• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    AERIS
    AERIS --- ---
    Já si tepláky rozdělaila s úpletem na ven, bez úpletu dovnitř. To je snad jedinej způsob, ja se nespletu :D
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAKU: Nebo my naopak štěstí, naše ředitelka je bývalá zástupkyně z Edeřiny školky, takže tu naši vede podobně :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: Pavlova první školka měla převlékání do pyžamek (a děsně teplé peřiny, takže jsem pravidelně brala po každém spaní propocené pyžamo domů) a ven chodili v tom, v čem je tam ráno rodiče nechali (samo když se zabahnili, tak se po návratu převlékli) - v současné školce se převlékají na ven, ale zase spí v tom, co mají na nošení vevnitř.
    Ještě jsem si na to nějak nezvykla, takže furt nemáme jasně rozdělené, co je oblečení na ven a co dovnitř - jako, mladej má samozřejmě pár "nedělních kousků", ale ty nedostane do školky vůbec a u zbytku odmítám řešit, co je víc nebo míň flekatý.
    LBW
    LBW --- ---
    U nas proste do pyzama a do postele vsichni...vloni to prcka stvalo, ale letos maji jednu novou ucitelku a najednou mu to neva. Je fakt, ze tridy jsou male a kluci si moc potichu hrat neumi, kdyz jich je vice nez jeden.
    A vubec, nova pani ucitelka ma tak nejak celkove pozitivni efekt :)
    MAKU
    MAKU --- ---
    RYBKA: EDERA: Díky za reakci. Vypadá to, že máme na školku fakt pech :-/
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAKU: V naší školce se původně pyžama vůbec nevedla. Paní ředitelka zastávala názor, že pyžamo je něco, co mají děti spojené s nocí a že by je to mátlo. To se v průběhu let změnilo (zřejmě zjistila, že existují matky, co dávají pyžamo dítěti na spaní po obědě i doma, takže to pro některé děti není jen oděv na noc) a děti z malé třídy se převlékaly. Větší děti už ne. Přičemž díky tomu, že byly ve školce jen dvě třídy, jich spousta mezi velkými strávila dva roky, a ne jen ten předškolní. Ve velké třídě si šly po obědě lehnout na matrace, poslouchaly u toho pohádku a hudbu, kdo usnul, toho nechali spát, ale zbytek vstal a šel se věnovat nějaké tiché klidné činnosti.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAKU: U nás mají taky předškoláci vlastní program, odděleně od ostatních dětí - 20 minut odpočívají na lehátku (oblečení, bez peřin, poslouchají pohádku) a pak mají nějaké předškolácké aktivity (pracovní listy, složitější výtvarné činnosti apod.). "Spící" děti v ložnici poslouchají pohádku (jednu čtenou, jednu z CD), kdo během pohádek neusne, může si ve stejné místnosti potichu hrát nebo prohlížet knížky - aspoň takhle to učitelky říkaly, ověřené to nemám, protože tam zatím holky nikdy nespaly, ale nemám důvod jim nevěřit :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAKU: to je divný, Tonda tam teda ještě nespal, ale co jsem při vyzvedávání všimla, děti spát nemusí, ale nesm hlučet, můžou si prohlížet knížku, v nejhorším jít vedle hrát - hlavně nesmí rušit ostatní.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ad. to nucené poobědové spaní, to je fakt hrůza. dcera nespí po obědě od 2 let a když jí někdy dá spát snaživá babička, vede to akorát k tomu, že večer nemůže do jedenácti usnout. ne každému to vyhovuje.
    sestřenice holčička chodí do státní MŠ na dobříši a tam těm, kterým se nechce spát čtou pohádky. to mi přijde fér.
    MAKU
    MAKU --- ---
    MADIETTA: Chci takovou školku! Díky za info, evidentně když se chce, tak to jde a ne že ne.
    MEDVED007: Ta naše si to asi myslí taky :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem pobytu venku za každého počasí dost nakloněná, ale myšlenka lesních školek mi lákavá nepřijde. Nějak si nedovedu představit, jak člověk, který tráví denně v podstatě pracovní dobu venku bez ohledu na počasí, vezme o víkend s radostí batoh a půjde do lesa na rodinný výlet. Takže pro koho to je? Pro rodiče, kteří chtějí děti vést k venkovnímu životu a sami sedět doma? :o)
    No a já jsem venku pracovala - a ona je to romantika prvních pár měsíců.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MAKU: ředitelka házela takové argumenty jakože ona má 30 let pedagogických zkušeností a VÍ, že VŠECHNY děti po obědě potřebují spát....no to se mi otevírala kudla v kapse :-(
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAKU: v naší školce předškoláci vůbec spát nechodí. V době spaní mají předškolácké aktivity nebo klidový režim.

Ve školce jsou čtyři oddělení, na spaní jsou vždycky dvě a dvě spojená, takže v jedné třídě menší děti z obou oddělení spí a v druhé jsou ty větší.

A není problém domluvit se u již setrvale nespících dětí, že je nebudou dávat spát a budou moci být v té vedlejší třídě. Švagrová to letos takhle udělala s neteří, která má 5 let, předškolák ještě není, ale rozhodně už po obědě nespí. Vyšli jí vstříc bez potíží.
    MAKU
    MAKU --- ---
    MEDVED007: Tos mě nepotěšila :-( Já se kvůli tomu dnes s ředitelkou a učitelkou pohádala, a nakonec mi přislíbily, že teda budou T. vždy v 13:15 nechávat vstát ke stolku na kreslení. Jenže zároveň mne ujišťovaly, ať se toho nebojíme, že si to sedne samo a že to je tím, že si dítě do školky dáváme jak se nám zachce a nemáme s odpoledním odpočinkem dětí zkušenosti, že tam syn spí zcela vyjímečně (následoval úšklebek a významný pohled - v kombinaci s tím, že vypadám mladší si mne asi zařadily jako studentku či nepracující ženu či co. Pracuji z domova, často v noci - když tedy odpoledne trávím se synem, tak to ani jinak nejde, ale to je moje volba - a co jim je hlavně po tom? Nemá to žádnou souvislost...). Takže se obávám, jak to dopadne ve skutečnosti, a že mne spíš chtěla ředitelka umlčet a dostat už ven ze školky :-(

Když jsem se jich ptala čím to, že v jiných školkách předškoláci mohou místo spaní tiše něco dělat u stolu a vedle zároveň odpočívají ti, co to ještě potřebují, tak odpovědí bylo, proč jsme ho tedy nedali do jiné školky! (V Kunraticích máme státní školku pouze tuto.)

A to paní ředitelka teď kandiduje, tu bych tam teda fakt chtěla...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MAKU: řešila jsem s dcerou to samé, od nějakých čtyř naprosto odmítala spát a bylo to pro ní utrpení....a to prosím byl oddělený prostor na spaní, nebyly žádné objektivní překážky....vedla jsem o tom opakovaně debaty s učitelkama i ředitelkou, nejdřív řeči, že to nejde, pak že nespící děti spát nemusí a můžou vstát, ale ve finále to bylo tak, že se nezměnilo nic.....jediná změna byla v tom, že jsem změnila práci a měla jsem možnost dceru vyzvedávat většinu dní po obědě, což jsem taky činila, protože jsem jí tak nechtěla nechat trápit....vysvobozením je pro ní družina, kde se nespí :-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    Díky za reakce. Syn chodí obvykle po obědě, letos ale chodí v rámci školky na keramiku (1x týdně) a angličtinu (2x týdně). Původní info od školky bylo, že kroužky začínají po obědě kolem 13h. Nakonec ale keramika je až od 14:30 a angličtina od 13:30. Děti co jdou domů po obědě standardně odchází mezi 12:30 a 13h. Děti, co neodchází uléhají mezi 12:30 a 12:45 na lehátka, polední klid pak trvá do 14:30 (takže i předškoláci co neusnou, stráví na lehátku až 2 hodiny, přičemž jsou káráni i za vrtění). Ale - a to obzvláště nechápu - i děti co jdou na Aj od 13:30 se musí převlíknout do pyžama a ležet, dokud je kolem 14:15 zase nezvednou na převlékání a odchod do jiné třídy na Aj. :-(
    ADD
    ADD --- ---
    U nás snad smějí nespat i mladší děti, ale mám pocit, že moji kluci většinou spěj, ten mladší určitě.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAKU: I v neoddělené třídě jsou stolečky jinde než lehátka na spaní. Takže nespící děti sedí pár metrů od spících. U nás spíš byla tendence předškoláky spát nedávat (odpočinout ano, ale pak zas vstát), protože ve škole po obědě taky spát nebudou.
    MAKU
    MAKU --- ---
    Ahoj, prosím, kdo máte / měly jste předškoláky - jak to máte ve školce se spaním po obědě? Nás už loni ředitelka ujišťovala, že předškoláci mají volnější režim a pokud neusnou, mohou sedět a kreslit. Z okolí (z jiných částí Prahy) vím, že to už je celkem standard - děti, které po půl hodině neusnou mají klidný program u stolu. I přes tvrzení ředitelky u nás v Kunraticích ale nic takového není - i předškoláci musí ležet celou dobu, T. říkal, že se nesmějí ani moc vrtět. Syn neusne, a vydržet hodinu až dvě v leže je pro něj dlouhé a pochopitelně se mu to nelíbí. Dnes jsem se kvůli tomu zhádala s učitelkou i s ředitelkou - prý ani to kreslení nespících dětí není možné, protože třídy nemají oddělený prostor na spaní - menšina nespících se prý proto musí přizpůsobit spící většině, protože to jinak řešit nelze. A prý jsme jediní, komu to vadí. Zajímalo by mne, jestli někdo máte nebo měly jste předškoláka ve státní školce, kde není oddělená místnost na spaní a zároveň jsou učitelky ochotné děti místo zírání do stropu nechat třeba kreslit?
    AERIS
    AERIS --- ---
    MARKYSHA: jinak u nas je celkem běžné, že děti co mají doma mladšího sourozence vodí do školky a ze školky tatínci, když jdou do a z práce :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam