• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ADD: EDERA: Ja si to umim moc dobre predstavit. Luci se takhle chova cas od casu v reakci na ruzne situace a nikdo ji neublizuje.

A minuly tyden mi zarputile tvrdila, ze ji pani ucitelka dala na zadek, protoze zlobila. Predevcirem jsem to nejak zminila pri prebirani ditete (pro pobaveni, co si dite je schopne vymyslet) a ucitelka hned vyskocila 'A ktera pani ucitelka, kdy se to stalo, co rikala...' Uklidnila jsem ji, ze se samozrejme nestalo nic, ze si to vymyslela.

Rozhovor s Luckou probihal tehdy nasledovne: Po vyzvednuti ztropila scenu, ze se nepujde vycurat a schvalne se vycurala do kalhot vedle zachodu. Placla jsem ji pres zadek.
    Chvilku se vztekala, pak se uklidnila a jeli jsme na schuzku se sestrenkou. Te pak na otazku, jak se ji libi v nove skolce pysne rekla: 'Ja dneska zlobila!!' a zamraci se u toho a naspuli pusu. 'Ve skolce jsi zlobila?'

Ted jsem se do rozhovoru vlozila i ja: 'Pani ucitelku si zlobila? Nebo se pani ucitelka zlobila na Lucinku?' (Nerozlisuje ja jsem zlobila/nekdo se na me zlobil) 'Jo!! A dala mi na zadek!!' 'Kdo ti dal na zadek?' 'Pani ucitelka!!' 'Proc ti dala na zadek?' (mezitim starsi, ktera je odpoledne ve stejne tride, prohlasuje, ze to neni pravda a rozciluje se, ze si segra vymysli) 'Curala jsem do kalhot a nechtela jsem si sundat kalhoty.' 'Lucinko, pani ucitelka ti dala na zadek nebo maminka ti dala na zadel?' 'Maminka dala na zadek!!! Protoze jsem zlobila!!!' a je u toho snad jeste hrda! :-D

Takze takhle bych si mohla klidne bez vyslechu myslet, kdo vi, co se stalo... :-)

ADD: srozumitelny to je, klidne si ten papir vytiskni a vem s sebou, nekdy je dobre, kdyz ma clovek sanci se kouknout, abys na neco nezapomnela. Ja si vzdycky na spoustu veci vzpomenu az dodatecne...
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Dyť to píšu. :-) Mně se děti - obě - takhle zasekávaj co chvíli.
    A to, že Nik brečel, jsem iniciovala já, protože jsem se snažila z něj dostat, co se v té školce děje, že tam tak hrozně zlobí. Tak až když se mi to snažil sdělit, což s jeho slovní zásobou je pokaždý porod, tak mi vstoupily slzy do očí, že chce být se svojí paní učitelkou. Což chápu, ona ho děsně rozmazlovala, i si nám několikrát stěžovala, jak je to hrozný, že ho nedokáže vychovávat, že si ji obtočil kolem prstu a ona mu všechno odpustí. Uměl ji moc hezky obejmout koleno, položit jí na něj hlavu a hodit svůdnej kukuč. :-) Jestli je teď se čtrnácti brečícíma dětma, z nichž není výrazně nejmladší, jak si zvykl, tak to holt těžce nese.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Je to naprosto srozumitelné a přesně takhle v klidu je to třeba s těma učitelkama probrat.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Hele, za hrůzou z mytí zadku nemusí být nic až tak šíleného. Nikdy se Ti nestalo, že jsi třeba dítě nechtěně trochu škrábla nehtem? Nebo že ho štípalo mýdlo? Blondýna byla schopná dělat příšerné scény i po tomhle.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ADD: ok, ale tohle teda cele prednes tem ucitelkam pro uvedomeni a ony by mely reagovat lidsky a adekvatne.

stejne z te skolky nemam dobry pocit. v nasi skolce mi sama reditelka nabizi schuzky, jestli si chci popovidat o tom, jak se synem pracuji, jestli se zlepsuje, jak to zvlada doma s novym sourozencem a hlavne mi furt rika, ze hlavne chvali, samozrejme zasahnou, kdyz se deti perou o hracku, ale nikoho neponizuji a jen rikaji, ze tohle je "spatne chovani", to se nedela, ne ze je "spatne dite".
    ADD
    ADD --- ---
    TUTIK: Jdu tam dneska hned po spaní, takže čas by být měla. Jeho učitelka by měla mít odpolední, tj. čas je od tří do pěti. :-)

Když to tak děsně prožíváte, tak já vám to teda shrnu, jak to aktuálně vidím já:

- První chyba nastala, když učitelky dětem nevysvětlily, proč je kdo v které skupině a proč došlo ke změnám oproti tomu, co se před prázdninami plánovalo. Nik nemluví, takže se dost dobře nemohl zeptat.

- Novým učitelkám bylo asi řečeno "ten sem chodil už loni" bez upřesnění, že to bylo od března do května. Pak byli kluci nemocní a pak byly prázdniny, tři měsíce přerušení jsou ve třech letech dost. Takže ony k němu přistupují jako k někomu, kdo má z sebou rok školky, a on chodil tři měsíce v roli "maskota", protože mu ještě nebyly tři a měl zvláštní režim.

- Což vede k situaci, kdy Nik je oddělený od "své" paní učitelky a svých kamarádů, protože je malý, ale nikdo mu nepomáhá, protože ve srovnání s nováčky je braný jako velký. Tedy - není mezi svými a zároveň je pozornost věnována plačícím miminům (to i ta učitelka řekla, že ho možná stresuje, že v jeho skupině zatím všichni brečí, že chtějí domů) a jemu je předhazováno, že je velký a má se o sebe postarat sám.

- Což zase celkem logicky vede k tomu, že Nik se snaží dokázat, že je taky malý a potřebuje pomoci, a když nemá odezvu, začne se dost ošklivě vztekat. Zřejmě víc, než jak ho znám, a to zase vytočí ty učitelky, které mají dost těch brečících mimin.

- Jenže těžko chtít po něm, aby celou tuhle situaci zpracovat a sám se začal chovat jinak, takže je třeba, aby učitelky pochopily, že i tahle patnáctina kolektivu potřebuje jejich pozornost, když ho holt mají ve skupině, a pokud usoudí, že na to nemají, aby ho přeřadily výš. Doufám, že na jednom z těchto řešení se domluvíme a nebude třeba podnikat nic dalšího.

Je to srozumitelnější a méně démonické?
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ADD: a mne neprijde, ze tohle nic neni...
    a ja bych tedy bojovala, aby nesikanovala dalsi deti, co prijdou.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ADD: ono se to muze odkryt treba az v puberte. a taky je tam dva tydny. systematicke ponizovani rok nebo dva nebo tri, nevis, co to s nim udela.
    stokrat nic udolalo osla...
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Dneska rano jsem si vzpomnela na zdejsi prave probihajici debatu. Pri predavani ditete (3 3/4) mi mezi reci ucitelka zminila, ze vcera dcerka nechtela zase obleknout teplaky a chtela byt jenom v kalhotkach. 'Potrestala' ji tak, ze ji rekla, ze ale princezny v kalhotkach nebehaji, tak by nemohla mit svuj princeznovsky zavoj. Dcera vztekle (jak ona to umi) mrskla teplakama pres pul satny, pak svesila ramena a sla si pro ne. Prisla za ucitelkou, dala ji je 'Pani ucitelka udela!' 'Jak se rika, kdyz chces pomoci obliknout?' 'Pani ucitelko prosim.' Dostala teplaky i zavoj.

Tak snad se to ADD nejak brzy podari vyresit. Kdy mas tedy domluvenou tu schuzku? Nemuzes tam zajit treba behem dne (po obede), kdy tam jsou ucitelky obe a mely by mit vic casu? Abys to nemusela nechavat pres vikend.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: moc doufam, ze mas pravdu. ale bohuzel neni pravidlem, ze se krute zachazeni na diteti jasne projevi. moje mama treba nic nepoznala a ja sama ji nic nerekla, takze nikdy nezjistila, co mi ve skolce provadeji.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Taky na to reaguju. Ale mluvit o tyrani je prehnane. Tyrane a traumatizovane dite vypada jinak. Jsou k nemu nespravedlivi, cemuz minim zabranit. Ale na paniku je opravdu brzo.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: moje dite nikdy takhle na myti intimnich partii nereagovalo. a pokud si spravne vybavuju, psala jsi sama, ze nik nikdy nic takoveho predtim neudelal.. prosim nebagatelizuj to. rakovahle vec muze na dusi ditete zanechat sramy, ktere se nikdy nezahoji. jsem posledni, kdo by chtel jen tak zbuhdarma nasazovat na ucitelky a z neceho je obvinovat, ale tohle je jasnej pripad prekroceni kompetenci. oni ho tam zamerne ponizuji a s nejvetsi pravdepodobnosti mu ublizuji.
    AERIS
    AERIS --- ---
    ADD: já tě neodsuzuju. A toho právníka, když už, bych hledala kvůli konzultaci. prostě popovídat si s někým kdo zná právo a je schopný mi poradit jak postupovat. Nehádat se, ale mít nějaké záchytné body. To aby mě druhá strana nemohla tak snadno zahnat do kouta
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: Dyt to resim. Ale stalo se to jednou a od te doby ne. Muzete mi, prosim, verit, ze mam sve dite rada a udelam vse, co povazuju za spravne? Odsoudit nekoho z par vet na netu je fakt hrozne snadny.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ADD: mas pravdu, prestanu se rozcilovat, uz jsem na to vyplytvala energie dost. ale vidis, ze nejsem jedina, komu to prijde alarmujici a na hranici.

podle me to beres na lehkou vahu a je mi lito tveho syna. ale jsi dospela, je to tve rozhodnuti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: ale jistě že dítě občas protestuje proti ledasčemu, ovšem už ti někdy Nik protestoval s tím, že se rozbrečel a schoulil do klubíčka? To tvoje sluníčko?

Ty to fakt nechceš vidět, že je to průser?
    AERIS
    AERIS --- ---
    ADD: promin, já jsem možná přecitlivělá. Ale kdysi jsem byla v lázních a ačkoliv nám tam za celou dobu nic neudělali. tak v jeden den se sestra rozhodla, že holky jsou do sprch v xy a kluci v xz (byla jedna sprcha pro všechny) Zůstala jsem s pár holkama na pokoji, sestra jiná na nás vřískala, že se máme jít umít amy tam brečely, protože starší holky zabíraly sprchy a my by jsme pak musely bá¨ýt ve sprše z klukama. Přestala nás tam táhnout až když jsem začala kníkat, že je mi 14. Nic se mi nestalo. jisté trauma mám dodnes
    ADD
    ADD --- ---
    AERIS: Tobe dite nikdy neodmitlo myti zadecku? A piti mlika? Mam si myslet, ze ho ve skolce nutej pit alkohol, kdyz necha vecerni mliko? Mne teda deti protestujou u kde ceho. Jako jo, zarazilo me to, budu to zjistovat. Ale vy delate, jak kdyby ho ucitelky znasilnovaly v reditelne. :-(
    ADD
    ADD --- ---
    radime, ale poradat hon na carodejnice po par vetach jedne strany je prehnane. Dostavam pak chut ty ucitelky hajit. :-DDD
    ADD
    ADD --- ---
    RACHEL: Prosim te, nerozciluj se. Znas z te situace jen par mych vet. My s tou skolkou spolupracujeme rok, ucitelky zname z akci pro rodice, dite mame u sebe, vidim ho vic nez v popsanych par minutach. Kdyby vypadalo traumatizovane, tak to resim jinak, ale Nik je spis nastvanej. Chovani ucitelek mi ok neprijde, ale za tyrani bych ho neoznacila. Ve slipech ho poslali ven v pondeli, to bylo asi 25 stupnu. Jsem rada, ze si na nyxu radimr
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam