• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PEPSSI: jo, někde jsem to líčila, desetiletá holka s ním mrskla v cha-cha boxu fo tubusu toboganu, že se praštil do zubů a když jsem na ní vlítla, byla z toho nechutná scéna s rodiči.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    MARKYSHA: cože? Tobě napadlo dítě nějaká holka v OC?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: to je jedna učitelka, se kterou si nesedli. A já jsem ráda, že jsme do té poradny šli, mám aspoň klid.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MADIETTA: takže říkáš, že jsou tam jinak v pohodě, kromě toho, jak vás hnali do tý poradny? Pro mě rozhodující, jak se tam bude cítit Tonda. On je povahově můj muž, na povrchu smíšek a flegmouš, ale všechno si schovává v sobě na dlouho. Zjistila jsem to teď, když mluví líp, on totiž mluví ze spaní a to i pláče. Hrozně dlouho se vzpamatovával z toho incidentu, jak ho napadla holka v OC, strašně prožíval, že ležím a nejdu s ním ven, že jsem byla v porodnici i samotnou Alenku. Ale k ni samotné se chová krásně. Prý mu voní, pořád by jí pusinkoval a choval, chodí jí vracet dudla, kreslí jí obrázky, dává jí dárky...ale v noci pláče...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: dcery vystřídaly tři školky a já bych naopak u každé měla něco, co bych vytkla...nicméně nikdy to nebylo nic fatálního...faktor "dětem se tam líbí" byl vždy v pořádku a to pro mě bylo rozhodující.....
    EDERA
    EDERA --- ---
    VALENTINA: Všude nejvíc záleží na tom, na koho narazíš. Moje děti chodily do školky ve stejné městské části a přestože to bylo s desetiletým rozestupem, tak v podstatě nemám, co bych školce a kterékoliv z učitelek vytkla.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    TRISSIE: o tom jsem tady celou dobu mluvila, že díky počtu dětí je tam ten přístup jiný, což je pochopitelné samozřejmě
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: no, 18, víte jak to je - leckdy jich tam není ani 10 v reálu, že... ;)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: ano, tohle je zajímavý faktor - a znovu, je to o školce/škole. Naše státní má 18 dětí ve třídě a 2 učitelky, jinde maj víc... Církevní škola, kam chci teď dítě hlásit, má ve třídách 12-18 dětí na prvním stupni, soukromá by na tom nebyla líp...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ono asi taky ty soukromé mívají menší počet dětí ve třídě, ne?
    jako, už z logiky věci, pokud v soukromé školce, kam mi momentálně chodí Pavel, jsou permanentně dvě učitelky na 10 dětí, tak se jim můžou věnovat o dost jinak, než když ve státní (kam se nedostane) jsou na 25 dětí dvě učitelky a brzo ráno a pozdě odpoledne jen jedna.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Hrozně nerada bych, aby moje poznámka k naší školce vyzněla jako odsouzení státních školek ve prospěch soukromých, to vůbec. Já jen srovnávám to, co jsem kde viděla/moje máti pracovala ve školce 25 let/ a vidím, že v té naší školce si to paní učitelky usnadňují, jak můžou, což mě občas štve. Bohužel dcera byla už z těch silných ročníků a do jiné školky nás nevzali, jinak bych si ji asi nevybrala, teď v ní tedy pokračuje i syn. Hodně jsem slevila ze svých očekávání a v podstatě mě teď už zajímá jen to, jestli je dítě ve školce spokojené, nějakou kvalitu už jsem dávno přestala hodnotit. A ano, jak již bylo zmíněno, vše je o lidech, i v rámci té jedné školky jsou lepší a horší píučky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MADIETTA: hele tam jsem ho chtěla taky přihlásit.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MADIETTA: a která to na 6 je? Lze se třeba z Vokovic hlásit do Řep?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LENNI: den otevřených dveří zcela jistě. A strávit tam co nejvíc času to jde. My jsme takhle natrefili na naši školku, není sice od nás z dostupných školek nejblíž, ale když jsme tam přišli, dýchla na nás taková atmosféra, že se nám ani nechtělo odcházet.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nevím, jak ostatní, ale já jsem nezažila, že by se u zápisů do školky nějak výrazněji řesilo, jak na tom dítě se sebeobsluhou je. Taky to jde těžko - zápis je leckde už v únoru, školka začíná v září, půl roku v tomhle věku je šestina života, to se toho může ještě změnit...
    Seznam požadovaných dovedností bych brala jako orientační a návodný, co mám s dítětem trénovat. Doporučuju zjistit si od někoho, jehož dítě už do vyhlédnuté školky patří, jak to v praxi probíhá, protože rozdíly jsou fakt nebetyčné.
    LENNI
    LENNI --- ---
    Syn taky chodi do statni skolky ( na sidlisti P8) a ja jsem velice spokojena, smiseny tridy, starsi jsou vedeny pomahat mladsim, vedou deti, aby byly samostatne, ale pomuzou pokud je treba. Samozrejme mame doporuceni detem davat jednoduche obleceni, natahovaci kalhoty, mikinu pres hlavu, ale pokud maji zip, pomuzou jim ho zapnout. Do jidla nenuti, chteji jen, aby deti ochutnaly a kdyz nechteji, tak je netrapi. Spani po obede je povine, ale kdo neusne, muze si vzit po chvili treba knizku... Maji umet smrkat a dojit si na zachod, pokud je potreba tak utrou... Coz mi vse pripada celkem rozumne... Taky chodi kazdy den ven i kdyz je hnusne, sice peru obden zablaceny kalhoty, ale s dobrym pocitem, ze neni zavreny celou dobu vevnitr... Takze opravdu zalezi na konkretni skolce, idealni je jit na den otevrenych dveri a ziskat si vic referenci od rodicu...
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    MEDVED007: napočítej si do deseti a přečti si celou komunikaci znova...asi ti tam vypadlo slovíčko JEN, které jsem psala, takže to bylo myšleno uplně opačně než jsi pochopila. V celém kontextu věcí, kdy ve školkách vyžadujou naprostou samostatnost, jsem tohle uvedla jako velmi milý přípklad, že ze všech těch níže požadovaných věcí chtějí pouze dvě a to ještě vyžadujou, aby si o to dítě jen řeklo, ne aby to udělalo samo...takže klid. Příště než vystartuješ, tak se zkus nejdřív zeptat...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    PEPSSI: a tobě přijde nepřiměřené, že má dítě při oblíkání spolupracovat a říct si, že chce na záchod ? a jak by to podle tebe bylo správně ? já když vidím v šatně děti, které stojí jak sněhulák a rodič je komplet obléká, tak bych rodiče nejradši zlískala...chudáci učitelky, to mají takhle oblíkat 25 dětí ? dyť to by se zcvokly....dítě udělá co umí a zbytek učitelka pomůže...malým víc, větším míň, největším nejmíň případně si pomůžou mezi sebou....a že si musí říct na záchod ? to má být učitelka telepat a neustále špízovat 25 dětí, jestli náhodou někdo nepotřebuje ? nerozumím.....
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    MADIETTA: tak to bud ráda!
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    kdy tak bývaj dny otevřených dveří?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam