• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LEPEK: jj. Můžu ti když tak napsat podrobnosti poštou.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    ANNAWA: ta soukroma je Hobik ? Diky
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LEPEK: ve Všenorech je státní prachobyčejná a naprosto plná školka, kam se dostane u zápisu tak půlka dětí. A pak druhá malá soukromá, kam chodí naše dítě, já jsem tam spokojená - berou od 2,5 let.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    CATSIAM: díky za informace :)
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    TIMA: Určitě, taky teď mám ve vodnících. ;)
    TIMA
    TIMA --- ---
    CATSIAM: Na Santosce mam dite ja - ve vodniccich. Tak se zrejme potkavame :).
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    LEPEK: Kolega z práce si nemohl vynachválit jednu církevní školku, možná ti bude vyhovovat polohou taky: http://www.cms-srdicko.cz/ I když nejsme věřící, tak jsem o ní také hodně vážně uvažovala.
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    LEPEK: Praha 5 - Santoška: Řekla bych, že celkem dobrá "státní" školka na to, co slyším občas odjinud. Personál se dětem věnuje a to nejen učitelky. Na druhou stranu, pokud by člověk chtěl pro dítě jiný režim (třeba, aby tříleťák nemusel po obědě ležet nebo speciální stravu a podobně), tak by jim to (asi hlavně ředitelce) bylo proti srsti. 3 třídy jsou v budově školky uprostřed parku (nic vhodného pro rodiče a prarodiče s bolavýma nohama, autem se dá k budově zajet jen v největší nouzi - je to pěkný kus "po chodníku" skrz park = zákaz vjezdu), 2 třídy předškoláků v budově školy. Ve třídách mají cca 25 dětí, většinou je na ně jedna učitelka ráno a druhá odpoledne - uprostřed dne obě. Kroužky: flétnička a angličtina od externí agentury. U budovy školky je zahrada s různýma prolízačkama, houpačkama, pískovištěm a betonovým pláckem třeba na fotbálek, vzrostlý stromy část zahrady stíní. Co se týče jídla, tak syn byl navýsost spokojený v předškolácích, kde jim vařili ve školní kuchyni, v budově školky to prý tak dobrý nemají, ale vypadá, že většina dětí je s jídlem spokojena. Součtem se měsíčně platí necelých 1400,-, 2x ročně se nosí toaleťák, kapesníky, zubní pasta, papírové ubrousky a většinou 1x chtějí vlhčené ubrousky. 1x ročně se něco přispívá do fondu (teď nevím zda byla spodní hranice 100,- a nebo 500,-), na divadýlka se přispívá 30,- na jednu akci.
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    Nejake zkusenosti se skolkou v praze v hellichove ulici? S nejakou skolkou na praze 5 - okoli ujezda, andelu?
    Ci nahodou ve Vsenorech a okoli? Diky
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    EDERA: Oni chtějí, aby na Praze 6 oficiálně i fyzicky bydlela celá rodina. Platí to už i pro zápis do 1. třídy. A pokud mají podezření, že tomu tak není, tak hrozí sociálkou. Asi tím vyhrožováním chtějí odradit od podání přihlášek "slabší povahy".
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    EDERA: Nám v podstatě v minutě skončil kolega v práci (myslím, že mu bylo cca 35 let) kvůli leukémii. Jestli si to pamatuju dobře, tak ráno šel na pravidelnou kontrolu k doktorovi (žádné potíže neměl, pravidelně sportoval, ...), ten mu nechal udělat odběry. V poledne mu zavolal, že je tam nějaká nesrovnalost ať okamžitě jede do Motola na kontrolní odběry a odtamtud ho už nepustili ani domů pro pyžamo, ... přes půl roku tam byl a v práci se objevil až za 2 roky ...
    ADD
    ADD --- ---
    MADIETTA: Tak jednak to vím od včera, že to neřešej, jednak si myslím, že bačkory pravidelně jsou horší než jednou za čas blbě obutý korkáče. Spíš si to budeme víc opakovat, jak se ty boty dávaj, případně mu tam namaluju nějaký výrazný značky, která strana má být ven.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: na druhou stranu když to víš, tak snad není problém dát mu bačkory, ve kterých ho při náhodném obrácení nohy bolet nebudou.
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Ale oni se to v té školce asi snaží dělat o nejlépe, jen mají jiné představy o nejlépe než já. Fakt je, že za dva roky ve skautu Benýse taky nikdo nebude kontrolovat, jestli si nevzal pohorky naboso - a jestli si rozedře paty na kost, bude to jeho boj. Akorát u toho čtyřletýho prcka, co je prvně někde sám, má matka pocit, že by ho lidi měli hlídat. Oni myslej, že už je čas, aby si věci vyžíral sám. Snad to chlapec pochopí rychle, že jaký si to udělá, takový to bude mít, a že nebolavý nohy stojej za chvíli pozornosti při obouvání. :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: očekávám, když za něco platím, že to bude podle mých představ, protože jáse v zaměstnání taky snažím dělat co nejlépe. Ale vím, že jsem v dnešní době naivní. Třeba, co se týče té rekonstrukce v létě, tak doteď nemáme vestavěnou troubu, ani penále za zpoždění. Majitelka nám je uraženě sdělila, co že chceme, vždyť máme byt udělaný podle našich představ a kvalitně, že ta trouba je maličkost. No kurník, tak za prvý jsme za to zaplatili, za druhé to udělali s dvouměsíčním zpožděním takže jsem pak makala v pokročilém stupni těhotenství a do porodu už jsem nestála za nic a v neposlední řadě ta trouba taky levná není. Ale to jsme dopadli ještě dobře, neznám nikoho, komu by rekonstrukce dopadla dobře, pokud si to neudělají sami. Kde to jsme? Proč si to nechávat líbit? (na tu firmu už spolupracujeme s vymahačskou firmou, prostě to navalí, i kdybych na ně měla poslat exekuci).
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Myslím, že se s ostatními školkami nijak neporovnávají, jsou firemní školka, děti tam chodí z celé Prahy a Středočeského kraje. A asi to tak bude všechno, pokud si tu školku/školu/kroužek nepovedeš sama, tak ti něco vyhovovat bude a něco ne. Ve skautu se s námi taky nemazlili a jsem jim už dlouhý čas vděčná, že mě zocelili. :-) Akorát u toho prvního vzdělávacího zařízení to rodič prostě nejvíc prožívá. :-)
    Za týden se má nejstarší oddělení naší školky učit betonovat - takovou školku nelze opustit. :-DDD
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: no to je na prd, asi na to hřeší.
    MADIETTA: když to neřeš takhle, tak máš pravdu.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MEDVED007: s tím Rakouskem, přesně! České školky jsou naprostý a dokonalý ráj ve srovnání s cizinou.

Standardní (ba co standardní, v lepší čtvrti pro lepší lidi) belgická školka: nevaří se, děti musejí mít vlastní jídlo, nikdo nekontroluje, zda se opravdu najedly či napily. Není žádný vzdělávací program pro děti, je to prostě jen velká herna. Nikdo nedohlíží na to, jestli jsou děti dostatečně oblečené a obuté, nezajímají se o jejich zdravotní stav. Nepřezouvá se, a to ani v zimě, takže děti hňápou po koberci v tom, v čem běhaly venku. Standardem je televize, kde furt běží pohádky. Nějaké kroužky, akce nebo divadýlka, jako mají v našich školkách? Co to je?

Takže asi tak, já děkuji osudu, že žiju tady a moje dítě tu může chodit do úžasných českých školek :-D
    ADD
    ADD --- ---
    MARKYSHA: Máme, ale za pětinásobek ceny a bez šance tam dítě dostat, je na mnoho let dopředu obsazená. :-)))
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ADD: to není státní, tak to mi přijde děsný, to nemáte v okolí lepší soukromou?
    ADD
    ADD --- ---
    PEPSSI: A zrovna gumičky a sponky synovi furt upravujou, nějak je štve, když má přes oči prales. To zase nechává chladnou mě. :-))) (Ono je dost štve, že má vlasy do půlky zad, tak to nedokážou přehlídnout. :-)))
    Školka navíc není státní, program maj naprosto báječnej, ale holt mají své zásady, přes které nejede vlak. Některé dost padlé na hlavu. (Jako už zmiňované, že radši dítě třikrát za den počůrané než s plenou...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam