• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LUCYA: Podle mě ho musí mít každá státní MŠ. Školní vzdělávací program má každá školka vytvořený na základě rámcového vzdělávacího programu, který je daný MŠMT, ke stažení třeba zde http://www.msmt.cz/...ani/predskolni-vzdelavani/ramcovy-vzdelavaci-program-pro-predskolni-vzdelavani

U nás ve školce předškolní přípravu mají, dokonce se dneska objevila cedulka, že kdo má zájem, může přijít za učitelkou na schůzku a ona mu ukáže portfolio prací dítěte a řekne, v čem je dobré a na co by se mohlo víc zaměřit, aby byl začátek školní docházky co nejvíc v pohodě.
    Já jsem teda za tu přípravu vděčná, jednak dcera přijme spoustu věcí od učitelek líp a jednak mám pocit, že to mají promyšlené tak, jak bych to nikdy nezvládla (taky na to mají vzdělání). A upřímně - jsem ráda, že na to doma nemusím myslet, mám toho někdy dost i tak :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    LUCYA: Naše školka ho rozhodně měla. K nahlédnutí byl ve všech třídách a šatně.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    RYBKA: a prosím tě, má mít ten švp i mateřská škola? at nevyžaduju něco, co neexistuje.) na strankách nic nemají.
    Školní vzdělávací program – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koln%C3%AD_vzd%C4%9Bl%C3%A1vac%C3%AD_program
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ZABITULKA: no rozhodla jsem se tak, ze nejprve napisu reditelce email, pak pripadne stiznost zrizovateli. Prvni bod jsem teda chtela preskocit, protoze si myslim, ze k nicemu nepovede, ale uznavam, ze je to vic fer.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    LUCYA: jo, tak to je potom jina, to potom chapu. a domluvit se s maminkama tech zbylych dvou predskolaku a zajit spolecne za ucitelkama, potazmo reditelkou a domluvit se s nimi na nejakem postupu? aby si je vzali treba v rpubehu poledniho klidu na predskolackou praci?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Jinak skolku jsme vybirali na zaklade referenci, takze to, ze se to ted zmenilo, mi pochopitelne vadi.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Tak hlavně člověk (Lucya) je konkrétně naštvanej na to, že to tam báječně fungovalo, byli spokojení, a najednou lup a šlo to rychle dolů...
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ZABITULKA: mne se nechtelo uplne zachazet do podrobnosti. Neco asi delaji. Loni ale meli predskolaci vzdy spolecnou hodinu, kde si cetli a plnili ukoly, nikdo s malych jim do toho nekafral. To asi uz neni na samotne ucitelce. Plus se to seslo nestastne s tim, ze predskolaci jsou ted ve tride jen tri, vetsina male trilete decka. Za to chapu, ze nikdo nemuze, proste se to seslo. Ale ta celkova koncepce potom odpovida vic tem triletakum. Asi zjistuji, ze teda chci moc, kdyz vyzaduji nejakou pripravu pro predskolaky.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MEDVED007: ano, dcera doma dobrovolně vyplnila tisíce listů pro předškoláky, syn to odmítal a nenáviděl, čili jsem byla ráda, že to dělají alespoň ve školce, kde ho k tomu v podstatě donutí. A opravdu nechci, aby mateřská škola byla jen hlídací zařízení jsem ráda, že je to u nás jinak, než v okolních zemích a že se s dětmi něco dělá-proč by taky potom i učitelky v MŠ měly mít vysokou školu, když by byly jen hlídačky?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    MEDVED007: ja nedavam dite do skolky pro to, ze potrebuju hlidani. Nepotrebuju. Davam je tam, protoze chci, aby se socializovalo s vrstevniky a vzdelavalo se. Jakkoliv. Nerikam, ze tam musi mit porad nejaky program, ale rada bych videla, ze se tam neco prospesneho deje. Jinak v rade jinych statu, kdyz uz jsme u toho, zacinaji deti chodit do skoly driv. Ne ze bych toho byla uplnym zastancem.

ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    LUCYA: hele, a proc to ty ucitelky s deckama nedelaji, kdyz jsou tam porad ty same? vsak nemusi s kazdym ukolem rpo decko cekat na prikaz shora, ne? stejne s nima kazdy den delaji nejaou rizenou aktivitu, tak je celkem na nich, jestli budou sedet v krouzku a ucit se pisnicku, nebo sedet u stolecku a vyplnovat papiry, ne?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LUCYA: a ty s dítětem neděláš různé předškolácké věci, pokud teda o to máš zájem ? mně nepřišlo, že by školka v tomhle přinesla něco významného.....naše holky vyplnili asi tak milion knížek s úkoly a ve školce nic moc jiného nevymysleli......osobně mi tahle předškolácká výchova přijde dost jako zbytečnost....pokud o to má rodič zájem, tak se může postarat sám.....ostatně tak to funguje i v x okolních zemích, to jen u nás se pořád babráme s předškolní výchovou....
    SARGO
    SARGO --- ---
    LUCYA: Plastové příšernosti mají jednu neskonalou výhodu: brzy se rozbijí. :-D
    Z katalogů jsem taky šla málem do vývrtky, ale pak jsem zjistila, že naše milé batolátko, hystericky odmítající čtení knížek, najednou ochotně listuje a popisuje obrázky, protože "četli jsme ve škole s Matýskem". Katalogy by vzaty na milost... a naštěstí vůbec nepochopil, že by to souviselo s něčím, co se dá koupit domů :-D
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    A na zaklade katalogu hracek doslo mlade k tomu, ze jezisek asi hracky bere v obchode, ale jezisek prece nema penize, no to on ty darky asi krade... Jinak ja nijak teorii jeziska nosiciho darky zamerne nepodporuji
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    MEDVED007: v tomhle jsme tady dost OT, ale opravdu doma netouzim po kvantu plastovejch prisernosti, i kdyby si to dite sebevic pralo
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LUCYA: a jak si tvoje dítě přeje to, co mu má přinést ježíšek ? kde to zjistí ? nebo to nezjišťuješ a prostě mu něco dáš ? ježíšek to taky někde musí splašit :-)
    já svoje děti nad katalogy hračkáren vyloženě mučím, protože z nich potřebuju vyrazit co chtějí a holky nic nechtějí....zabít.....
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    MEDVED007: no treba to, ze dostanou do skrinky katalog hracek, aby si vybrali, co jim ma prinest jezisek, mi opravdu k nereseni neprijde, nakrklo me to hodne. Ale dobre, napisi reditelce email. Jinak my se tam casove aproste nepotkame. Ze skolkou jsem byla naprosto spokojena a za 2roky by nam tam mohl nastoupit dalsi exemplar. Ted spokojena nejsem. Co se tyce predskolni pripravy, vim, co delali loni a co nedelaji dnes. Ucitelky zustaly stejne, na moje dotazy odpovidaly, ze se snad neco zacne dit, ale v pulce listopadu mi to prijde uz dost pozde.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LUCYA: popravdě, pokud je tvůj syn předškolák, tak to znamená, že tam za půl roku nebude....ač já sama jsem kverulant, tak si nejsem jistá, jestli vůbec stojí za vynaloženou energii s tím ještě něco dělat....pokud se tvé stížnosti budou řešit, tak to stejně bude na dlouhé lokte....navíc mně osobně přijde celkem nefér nijak to neřešit s ředitelkou a hned to "hnát nahoru".....to je podle mě cesta v případě, že s ředitelkou není domluva....tvoje, že se ti s ní nechce dohadovat mi nepřijde jako relevantní argument.

ostatně co popisuješ mi nepřijde jako nějaká tragédie....školka u moře je podle mě silný nadstandard, školka v přírodě se dělá častěji, ale většinou jen pro starší děti...moje zkušenost je, že tam stejně jede sotva početně jedna třída ze čtyř......předškolní přípravu bych asi řešila přímo s učitelkou, nevím nakolik tohle ovlivňují ředitelky, moje zkušenost je, že každá učitelka "je na něco jiného"....jedna preferovala silně výtvarné aktivity, druhá byla přes přírodu, třetí řešila právě tyhle pracovní listy a tak.....a reklamní letáky vyhoď a dál se tím nezabývej, je to kravina.....tvůj syn cestou ze školky domů denně vidí deset reklam na kde co......
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LUCYA: ŠVP by měli mít volně dostupný, hodně školek ho má na svých stránkách. Může viset i ve školce na nástěnce.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Zkousim ted dohledat to vzdelavani predskolaku a vychazi mi z toho, ze skolka by mela mit nejaky skolni vzdelavaci program bud zverejneny nebo k nahlednuti. Resil jste to nekdo? Asi nejprve o nej pisemne pozadam a potom budu postupovat dal.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LUCYA: Začala bych zřizovatelem, to jsou její přímí nadřízení.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    a já se chci zeptat, jak byste postupovali: v naší školce se změnila ředitelka, a vše se zhoršilo. Zrušila školku u moře, školku v přírodě, předškoláci, kam chodí syn, nedělají žádnou předškolní přípravu a dnes dotáhl syn domů miliony reklamních prospektů na hračky. Chci někam napsat stížnost, protože se mi to nelíbí. Kam se můžu obrátit? Nechci se dohadovat s ředitelkou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam