• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ZRK
    ZRK --- ---
    MEDVED007: No a přesně proto poptávám reference.
    Ano, myslím, že personál třeba do 45 let je rozhodně lepší než ten starší. Ba jsem o tom přesvědčena. Valná většina starších už se nedokáže, ba ani nechce, učit novým věcem, novým přístupům a tak.
    Navíc jde hlavně o to, abych si s nimi rozuměla já. A já si nerozumím jen tak s nějakou ženskou, kor když by se měla starat o moje děti. A můj starší je HODNĚ živej extrovert, takže bych nerada, aby ve školce potažmo pak ve škole zažíval to, co já nebo můj muž.
    A nejde mi o to dítě upíchnout hned, přeci jen jsem s mladším doma. Spíš se tak poohlížím (to už jsem ale také psala), využila bych třeba zatím docházku na jeden dva dny v týdnu nebo na programy rodičů s dětmi a zapsala děti až na příští rok.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ZRK: vzhledem k tomu, že je dneska situace se školkama jaká je, tak jsou třídy prostě ve státních školkách plné až po strop resp. kolik dovoluje norma.....pokud vím, tak normál je tuším 24 dětí, ale když si požádají, tak to můžou při splnění určitých podmínek navýšit až na 28 dětí, což taky většina činí....dcery školka to třeba neměla, protože nesplnily prostorové podmínky a tudíž dětí bylo 24....čili chceš-li menší počet dětí ve třídě, tak z toho nutně vychází soukromá školka....ovšem čím míň dětí ve třídě, tím logicky vyšší cena....na státní je navíc momentálně pozdě, snad jen předškoláka ještě upíchneš, zápisy už dávno byly a ty další budou na příští školní rok v období březen/duben, ale u státní je hlavní kriterium obvykle bydliště čili buď ti bude vyhovovat něco tam kde spadáš nebo smol pachol....

víš co, nechci se do tebe nijak navážet, ale tvoje úvahy o školce jsou prostě dost mimo....stará výchova, starý personál....myslíš, že mladý personál je lepší ? věk je zárukou kvality ? naše dcery vymetly tři školky, učitelek měly několik a žádnou úměru mezi věkem a pedagogickou schopností jsem teda nevypozorovala....ostatně může být super školka a když dítě kápne na jedinou blbou učitelku, tak je to prostě smůla....stejně tak může být vedení nic moc, ale učitelka jako taková skvělá....předem to prakticky nemáš šanci zjistit
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ADD: na měsic.. zapomněla jsem napsat,že je to státní školka.
    ANNAWA: právě v tom vidím chybu vaší školky,že nevybírali peníze,aby to bylo posychrované ... a ted na to doplatíš ty.
    KEBAB: tak u nás když se zeptají na jarní/podzimní prázdniny,tak vím jelsti pracuju,ale když po mě v březnu chtějí vědět,jeslti moje dítě bude chodit o prázdninách v létě,,tak zaškrtnu všechny dny..i je pak v červnu zaplatím,protože prostě nevím,co bude.. každopádně dítě odhlašuju ze stravy dopředu,tudíž i ve třídě vědí,že nepřijde
    ZRK
    ZRK --- ---
    ZRK: No a když tu doporučíte vhodnou státní, budu ráda. Ale co jsem tak procházela, tak tam právě mají jednak většinou dost starý personál (a ta stará škola ve výchově, přístupu k dětem a jejich stravě se mi vcelku nelíbí) a právě ty třídy o 20-30ti dětech.
    ZRK
    ZRK --- ---
    MEDVED007: Však ale nikde nepíšu, že potřebuji soukromou (ale požaduji malou, ne třídy po 30ti dětech) a uvádím, že to může být prakticky kdekoli v Praze, že si dojedu. Budu ráda, když to bude co nejblíž. Mám kamarádku ředitelku na Žižkově, tam je školné 6k bez stravy. Děti berou od 2,5 let. Zatím jsem připravena dát děti tam, ale chci si udělat přehled, třeba existuje ještě někde něco, co mě zaujme víc...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ZRK: soukromou na šestce do osmičky, to bude asi dost problém.....
    ZRK
    ZRK --- ---
    ZRK: A samozřejmě 8K je ten nejvyšší strop se vším všudy. Upřednostňuji cenu co nejnižší, nejsem Rotchild :)
    ZRK
    ZRK --- ---
    Hoj. Začínám se pomalu poohlížet po školce. V Praze. Je mi víceméně jedno, kde v Praze se bude nacházet, dojedu autem. Upřednostňuji blízkost bydliště - Dejvická. Důležitým krtitériem je však cena do 8k při celotýdenní docházce, příjemné prostředí a lidé, moderní přístup ve výchově a stravě. Výhodou by pak byla možnost přijetí dítěte mladšího 3 let. Ne Montessori.
    Zkusila jsem hledat po internetu sama, ale už mi z toho jde hlava kolem. A stejně jsem člověk, který dá spíše na reference. Za tipy předem děkuju
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: mě v tomhle dost prudila Zuzky školka...super, že je prázdninový provoz 3 týdny, ale chtěli vědět účast v březnu ! a hlásilo se prostě na celý prázdninový provoz čili některé dny(týdny) tam bylo narváno a jiné poloprázdno....podle mě hodně neefektivní...pomalejší rodiče se do systému vůbec nedostali a přitom by stačilo to řešit aspoň po týdnech když ne po dnech a bylo by....
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KEBAB: řešilo se to poslední týden v červnu, to už podle mě většina rodičů celkem jasno má, myslím. A jinak, souhlas.
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    ANNAWA: Mně to taky nepřijde OK. Chápu, že ne každý rodič v květnu ví, jak organizačně zvládne zajistit hlídání v srpnu, ale stačilo by, aby byl schopen upřesnit informaci třeba měsíc předem.

A samozřejmě to komplikuje provoz a otravuje další zaměstnance školky, kteří se v pondělí dozví, že mají vlastně týden volna...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ANNAWA: no mě to přijde nekorektní taky, ale to moc divnost nevylučuje:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADD: oni to nakonec pro to moje jediné dítě zorganizovali, takže nakonec snad dobré beru to tak, že se trochu učí, fungovali prvním školním rokem.
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Já se tomu snažím bránit u nás v oddíle. Když je trojdenka a na poslední chvíli se ukáže, že pojedou jen čtyři děti, mají vedoucí pochopitelnou tendenci výpravu odvolat nebo zkrátit na jeden den. Jenže to je strašně nespravedlivé vůči těm dětem (a jejich rodičům), které jet chtěly, a vede to akorát k tomu, že příště nepojedou ani tyhle děti.
    Určitě je rozumné vybírat peníze předem, aby na tom organizátor alespoň nebyl škodný (to zvorala školka). Ale když něco slíbím, mám to zorganizovat, i kdyby jen pro to jedno dítě. Na nespolehlivé rodiče bych pochopitelně byla naštvaná taky.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KEBAB: ale nejsem jen já divná, že mi to přijde nekorektní?
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    ANNAWA: Ředitelka u nás ve školce tohle chování u rodičů už považovala za standart, pravidelně ji to komplikovalo plánování a nedalo se s tím nic dělat.

Jakmile udělala anketu, kdo bude chodit např. o jarních prázdninách nebo při prázdninovém provozu, přihlásilo se jí 60 dětí. V pondělí potom dorazí dvacet, bez dalších omluv. Nehraje roli, jestli se vybírá záloha a platí školné (o prázdninách) nebo se výše školkovného nemění (například v době podzimních prázdnin, kdy školka jede v omezeném provozu). Rodiče prostě nemají problém připlatit si pro sichr školku, kdyby jim nevyšly jiné plány a nechat to jen jako zálohu.
    ADD
    ADD --- ---
    ZEMINO: Školné 350 Kč na měsíc nebo na den?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EUCHENIE: my bydlíme až kus za Prahou - na šestku jsem Pavla vozila, když jsme potřebovali školku pro děti se specifickými potřebami. Teď ho mám v jedné místní (no, místní, 3 zastávky autobusem), kam ho může ráno vozit manžel po cestě do práce.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    TRISSIE: vy jste někde na p6, ne? Tadle je třeba otevřena pořád http://www.childoftheplanet.com/
    7:30 - 18
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ZEMINO: neplatilo se to dopředu, což je nepochybně chyba školky. To, že tam moje dítě bude samo, zase tak neřeším, ale ono to vypadalo, že tam nebude vůbec, jelikož zavřou - proto, že ostatní rodiče své děti nakonec odhlásili nebo ani nepřivedli.
    Tohle je soukromá školka a původně to vypadalo, že přes léto nepojedou vůbec, pak řekli, že v srpnu ano, pokud bude minimálně pět dětí. Vyplňovala e kvůli tomu nějaká lejstra, ale teď je zjevné, že někteří rodiče to vyplnili jen pro sichr... což mi od nich přijde trochu nezodpovědné. Já bych to třeba neudělala.

---

Nakonec tam tedy bude příští týden moje dítě samo s novou pančelkou, kterou teda naštěstí zná, už tam chodila loni na praxe.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNAWA: Proč na rodiče jsi naštvaná?pokud to bylo závazné,tak se to snad platilo dopředu,tudiž vydaje jsou pokryty a to že tam bude tvoje dítě samo,je sice "blbé",ale tak bude mít luxus učitelku pro sebe. Spíš bych byla naštvaná na školku. U nás se hlásila školka už v březnu,jestli bude dítě chodit,tak jsem samozřejmě zaškrtla,že bude chodit po celou dobu otevření.. zaplatila jsem to v červnu, "přijít" můžu teda akorát tak o školné,které je 350,- a stravu můžu odhlásit..v červenci byli otevřeny 3 třidy,sběr z jiných školek..a ted v srpnu to už stáhli na 2 třídy a to v každé třídě je tak max 12dětí..) Matyho odhlašuju pokaždé když mám volno nebo jdu až na odpoledne do práce (nevěděla jsem,že budu měnit zaměstnání). Školku teda využivám taky jako zálložní hlídání.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam