• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    FIDORKA
    FIDORKA --- ---
    LANTHAL: No nikomu bych to neprala, mit sichtu vpodstate 3 roky 24 hod.denne. Ale tak snad to bude mit nekdy konce.
    Blby je to, ze si kladu otazku, jak budu fungovat v praci .
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    FIDORKA: jo, každé dítě má svoje "mouchy" ... tyhle ti tedy vůbec nezávidím
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    FIDORKA: V Nemecku naopak adaptacni doby jsou, zacina se treba dve hodiny denne s rodicem, postupne dve bez rodice (ale s rodicem nekde pobliz na nakupu, aby mohl v pripade revu dorazit), dopoledne bez rodice a pak uz normalne. Trva to podle decka, nasi kluci si zvykli rychle, takze asi za 14 dni uz mohli zustat i na odpoledni spani, nektery deti rvou dlouho a navykani trva treba mesic. Ale mozna to zde delaji i proto, ze vetsinou se skolkou/jeslemi/chuvami zacinaji deti mladsi nez v CR (rocni nebo dvoulete).
    FIDORKA
    FIDORKA --- ---
    LANTHAL: :D fakt se musim smat. To tedy vubec nevim, co bych delala ja. Dite mi jeste ted ve skoro trech letech nespi v noci. Tedy spi, ale tak 8x se vzbudi.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    TRISSIE: u našeho kluka to přišlo po měsíci a půl, viz: [ LANTHAL @ mateřské školy ] ... trvalo to právě tak 2-3 týdny, a uklidnil se. Občas sice mrmlá, že se mu tam nechce, ale pláč už není.
    Někdo mi tehdy psal, ať zkusim pohlídat, že se fakt "naplno" vyspí, a opravdu bych řekla, že to hodně pomáhá. Nahnat ho prostě do postele včas, takže se většinou budí sám ještě chvíli před mým budíkem.
    Pevné nervy přeju, není to vůbec příjemná věc.
    FIDORKA
    FIDORKA --- ---
    TRISSIE: A zrejme kdyz se ho zeptas, proc tak ted place, neodpovi ne? No tak jasne, myslǐm, ze detem v tomto veku muze " hrabnout " kdykoliv.
    Není treba kombinace vzdoru ?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TRISSIE: Nezačalo do školky chodit nové dítě nebo nezměnili učitelku?
    V tomhle věku jsou děti hodně citlivé... u nás jsme podobné změny zaznamenali prakticky hned.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TRISSIE: starší chodila do školky rok ! v pohodě a potom dělala tuším dva tři měsíce šílené scénky....ve věku předškoláka....zkoumala jsem, jestli nemá problém s dětma, učitelkama....nic jsem nevypátrala a nakonec prostě přestala....já si teda říkala, že prostě nemůžu povolit, protože další rok šla do školy a nechtěla jsem jí předat model, že stačí trochu řvát a nechám si jí doma....což jsem v tu chvíli mohla
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    FIDORKA: u nás ve školce jsem s malým byla asi 3 dny dopoledne,ale zrovna v tu dobu byla pouze jedna učitelka,takže nevím jestli je to standart,navíc malý tehdy pořádně nemluvil,tak jsem to brala,že mu ukážu,kde co je!
    PEPSSI: náš Maty chodí do školky v pohodě,ikdyž kdyby nemusel,tak by nešel,ale bylo mu prostě vysvětleno,že my musíme do práce,takže on do školky..občas ráno zkusí,že nechce do školky,tak mu řeknu,že mi se taky nechce do práce a musím.. každopádně,když mám volno,tak ho do školky nedávám
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FIDORKA: s tím tak úplně nesouhlasím - ve školce mě varovali, že jsou děti, u nichž se problém objeví po 2-3 měsících, no a moje je zrovna jedno z nich :-(
    chodí od půlky října, ze začátku úplně v pohodě, stačilo ráno říct "půjdeme do školky" a už si běžel obout boty, v šatně mě vyloženě vyhazoval, ať už jdu pryč - a od půlky ledna řeším pravidelné ranní hysterické záchvaty (při oblékání, usazování do auta, příchodu do školky...)

jako, on se prý velmi rychle uklidní a v pohodě, ale netěší mě to. Zvlášť když takový hysterák vyšvihne i v den, kdy do školky ani nejedeme, stačí, abych začala ráno soukat dvojčata do kombinéz na procházku.
    FIDORKA
    FIDORKA --- ---
    PEPSSI: Toho bych se nebala, kdyz uz se zadaptuje, tak se tam deti tesi a pak jed dodrzovat hodinu, kdy mu slibis, ze si pro ditko prijdes..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    FIDORKA: u nás v jedné školce týden, ve druhé měsíc.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    FIDORKA: já jsem se na to ptala a říkali mi, že většinou to rodiče neřeší, dají tam to dítě a jdou pryč. U nás se třeba bojím toho, že když ho tam dám o tejden dřív jen na půl dne, tak on je zvyklej že v určitej čas ho budu vyzvedávat a potom, až budu do večera v práci, tak mě bude čekat..
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    FIDORKA: naše školka to nevede a nedoporučuje. Jsou ochotni dělat nějaké výjimky pro individuální případy. Ale většina dětí se adaptuje celkem rychle a v pohodě, netřeba z toho dělat kovbojku ("nechat na pospas osudu", "do neznámých rukou").
    ADD
    ADD --- ---
    FIDORKA: U nás nic takového nemají a když jsem se na to ptala, tvářili se, že jsem spadla z višně. Ale Benýs se adaptoval sám, tak jsem to neřešila.
    FIDORKA
    FIDORKA --- ---
    Tak prave chtela bych jeste pred nastupen do prace zkouset adaptaci. A asi tak, jak pises. Asi to taky chce nebyt z toho vystresovana, ze?
    LBW
    LBW --- ---
    FIDORKA: u nas byl zkusebni tyden - prvni den na hodku s rodicema, druhej den dve tri hodky s jednim rodicem, pak do obeda bez rodicu atd.
    DObra vec, ale je jasny, ze ne kazdy pracujici rodic si to muze v praci takhle zaridit
    FIDORKA
    FIDORKA --- ---
    Moho se zeptat, kdyz jste davali ditko do skolky, meli jste spolu ve skolce nejakou adaptacni dobu? Nebo jste to nechali na pospas osudu a jen jste predali dite do neznamych rukou a sli jste do prace?
    Diky za odpovedi
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    EUCHENIE: Jasně. Tak uvidím letos u další přihlášky, jak to ta naše má :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Nene, chodime tay na sestce, kalcikova
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    EUCHENIE: A chodíte ještě k té naší, nebo už jinam? Právě nevím, jestli na to minule zapomněla, nebo jestli si to prostě nebere...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam