• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADD: no, bohuzel je to tak, dítě má nárok na školu pouze v místě bydliště. Pokud v místě bydliště škola není, bývají obce dohodnutí, čí děti berou. V Dolním Poberouní ovšem třeba teˇ%d hrozí, že nevezmou ani spádové, nicméně přistavujou, přistavujou.
    ADD
    ADD --- ---
    JELLYBEAN: To už, co vím, neexistuje.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    ADD: tak to nevim presne, to se budes muset informovat primo u vas asi...zda berou v potaz napr. i prechodne bydliste, atp.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MEDVED007: ok, díky za tip, dám si to na program na leden, to mám ještě čas.) a jasně, otravovat můu i telefonicky a ymejlem.))
    ADD
    ADD --- ---
    JELLYBEAN: Takže je zásadní, aby dítě mělo trvalé bydliště v místě, kde má chodit do školy. :-/ Ach jo.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    ADD: u nas je to ted tak, ze dite muzes prihlasit kam chces, pokud maji misto, tak ti ho tam vezmou. Škola, kam spadas podle mista bydlište ti dite vzit musi.
    ADD
    ADD --- ---
    Jaký je vlastně vztah trvalého bydliště a školy, kam dítě půjde? "Nárok" má jen v místě trvalého bydliště?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RYBKA: no, to jsem si taky myslela....ale ani školy nejsou nafukovací.....čili dítě ti možná vezmou, ale třeba ne tam, kam chceš.....třeba naše spádová je taková škola, kterou já bych pro své děti nechtěla ani náhodou.....soustřeďují se tam "problémové" děti , všeobecně se to ví a taky se ví, že jedou šnečím tempem jen aby to nějak do všech natloukli....přitom starší se mi nudí i v "rychlé a náročné" škole a mladší je ještě o pisl chytřejší a náročnější žák....
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    RYBKA: to jo, ale uz si rodič asi nevybere, na jakou ZŠ dite da, jako to jde ted....pude tam kam patri podle spadove oblasti, at uz je skola dobra nebo ne.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    JELLYBEAN: No, to asi bude :-) Ale u školy má člověk aspoň zajištěno, že dítě vezmou. Problémy si bude řešit škola, ne rodiče.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    JELLYBEAN: já jako husákovo dítě si říkám, že já taky žila v konkurenčním prostředí kam jsem vlezla a nebylo to nic špatného....čili naše děti ani nijak zásadně nelituju...pokud budou dobré, tak se prosadí, když nebudou dobré, tak smůla....
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EUCHENIE: za mě, pokud chceš dítě fakt dostat do školky, tak stojí za to, se o to zajímat předem a otravovat, otravovat, otravovat......co vím, tak obvykle měststká část stanoví nějaká jednotná kritéria na přijímání, která by ředitelky školek měly respektovat (a občas nerespektují), ale samotný výběr už je na ředitelkách....a pak se sejde "porada" všech ředitelek a řeší, jestli by někam (třeba i jinam než bylo žádáno) neupíchli přebývající děti....děje se to na půdě městské části a tam je právě prostor pro ty otravné, kterým radši to místo dají než aby je furt prudili.....čili školský odbor, sehnat příslušnou referentku, zajít, promluvit, zajímat se
    aspoň takhle to funguje na Praze 11 a co jsem slyšela, tak je to podobné (byť ne stejné) v rámci Prahy všude
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    RYBKA: tak ono se to urcite nejak udela, spis se to zas bude resit za 5 minut 12.

Jinak situaci se skolkama maminkam nijak nezavidim. Ja mam deti ze slabych ročniku, jsou od sebe 1 rok a 3 mesice, kdyz sla starsi dcera ve 4 letech do skolky, tak se me rovnou ředitelka ptala, jestli tam nechci dat i tu mladsi. Tak sly obě.
    Silny rocniky to budou mit težsi i v budoucnu.... dostat se treba na osmilety gympl, nebo potom na nejakou vyberovou středni skolu atp. Bude proste velka konkurence.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EUCHENIE: řekla bych, že zlom nastal někde u ročníku 2005, což je moje starší dcera...ještě rok před tím to jakž takž šlo, ale u tohohle ročníku to začal být velký problém...kamarádka má syna jen o rok staršího a tam šlo všechno v podstatě hladce....a pak už se to jen vezlo a bylo to horší a horší, protože top narozených dětí je ročník 2008 (moje druhá dcera) a ta teprve od příštího roku jde do školy...takže pak to bude pomalu polevovat....
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Kdysi se to dělalo tak, že si školy zřídily první (někdy i druhé a třetí) třídy v budovách vylidněných školek. Třeba to teď taky tak udělají. Spousta škol má taky možnost udělat kmenové třídy z odborných pracoven apod. Přijde mi, že těch možností je víc, a taky mají větší páky na zřizovatele, protože školní docházka je ze zákona povinná, školková ne.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    ANNAWA: ja jsem o tom nedavno mouvila s nasi starostkou....rikala, ze stat trochu zaspal. Na dalsi rok jsou vypsany granty a davaji se dotace na rozsiteni MŠ, ale uz to nikdo nechce delat, protoze to do roku, dvou let nebude vubec potreba. Na zvyseni kapacity ZŠ, kde uz se ted celorepublikove od zari cekaji navaly prvnich silnych rocniku nula.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANNAWA: chm.... hlasitá závist.)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EUCHENIE: tak jistě, že jsou takové roky. Když byly moje velké děti malé, mohla jsem si mezi školkami vybírat.

JELLYBEAN: u nás už přistavujou ;-)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    no, zajimalo by me, jak jsou zakladni skoly priprave na to, co je ted nekolik poslednich let problem ve školkach a v pristich se presune prave na zakladky. Uz aby zacali pristavovat patra.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANNAWA: , já teda se přiznám, že jsem to začla sledovat až teď, ale přijde mi, že porád je někdo někde nespokojenej, páč se dítě nedostalo do školky. Nebo jsou fakt roky, kdy jsou všichni spoko?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EUCHENIE: žádná obec nebude budovat donekonečna nové školky, když baby boom už pomalu pomíjí, to s těmi akcemi na náměstích souvisí už jen volně.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam