• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA:
    TRISSIE: ano, množství oblečení jsem musela znásobit. V teplých měsících to ještě jde a ve třídě dítě zůstane v tom, v čem přišlo. V zimě samozřejmě ne, pokud ho nechci nechávat třeba v punčocháčích a v tričku, tak se musí z teplých věcí převlíknout, tudíž má do třídy jiné oblečení. V kapsáři ovšem musí být dle regulí uložena jedna kompletní sada oblečení, pro případ nějaké nehody. Chápu to, už mnohokrát to přišlo vhod (nejen kvůli nehodám vyměšovacího charakteru). V chladnějším a blátivějším počasí pak oblečení na zahradu, protože v tom, co si na zahradě totálně uprasil, jít domů nemůže.

Suma sumárum, v zimě má dítě ve školce v jakémkoli okamžiku čtyři kompletní outfity plus pyžamo. Ne, já fakt nejsem ta, kdo u nás furt řeší, že nemá co na sebe! :-/
    THERY
    THERY --- ---
    MAKU: Odkazují se tam na RVP, kde je imho zmíněno přímo ležení:
    "V denním programu je respektována individuální potřeba aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí (např. dětem s nižší potřebou spánku je nabízen jiný klidný program namísto odpočinku na lůžku apod.)."

Ale přesně takto mi také argumentovaly, že děti spát nenutí, že je jen nutí ležet. Nevim, jak jinak by si představovaly nucení k spánku.
    Dej pak prosím vědět, jak jste dopadly :)
    MAKU
    MAKU --- ---
    THERY: Tuhle aféru jsem včera před ředitelkou zmínila. Jedinou reakcí, bylo, že přece děti nikdo spát nenutí - vždyť klidně mohou ležet s otevřenýma očima. Plus teda tvrdí, že budou postupně předškolákům spánek zkracovat, jenže já jí to už moc nevěřím. Její vyjádření k spaní dětí se podivně mění každý týden :(

Snažím se spojit s dalšími maminkami, co tohle téma u nás ve školce aktuálně řeší. Uvidíme, jestli něco zmůžeme.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    EDERA: Aha, tak to mám možná špatné informace, u nás je ředitelka Kateřina Jelínková, už nejmíň 3 roky.
    THERY
    THERY --- ---
    MAKU: Loni z toho dokonce byla i menší aférka v médiích:
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/243333-deti-se-ke-spanku-ve-skolce-nesmi-nutit-rodice-si-muzou-stezovat/
    Evidentně bohužel bez efektu.
    Já to řeším zatím tak, že beru syna po obědě domů. Ale příští rok už se vracím do práce, tak to budeme muset řešit nějak důrazněji.
    AERIS
    AERIS --- ---
    TRISSIE: my to máme taky tak. teda tričko mají celou dobu stejné. V pytli maj dvoje tepláky a mikinu. A je to teda "strašný" Do nástupu do školky měl dvoje džíny od dvou velikostí, troje tepláky a dvě mikiny, víc nepotřeboval...Džíny má stále dvoje od dvou velikostí, ale tepláků podstatně více a 4 mikiny a někdy mám pocit, že je toho fakt málo...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: při těchhle rozděleních... musí mít to dítě okamžikem nástupu do školky asi tak třikrát víc oblečení, než mělo do té doby!
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Aha, tak u nás měli v obou školkách v šatně zvlášť oblečení na ven a zvlášť to, v čem je rodiče vypustili ráno do třídy. Plus se ještě jinam dávalo oblečení na odchod domů, pro ty případy, kdy rodiče trvali na převléknutí a neodváželi děti autem v interiérovém oblečení.
    EDERA
    EDERA --- ---
    RYBKA: Ty mě mateš - myslela jsem, že bývalá zástupkyně z naší školky se teď oklikou přes ředitelování v jiné školce vrátila jako ředitelka zase do té naší, když naše ředitelka odešla do důchodu.:-)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Matyáš chodí ven v tom, v čem přijde do školky a pak v tom jde domů. Máme to kousek a stejně jdeme někam na hřiště. Pokud chci, aby šel po školce oblečen někam "hodobóžově", nesu si to odpoledne s sebou. Dovnitř má pohodlnější teplákz a ven buď silnější kalhoty nebo třeba kraťasy.
    AERIS
    AERIS --- ---
    Já si tepláky rozdělaila s úpletem na ven, bez úpletu dovnitř. To je snad jedinej způsob, ja se nespletu :D
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAKU: Nebo my naopak štěstí, naše ředitelka je bývalá zástupkyně z Edeřiny školky, takže tu naši vede podobně :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: Pavlova první školka měla převlékání do pyžamek (a děsně teplé peřiny, takže jsem pravidelně brala po každém spaní propocené pyžamo domů) a ven chodili v tom, v čem je tam ráno rodiče nechali (samo když se zabahnili, tak se po návratu převlékli) - v současné školce se převlékají na ven, ale zase spí v tom, co mají na nošení vevnitř.
    Ještě jsem si na to nějak nezvykla, takže furt nemáme jasně rozdělené, co je oblečení na ven a co dovnitř - jako, mladej má samozřejmě pár "nedělních kousků", ale ty nedostane do školky vůbec a u zbytku odmítám řešit, co je víc nebo míň flekatý.
    LBW
    LBW --- ---
    U nas proste do pyzama a do postele vsichni...vloni to prcka stvalo, ale letos maji jednu novou ucitelku a najednou mu to neva. Je fakt, ze tridy jsou male a kluci si moc potichu hrat neumi, kdyz jich je vice nez jeden.
    A vubec, nova pani ucitelka ma tak nejak celkove pozitivni efekt :)
    MAKU
    MAKU --- ---
    RYBKA: EDERA: Díky za reakci. Vypadá to, že máme na školku fakt pech :-/
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAKU: V naší školce se původně pyžama vůbec nevedla. Paní ředitelka zastávala názor, že pyžamo je něco, co mají děti spojené s nocí a že by je to mátlo. To se v průběhu let změnilo (zřejmě zjistila, že existují matky, co dávají pyžamo dítěti na spaní po obědě i doma, takže to pro některé děti není jen oděv na noc) a děti z malé třídy se převlékaly. Větší děti už ne. Přičemž díky tomu, že byly ve školce jen dvě třídy, jich spousta mezi velkými strávila dva roky, a ne jen ten předškolní. Ve velké třídě si šly po obědě lehnout na matrace, poslouchaly u toho pohádku a hudbu, kdo usnul, toho nechali spát, ale zbytek vstal a šel se věnovat nějaké tiché klidné činnosti.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAKU: U nás mají taky předškoláci vlastní program, odděleně od ostatních dětí - 20 minut odpočívají na lehátku (oblečení, bez peřin, poslouchají pohádku) a pak mají nějaké předškolácké aktivity (pracovní listy, složitější výtvarné činnosti apod.). "Spící" děti v ložnici poslouchají pohádku (jednu čtenou, jednu z CD), kdo během pohádek neusne, může si ve stejné místnosti potichu hrát nebo prohlížet knížky - aspoň takhle to učitelky říkaly, ověřené to nemám, protože tam zatím holky nikdy nespaly, ale nemám důvod jim nevěřit :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAKU: to je divný, Tonda tam teda ještě nespal, ale co jsem při vyzvedávání všimla, děti spát nemusí, ale nesm hlučet, můžou si prohlížet knížku, v nejhorším jít vedle hrát - hlavně nesmí rušit ostatní.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ad. to nucené poobědové spaní, to je fakt hrůza. dcera nespí po obědě od 2 let a když jí někdy dá spát snaživá babička, vede to akorát k tomu, že večer nemůže do jedenácti usnout. ne každému to vyhovuje.
    sestřenice holčička chodí do státní MŠ na dobříši a tam těm, kterým se nechce spát čtou pohádky. to mi přijde fér.
    MAKU
    MAKU --- ---
    MADIETTA: Chci takovou školku! Díky za info, evidentně když se chce, tak to jde a ne že ne.
    MEDVED007: Ta naše si to asi myslí taky :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam