je společně dělat pokusy nebo něco vyrábět... Jestli mě v tomhle nepředběhne naše školka, která je dost akční - v pátek syn dorazil se záhadnou ampulí v ruce, tak jsem se šla učitelky ptát, kde co sebral za drogy, a zjistila jsem, že byli v potravinářském výzkumáku a vyráběli si tam sami potravinářská aromata. Smrdí to teda jak prostředek na okna, ale asi je to bavilo. :-)
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Mně skončila doba nákupu dárků jednou za rok v eshopu, kdy jsem podle potřeby tahala věci z krabice. Teď jsem postavena před jasný požadavek, že dort má mít podobu Saturnu V i s odpalovací rampou (jak se zpevňuje něco tak úzkého a vysokého, jako je raketa?) a má být čokoládový, bez tvarohu a ovoce, a jako dárek že chce autobus s harmonikou a pro bratra autobus bez harmoniky. :-) V téhle podobě jsem ochotná to přežít, další přijatelná verze slavnostního dne je půldenní bojovka v lese s večerním pečením buřtů. Načančaný sousedky, hodnotící kvalitu chlebíčků, bych nezvládla. (Naštěstí okolo nás je stará zástavba a nevypadá to, že by se tu cokoli podobného pořádalo. Věkový průměr tu snižujeme i my s mužem, natož děti. :-)))
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: já taky to začnu pořádat, až to na mě vybalí(a tiše doufám, že vůbec ne)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADD: to klidně doufej, Bart, když slyší, že někdo bude mít narozeniny nebo svátek, zajásá, že bude dort :-D
    Jinak, já jsem starším klukům pár oslav doma udělala, ale spočítala bych je na prstech jedné ruky a to u obou kluků dohromady, asi chválabohu pro mě o to extra nestáli, Matouš vlastně vůbec, Tobiáš trochu, ale až ve školním věku. Ale zase, když je chtěli, měli je, protože babičky s dědečky za nimi nejezdily a jejich táta to taky extra neprožíval.
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Benýsovi budou čtyři za dva týdny a jsou to první narozky, které registruje. Letos to ještě necháme na dort s babičkou a dědečkem a uvidíme, co se změní do příštího roku - trochu nadějně vidím, že jako klukovi by mu mohlo jít nejvíc o ten dort a čím méně lidí, tím větší příděly. :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: já pořádala první oslavu jako na půlkulatiny tj. na páté narozeniny....ale co jsem tak holky viděla a co jsem viděla jiné rodiče, tak běžnější je to tak od těch 4 let.....
    ADD
    ADD --- ---
    Od kolika let jste začali pořádat tyhle oslavy? Mně přijde, že klukům je to pořád ještě jedno, jestli je to normální nebo narozeninová oslava - a jsem radši, když si prostě jen tak hrají, než aby začali vyžadovat, aby jim lidi nosili dárky. Předpokládám, že až zjistí, že kamarádi něco pořádají, budou to chtít taky, jen mě zajímá, jestli jsme jen nepozorní, nebo se to dělá až pro starší děti.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    MEDVED007: Nápodobně :), jen si letos střihneme i divadelní. A jako bonus v neděli nebudeme (snad) vstávat před sedmou ;)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TERA79: my jsme bohužel pryč a docela mě to mrzí....jsme pravidelní návštěvníci muzejní noci (byť letos posunuté na září) i noci kostelů.....
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ad oslavy...my je pořádáme doma, fakt jen pro nejbližší kamarády tj. tak do osmi dětí....nepořádám žádné organizované zábavy....dětem akorát servíruju jídlo a pití a stejně stráví celou dobu nahoře v herně případně na zahradě.....ale máme barák, čímž se to celé zjednodušuje....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TERA79: kamarádka dělala oslavu na hřišti s tím, že každý přinese občerstvení, byla to bomba.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Tak se to vyřešilo, půjčíme si Dominiku a jdeme na Divadelní noc. B i D nadšené. Každopádně děkuji za tipy.
    Kdyby někdo měl zájem více informací o divadelní noci zde:

O projektu | Noc divadel 2013
    http://www.nocdivadel.cz/o-projektu
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: No jo, vlastně - v Levíkovi jsme taky nějaké narozeniny slavili. Dort si můžeš přinést vlastní.
    ADD
    ADD --- ---
    TERA79: A Lefík, aniž by člověk využil jejich nabídek na zajištění zábavy? Jestli tam běžně nechoděj každý týden, tak by je to tam mohlo bavit, a nějaký program jde vymyslet - závody na koloběžkách okolo haly, překážková dráha, stavba co nevyjšší věže z písku... Bohužel nemám dceru, tak jsem tam nikdy nezkoumala, co nabízejí vyslověně pro holky, ale třeba mě někdo doplní.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TERA79: Neupínej se na restaurace/kavárny a fakt zkus nějaké mateřské centrum. Co Klub K2? Nebo MC Veverka na Žižkově... Většinou mateřská centra nabízejí pronájem prostor na oslavy - je to za rozumné peníze, bývá tam dost hraček a je to prostředí, které je stavěné na to, že tam děti budou řádit.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    SRETSIS: Díky za pohled z druhé strany. Neznám prostor, kde bych byla ochotná tohle podniknout. B byla párkrát v pirátském světě na dětských oslavách, tu v Mc Donaldovi jsem jí zatajila (jsem ZLÁ matka) a jinak jediná restaurace s dětským koutkem je u nás v Malešicích U Trvze a to je ještě v létě, je tam oplocené pískoviště s houpačkou, pak pizzerka s tabulí a rozbitou panenkou, ale nic, co bych znala a měla odvahu jim naložit. Asi zůstane u pečení nebo něčeho rukodělného. Ani to nepojmu jako "oslavu", spíš jí prostě pozvu k nám domů kamarádku/y ze školky a nabídnu jim alternativu k hřebelcování barbín a my little pony.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam