tak uz tady 3 dny, nebo jak dlouho tu ta diskuze o sikane je, premyslim, kde jsou jen hranice klasicke socializace a sikany. nijak tim nechci vubec zlehcovat pripad QASHQAI dcery, to ani nahodou, ona sama musi nejlip vedet, jak to s jeji holcickou je. talze toto berte jen jako takove zamysleni.
muj syn pri nastupu do skolky - loni v lednu, nemel zadneho kamarada. kamarada tam nemel skoro nikdo, neb skolka se otevirala nove. v jeho tride najednou byla banda 25 plusminus triletaku. a kristian, ac do te doby vesely kluk, tesici se do skolky, se poprve setkal s tim, ze se musi umet "prat sam za sebe". rozumejte, do detskych kolektivu jsem s nim chodila, ale vetsinou si tam sve misto na svete vydobit nemohl, neb tam vzdy byla podpora/opora rodicu. jeho nebo rodicu ostatnich deti. V dobe, kdy do skolky nastoupil, mel zrovna "agresivnejsi" obdobi. nesel pro ranu daleko. kvuli tomu, ze takhle uhodil i holcicku s poruchou srazlivosti krve, zustal jednou i na samotce. pak do skolky chodit nechtel, obcas si stezoval, ze se tam s nim deti nebavi. (ale vicemene se decka nebavila ani moc mezi sebou, spis vyjimecne) pak byl nemocny a pak prisel i domu s tim, ze on si s nekym hrat chtel, ale ten ho odehnal, ze si s nim hrat nechce. pak jsme zacali po skolce chodit na hriste kousek od ni a atm potkavat deti ze skolky a razem se skamaradil. dnes ma ve skolce par kamaradu, teda spis kamaradek. jeho chovani se hodne zlepsilo. prestal bit. ale i dnes ma chvile, kdy nejdu pro ranu daleko. proste kdyz se mu neco nelibi a druhy to nereflektuje, tak prasti. zacinam mit trochu strach, aby me decko nekdo nenarkl, ze jine sikanuje. nevim. z meho pohledu je to proste decko, ktere se uci, jak se projevovat. ucitelky nam na tridni schuzce rekly, ze od toho jsou deti ve skolce, aby se ucily projevit se, postavit se samy za sebe, ze za sebou nebudou mit vzdycky jen maminku a ze i obcasne porvani k tomu patri.
proste, mozna me ukamenujete, ale ja bych uplne nevidela tu Emmu jako holcicku, co cilene sikanuje. nemyslim, ze ona sama z toho, jak se chova, neco ma. (pocit uspokojeni nebo nevim). asi bych se to osobne snazila resit primarne s tema ucitelkama. trikrat bych to zkusila v klidu probrat s nima, at se na to zameri, jestli uvidi nejake pochybnosti. ja chapu, ze pri 25detech nemaji sanci mit totalni rpehled o vsech. ja ho nemam ani o svych dvou vzdy stoprocentni. spis bych se treba i u ucitelek snazila vzbudit duveru tim, ze bys to s nima rada probrala a spolecne nasly nejake reseni te situace - treba tim, ze tvou dceru zkusi spojit s nekym jinym... zase z me zkusensti, lepsi si udelat v ucitelkach spojence, nez nepratele tim, ze na ne hned budes "zalovat" reditelce. tot muj pohled.