• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ZRK
    ZRK --- ---
    ADD: A která z těch státních školek tu má tu nejlepší pověst? Nechám si poradit, proto jsem tu. Jen, jak jsem psala, děsí mě představa, že by měl být v jedné třídě a jednou kantorkou spolu s dalšími sedmadvaceti dětmi.
    RACHEL: děkuju, z tvého příspěvku žádnou kritiku necítím. Ani jsem ji tu v takové míře nečekala. Prostě jsem chtěla reference a rady, tipy na konkrétní školku. Některé připomínky (odečtu-li fakt, že pobouřil požadavek mladšího kolektivu) jsou velmi k věci a samotnou by mě tak asi nenapadlo přemýšlet. Např. ta doba dojíždění. Říkala jsem si, mám auto, brnkačka dojet kamkoli. Ale máte pravdu, zjevně je opravdu nejlepší cesta volit školku "za bukem" nebo prostě co nejlépe dostupnou (třeba do centra po A trase metrem dvě tři stanice). Počítat dopředu s případnou nemocí ať už dítěte nebo mě samotný mě třeba nenapadlo vůbec. A s tím, máte pravdu, bych počítat měla též. Hlavně v zimě to bude "legrace".
    Já to Montessori tolik zmapovaný nemám, pročítala jsem se pouze diskuzemi, poslouchala právě tu svou kamarádku ředitelku, která má pod sebou jak "obyčejnou", tak právě montessori školku. Plus právě počítala s možným rizikem, že jednou třeba přijde finanční krize a pak by eventuelně museli způsob výuky změnit a bude-li minimálně starší takový cíťa, jak se zatím zdá, bála bych se, aby to s ním nějak znatelně nehnulo. Asi je tohle otázka spíš základní školy hlavně až.
    ADD: Já vím, ale zase je tu riziko, že pokud bude pak taková učitelka na mě házet nelibé pohledy a pronášet nějaké mě nelibé hlášky, tak se brzy neudržím a vznikne konflikt. Nesnáším, když někdo soudí podle vzhledu, orientace nebo životního stylu a dokážu (pokud mě někdo dráždí delší dobu) vylítnout jak čert z krabičky, až se pak zpětně třeba za sebe i stydím. Takovým konfliktům bych se právě ráda vyhnula předem.
    ADD
    ADD --- ---
    YENNEFER: Tohle považuju za hodně důležité. Ono i když člověku ze školky zavolají, že dítěti je blbě, ať si ho odvezu, tak jezdit s ním a mladším 45 minut je o nervy a o zdraví - v případě MHD nejen mých dětí, ale všech spolucestujících. Je celkem fajn mít dítě ve školce, kam chodí i děti přátel, kteří bydlí poblíž nás - ony chvíle nouze přicházejí a pak je pomoc k nezaplacení.
    Moc nerozumím snaze shánět soukromou školku daleko od domova, když okolo Kulaťáku je x státních školek, které mají tu nejlepší pověst. Za ušetřené peníze jde mladší dítě v případě potřeby umisťovat do speciálních kroužků pro děti jeho věku.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ZRK: pokud to jde, dala bych kritérium lokality hodně vysoko. Vozit pravidelně někam děti je vopruz, ať už autem v zácpě nebo MHD narvanou ve špičce, zvláště pokud se dítě blbe vyspalo nebo mu ve školce někdo šlápl na kuri oko. Přeprava deti do školky či školy je v mem rodičovské top tenu hruz hodně vysoko.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: Urcite ne stejne dobre dostupnou :) Cemuz porad prikladam velky plus, s miminem a dalsim ditetem je to obrovska vyhoda. Musim se zase kouknout. Zatim to vzdycky dopadlo tak, ze vzdycky tahle nakonec vysla stejne nebo pri celkovem programu i min. Jenze nema denne do peti, coz zas ja nepotrebuju, takze to neni pro me nejak velka vyhoda...
    No uvidime. Hadam, ze pri me lenosti to zustane tak, jak to je...:)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ZRK: taky si uvědom, že s nástupem do školky bude i víc nemocí a při dvou dětech se občas stane, že jedno je zdravé, druhé nemocné, případně jedno v rekonvalescenci a druhé zdravé a to je potom jízda kamkoliv a čímkoliv dost peklo, takže pro usnadnění života bych vybírala školku co nejblíž, s co nejlepší dostupností a pak z toho, co ti vypadne, bych volila tu dle tebe nejlepší...
    ZRK
    ZRK --- ---
    TRISSIE: to u nás bohužel neexistuje, aspoň ne v současných podmínkách :/ S otcem dětí to mám tak nějak...no peníze domů nosí, s dětma si doma pohraje, občas nás někam vyveze a pak o tom slýchám bůh ví jak dlouho...no nerozebírat raději, jsem ráda, že jsem s tím momentálně zase vcelku smířená.
    Navíc on je živnostník, pracuje jak přijde kšeft (podílí se na parties, galavečerech a různých akcích, kde je za potřebí zvuková či světelná aparatura), takže nějaké pravidelné vození nepřijde v úvahu asi nikdy.
    A já ještě úplně nevím, zda budu tou dobou pracovat z domova, částečně dojíždět nebo pravidelně...
    Možná, že při zápisech do školky budu vědět víc, zatím bohužel můžu jen mapovat situaci po Praze a rozhodovat se finálně až co nejpozději.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: z pozice rodiče, který potřebuje děti dát do školky kvůli času na práci, potřebuješ primárně školku, kam ty děti ráno odveze otec dětí, abys ty nemusela nikam :-)
    been there, done that, bought the T-shirt. Měnili jsme školku primárně kvůli tomu, že do staré jsem já musela jezdit autem a do nové syna vozí otec ráno autobusem.
    ZRK
    ZRK --- ---
    TRISSIE: jo, to je pravda vlastně. Z pozice rodiče, co tam ty děti dává právě kvůli potřebnému času na práci, bych se na to měla dívat jinak. Nějak mi to nemyslí. Poslední dobou spím méně, než obvykle a na dnešek jsem nespala prakticky vůbec...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: a teď si vezmi, že těch 45 minut pojedeš 4x za den! To už jsou dohromady tři hodiny.
    ZRK
    ZRK --- ---
    MEDVED007: chápu, také si ten výběr rozhodně nepředstavuji jako procházku růžovým sadem, je mi jasné, že ve finále budu vybírat jen z hrstky školek a budu zvažovat ještě přesně i tu lokalitu, možnost se co nejsnadněji tam dopravit (např. bude-li někde na trase metra, nevidím důvod nejet MDH přes půl Prahy). Mezi další kritéria jsem právě zařadila přijetí dětí mladších 3 let, protože bych (aspoň na nějaký den v týdnu) tam chtěla odkládat i mladšího. Tomu budou příští rok v září 2 roky a 4 měsíce.
    A půl až 3/4 hodiny mi zase tolik nepřijde. Já osobně jsem do základní školy chodívala pěšky napříč přes celou Mimoň kdysi (zas tak malé město to není) a potom dojížděla vlakem nebo autobusem a to mi dohromady trvala cesta do školy cca hodinu a půl.
    Takhle s předstihem se po školce dívám právě z toho důvodu, abych pak na základě referencí mohla do školky případně docházet s dětmi zatím na nějaké aktivity a zjistila tak, zda bude vyhovovat i nám...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ZRK: ono když to realisticky zvážíš, tak se ti to místně hodně zúží, protože vozit dítě ráno ve špičce v Praze, to je lahůdka i když jedeš jen někam "za roh"...neumím si představit, že bys dítě vozila z Dejvic na druhou stranu Prahy....kromě benzínu je to i časově peklo....asi to chce mít někde na trase někam...třeba manželovi do práce ? aby aspoň ráno zvládl on...s mladším se to sakra hodí.....my třeba přeřazovali mladší dceru ze školky, která byla 10 minut od školy dcery, když se ve škole otevřela školka....blbejch 10 minut totiž znamená, že musíš zaparkovat u školy, dovézt starší a táhnout s sebou mladší, poté mladší zase nacpat do auta, popojet, opět řešit parkování a mladší pak táhnout do školky....suma sumárum akce na půl až 3/4 hodiny, což je ráno fakt nechutně hodně...když se to smrsklo do jednoho kroku, tak to byla super úleva !
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: A máte tam něco v okolí?
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: hmm... mozna bych se mela poohlednout po jine levnejsi skolce. Ta nase je drazsi a drazsi kazdy rok. :(
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZRK: Teda, žasnu, co udělala neviditelná ruka trhu. Když jsem před pěti lety hledala soukromou školku pro dceru, protože ji do státní nevzali, tak šestitisícové školné bylo naprosté sci-fi. Standard byl šestnáct.
    ZRK
    ZRK --- ---
    TRISSIE: no, taky pravda. +Tedy by byla výhodná i dostupnost MHD (TRISSIE), neb bych měla počítat s případnou indispozicí auta nebo možností, že by se školka nacházela někde, kde bych cestou mohla zbytečně uvíznout často v zácpách.
    Ano, uznávám, že mám hodně požadavků a můj okruh v úvahu připadajících zařízení se tak značně zužuje, ale právě proto jsem zkusila vlézt sem s vidinou osobních zkušeností a názoru zdejších a nebýt tak odkázaná pouze na samohledání po internetu, kde jsem včera projela jen školky státní, soukromé a mateřská/rodinná centra na Praze 6 a 7 a šla mi z toho hlava kolem...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: plus taková "maličkost", jako že v Praze nemusí jít zaparkovat přímo před školkou, budeš tak jako tak vykládat mladšího z auta a táhnout na kočáru/v náručí...

jen zkušenosti z vození dítěte do školky autem za asistence mladších dětí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: já bych tě teda ještě upozornila na jednu věc - pokud budeš vozit dítě do školky autem, tak bys měla cenu benzínu připočíst ke školnému. Protože ono je to sice třeba "jen" deset kilometrů, ovšem 10km tam a zpátky ráno a znova odpoledne, to už je dohromady 40km a tedy minimálně stovka na benzínu za každý den ve školce.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    ZRK: S tím věkem to máš jako kdybys vybírala auto v bazaru a jako jedno ze selekčních kritérií s vysokou prioritou by sis určila barvu vozidla :-) (ble mně)
    ZRK
    ZRK --- ---
    Ale já stále nikde nevidím, že bych psala, že lidé nad 45 patří do starého železa. Nevím už, jak to napsat, no. Prostě se stále víc setkávám s přístupem "jsem starší, ošlehaná životem, další vzdělání nepotřebuju, stačí mi to moje a zkušenosti a vím prostě víc/umím věci líp, než ty, mlaďasko". Jak říkám, možná jsem uvedla zbytečně nízkou hranici, omlouvám se, jestli vás to tolik pobouřilo, nebo někoho dokonce urazilo, jak vidím. Nejsem z těch, kteří hází lidi do jednoho pytle. I já znám několik lidí, kteří se tomu popisu výše neblíží. Ale není jich převaha.
    Co je tak špatného na tom, že chci mladší nebo převážně mladší kolektiv kantorů? Když mezi nimi bude stařenka s energií a přístupem naší bývalé pediatričky (odešla do důchodu před pár měsíci a jistě ne v nejnižším nožném věku), tak ok.
    RACHEL: ještě jednou - netrvám na Praze 6 (tady jsou právě o dost dražší) - mám auto a jsem ochotna si kamkoli dojet, v případě soukromé školky snad bydliště takovou roli nehraje. A jsem ochotna za přijetí dítěte tedy i zaplatit nějaký jednorázový příspěvek navíc, pokud si budu myslet, že to za to stojí. A Montessori jsme s mužem vyloučili. Bojíme se případné fin. krize v budoucnu a ztíženého nástupu do státních zařízení potom.

Ještě jednou se tímto omlouvám těm, kteří se snad mými nároky a způsobem, jak jsem to napsala, pobouřili. Jsem jinak (myslím a zatím to tak vypadá) člověk, který vyjde s kdekým. Když ovšem právě nezaujme arogantní postoj hned při seznámení. Což ovšem nastává právě častěji u starších lidí. Vypadám hodně mladě (bude mi 30 a někteří tvrdí, že na 18-20), 10 let jsem nosila dredy, mám výstřední naušnice a několik tetování. Toť asi hlavní původ mých zkušeností. Když se na mě někdo kouká svrchu, nemám to ráda. Proto moje požadavky, neb tím se jen snažím předem eliminovat možnost právě střetu s někým takovým.

Takhle vypadá tedy například školka, kterou jsem si prozatím vybrala: http://www.mspalecek.cz/ - a není jediná, proto jsem se odvážila na podobné ptát.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    jo a treba nase pediatra je rok pred duchodem a je pro noseni deti, spani s rodicema (ze nekterym detem to fakt prospiva) furt se vzdelava a deti ji milujou.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    jo a syn ted chodi do soukrome, protoze se do statni nedostal. reditelka mi moc sympaticka ze zacatku nebyla, ale potrebovali jsme skolku co nejbliz. ale syn tam chodi moc rad a ted jsme resili nejake vychovne veci a reditelka me prekvapila, padesat uz ji urcite bylo, ma praxi a moc dobre mi poradila, ma zkusenosti s detma a je to videt. ale presne, nemusim si s ni sednout ja, ale na syna funguje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam