• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    THERY
    THERY --- ---
    Jak ve Vaší (státní) školce řeší děti (mladší 5let), co už nespí po obědě?

My jsme už na dni otevřených dveří i minulý týden byli ujištěni, že to není problém, děti spát nenutí, jen musí odpočívat. Až včera, když jsem to řešila konkrétně, tak z nich vypadlo, že odpočívání znamená ležení v postýlce a koukání do stropu, ani knížku si nemohou vzít. Tak nevím jak jinak by si představovaly nucení spát.... :-(
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    BEBERA: nojo, jenže když tohle praktikuji, tak z půl osmé kdy jsme v posteli se protahuje a protahuje, že je schopná pak usnout až v jedenáct. (páč si i začne vymýšlet vlastní příběhy) Z toho důvodu už ani nečtu před spaním pohádku. Spíš o víkendu odpoledne si uděláme čtecí hodinku, nebo když se jdem projít, tak beru knížku. Ale jakmile začnu něco řešit, tak ona protahuje a protahuje a pak jí ráno nemůžu vzbudit. Takhle je v půl osmý v posteli, řeknu dobrou, pustím pohádku na poslouchání a do 5 minut je tuhá..

ale myslím, si že už se dost naučila sama. Takže když má chut tak hned cestou ze školky popíše co bylo, co měli k jídlu, kolikrát si přidala a kdo zlobil... ale tak ty dva roky to bylo, nic, nevím, nepamatuji si.
    AERIS
    AERIS --- ---
    EUCHENIE: fakt by mě zajímalo, jak jim to říkaj, Dneska jsme museli objít dodávku - slepá ulice použivaná jen na zajíždění k domům. "Já nemužu jít po silnici! Tady jezdí auta! Bude au! Budu rozplácnutej!" na druhou stranu, už mi pod auto asi nějakou dobu neskočí...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Jo! a mě říkal, že když na člověka padaj kameny, tak je mrtvej! ptala jsem se, kdo mu to říkal, prej teta...
    AERIS
    AERIS --- ---
    EUCHENIE: mě dnes dítě zarytě tvrdím že nedostávají oběd, ale jen svačiny (tzn. pečivo s kdečím, jogurty a ovoce) Ale! Ví kolik mu je let a umí to ukázat na prstech a byla jsem poučena že nesmím na silnici dokud se nepřesvědčím, že nic nejede. za 4 dny tam dokázali to, co já jsem nezvládla za tři měsíce? Jako dobrý :D
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    AERIS: mno, Teoušek v minulý školce taky "trochu" zazlobil - raději nebudu konkretizovat.., když jsem se ptala, co na to teta, dal si ruce na tváře a řekl: ááá! (jako když se někdo lekne) BOŽE!

a teď se ptám, co dělali dnes: povídali a hráli. s čím hráli? S košilkou a s obličejema.

tak kdo ví co...)
    AERIS
    AERIS --- ---
    EUCHENIE: on ten náš i špatně mluví. A asi ještě nepochopil co je otázka (což mě někdy vytočí tak, že musím odejít do vedlejší místnosti- když řešíme takové věci, že po příchodu domů se vyzujou boty a on do zblbnutí opkuje "Kdy si vyzuju boty, kdy si vyzuju boty?") Takže se s ním snažím mluvit, což jsde trochu špatně, když se omezuje na zopakování toho, co jsem řekla...

Ale učitelky zatím nic neříkaly, tak snad je hodnej. Akorát teda včera z něj vypadlo, že se bije s klukama. Ale už jsme z něj nedostali, co na to ta teta, co na ně má dávat pozor :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    u nás první půl rok: cos dělal ve školce? - hamal. Co? - Polívku. Co v ní bylo? -Rejžička/brambůrky.. docela upovídanej.)

teď: co se ti líbilo nejvíc? - Vláčky. S čím jste si hráli? - na pejsky. Štěkali jste? -jo. Tos vymyslel ty? - ne, holčička.

Takže docela spolupracuje.)
    AERIS
    AERIS --- ---
    BEBERA: no první dva dny to bylo ráno strašný. Ale už to nějak pochopil (že má mámu pár hodin pro sebe a může si tu hrát a nikdo mu nebere hračky). takže než¨řve, ale dělá pá pá na dveře. Ale dnes ami taky málem proklouzl :) Ale jenom málem :)

Já to zkouším tak nějak postupně. Jedna mi je takové divnéa se ho neptet, jednak ještě nikam nechodil. Ale říkám si, že když chce tam a nechce domů, že ho asi nemučej :D
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    AERIS: Náš mladší se vždycky při předávání bráchy zhroutí. Nejdřív se snaží nenápadně prosmýknout mezi ostatní děti (jednou se mu to povedlo, proplížil se mi po čtyřech mezi nohama a mazal do herny) a pak se zhroutí. Takže nejdřív řevem vyděsí všechny děti v horní třídě a jak ho nesu hysterického vzpouzejícího se dolů, vyděsí ještě všechny děti ve spodní třídě...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    AERIS: teď mi kamarádka vyprávěla, že jim funguje večer si navzájem v posteli vyprávět, co se jim za ten den nejvíc líbilo. Vyzkoušela jsem to a ejhle, najednou z něj začaly padat informace. Do té doby nic "nevěděl"...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MEDVED007:já se dozvídám nejvíc, když přijdu a snažím se ho dostat odtamtud a ještě na mě mluví učitelka a pak už ani slovo :-)
    KEBAB: je fakt, že tuhlenc povídá, že měli pizzu a já říkám, že přece měli napsáno na nástěnce brokolicovou polívku a on na to, že polívku sice měli, ale pizzu má rád a že mám zavolat pána :-) Sice to objednáváme zhruba jednou měsíčně, ale kdokoli se ho zeptá, co máme doma, tak řekne, že pizzu nebo salám (jenže salám není salám, ale salát).
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    U nás:
    Co jste měli k obědu?
    Měla sis to přečíst na nástěnce.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: mně připadá, že nějakým "výslechem" se obvykle nic moc nedozvím. nejvíc věcí se dozvím, když si jen tak povídáme a mezi řečí mi děti něco řeknou....starší třeba kecá furt, ale bohužel ne k důležitým tématům....čili teď vím velmi přesně kdo plete jaké gumičkové náramky, ale že první týden nefunguje družina a mají jinou učitelku na AJ, tak to mi třeba nesdělila vůbec....nepodstatné :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BALAENA: no....jenže to říká každý den, jen s jedním rozdílem...buď má k obědu papání nebo má k obědu moc, moc dobrý papání :-)
    AERIS
    AERIS --- ---
    Já se nakonec dneska ještě teda dozvěděla, že jsou ve školce dobré kuchařky (takže mu jídlo chutná) a nemají tam nože, prože je asi nikdo nekoupil
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MARKYSHA: dozvěděla ses víc, než jsi mohla očekávat. náš mlčí jako partyzán
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    AERIS:
    Co si dělal ve školce?
    Hrál.
    A jak?
    S klukama, holkama a tetou.
    Co jsi měl k obědu?
    Papání.
    AERIS
    AERIS --- ---
    MADIETTA:Připravuju se n ato. Na druhou stranu celý minulý školní rok jsme nemohli chodit trasy okolo školky.Když se tak stalo, hodinu jsem vysvětlovala, že půjdeme k zápisu a při troše štěstí ho tam vezmou.
    Mladší včera apředevčírem trucoval, že jsme ho nenechali ve školce s bráchou. Pondělí skoro celou dobu co byl starší ve školce spal, včera taky uraženě spal. Dneska už to vzal sportovněji, udělal dětem pápá a těšil se až půjdeme odpoledne pro bráchu (to bylo jak komedie, stal u dveří a naznačoval mi že zdržuju) Ve školce se nalepí na dveře od třídy a kouká na děti...
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: U nás to je naopak - mladší trvá odvyprávění zážitků málem stejně dlouho jako pobyt ve školce/škole sám, od staršího jsme se vždycky dozvěděli maximálně to, že škola stojí:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam