• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE:
    BONEMINA: naše obecní školka má zápis až 29/4 dubna, což za mi zdá děsně pozdě, takže se panicky dívám na jejich web, zda jsem se nespletla. A vybírat si jinou fakt nemůžeme, je tu jedna, ale po dvou letech v soukromé školce už by si to náš rodinný rozpočet zasloužil :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: já jsem zas pro změnu byla v takovem klidu a nereseni (děti se staršími sourozenci ve školce jsou přijímány prakticky automaticky),ze teprve dnes v noci jsem si s hrůzou uvedomila,ze syn není ockovany. Doufám,ze jim bude stačit čestné slovo,ze chybějící spalničky/zardenky doockujeme v průběhu jara/léta...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Dobrý, když z toho hrabe i tobě, mám ze sebe o něco míň blbý pocit :) Měla jsem podobné blbé sny, ještě s výletem do budoucna, kdy mi dospělé dítě vyčítá, že jsem mu špatnou školkou zničila život. Sny jsou mrchy.
    MADIETTA: Zní to asi trochu ošklivě, ale to, co píšeš, mě taky těší. Za tu dobu, co to tu čtu, jsi mě na Velvarskou neskutečně navnadila. Aspoň mi to teď nebude líto.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já už mám normálně z těch přijímaček do školky noční můry. Termín podání je u nás tuhle sobotu a už asi potřetí se mi zdálo, že jsem to prošvihla - přišla jsem o týden později, dorazila jsem v neděli místo v sobotu, případně, jako dneska v noci, myslela jsem si, že je to do pěti odpoledne a dorazila jsem tam 16:12 a na dveřích cedule, že to bylo jen do čtyř!

Už aby bylo po všem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak jsme to dali už v první vlně a syn je přijatý na Dlouhý lán.
    KAI
    KAI --- ---
    BONEMINA: anebo se pozdeji muze uvolnit misto tim, ze ze skolky odejde nejake dite, jehoz rodina se treba stehuje, nebo se dostanou do skolky blize mista bydliste apod., a ti podaji vypoved az na jare nebo tesne pred koncem skolniho roku.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZEMINO: Aa, tohle mi nedošlo. Takže to bude ve vlnách, něco teď, něco v květnu a něco v září.
    No, teď si to zmatkování nacvičím a za dva roky jako když najdu :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    BONEMINA: to jo,ale odklady do zš se řeší do května,takže učitelka může "držet" místa predskolakum,kteri nakonec do školy půjdou a až v květnu budou vědět,jestli mají dalsi misto.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Na Praze 6 musí rodiče druhý den po zveřejnění výsledků zanést zápisový lístek do zvolené školky. Až tím je přijetí dokončené. Zároveň s odevzdáním zápisového lístku podepisuje zpětvzetí žádostí do ostatních školek. Takže pokud se nějaké dítě dostalo do více školek, rodiče vyberou jednu, tam zítra podají zápisový lístek, podepíšou zpětvzetí. Tam, kam rodiče zápisový lístek zítra nedodají, bude ředitelka okamžitě vědět, kolik míst se uvolnilo. Možná si to představuju jak Hurvínek válku, ale myslím, že by pak to informování rodičů mohlo být rychlejší než někdy v květnu, červnu.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    BONEMINA: do května se rozhoduji odklady na zš,takze se muze uvolnit místo,někdo podal 2 přihlášky a nastoupi na druhou skolku,u nas byla v červnu schůzka přijatých deti a Maty se posunul o 10 míst dopředu,původně byl 28.pod čarou a dostal se teda v lostopadu,ale myslim,ze 2.pod čarou,opravdu naděje je...
    Zavolej do skolky,kdy mají schuzky s rodiči prijatych deti
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: v Toníčkově případě zafungovaly dodatečné zápisy, hlavně byl velký zájem o ten druhý Dlouhý lán, vím minimálně o dvou lidech, kteří místo pustili a přešli tam.
    ADD
    ADD --- ---
    BONEMINA: Vy uz jste meli zapis? U nas je az v dubnu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: Filtrovala jsem tady v klubu a bylo to přesně 29.5.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BONEMINA: Máte nějaké oficiální 2. kolo? U nás v jedné školce loni hospodářka brala děti ze seznamu pod čarou automaticky, podle toho, jak jí rodiče oficiálně nahlásili, že přijaté dítě umístí jinde. V druhé školce naopak chtěla ředitelka od zájemců potvrzovací email, že chtějí čekat na umístění a z těch potvrzených potom nějak vybírala. Myslím, že v tom byl dost zmatek, u nás žádné zápisové lístky nebyly - rodiče zapsali dítě, pak bylo výběrové řízení, byly rozdány a rozeslány dopisy o přijetí/nepřijetí, někteří rodiče se odvolávali, jiní různými cestami potvrzovali nastoupení dítěte do té nebo jiné školky, nebo byli v jedné školce přijati a čekali, jestli se nedostanou ještě do jiné, ředitelky tak dlouho nevěděly, kolik dětí k nim vlastně nastoupí. Nakonec si sedly spolu a nějak si ty zdvojené děti popřehazovaly osobně... Tuším okolo května?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Ano, ale snad to nenechávají na září všechno :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONEMINA: no třeba se v té Toníčkově školce uvolnilo nějaké místo hned po těch zápisech, ale to čtvrté pod čarou až v tom září.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    To jsou ale případy, kdy se ty děti přihlásí a až následně odhlásí. Když někdo nedonese zápisový lístek, dítě není přijato, takže se jeho místo uvolní hned. V takovém případě snad školka nečeká až do září, ne?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Odklady? Nebo někdo je na rodičáku a dítěti se tam nelíbí apod.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONEMINA: někteří rodiče dítě zapíšou, ale do září se rodinná situace změní/přestěhují se/mají pocit, že dítě ještě na nástup do školky ještě nemá, a tak ho před začátkem roku odhlásí...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: To chápu, pokud se uvolní místo v průběhu roku. Myslela jsem spíš situaci, kdy školka přijímá x dětí, zápisové lístky ale odevzdá jen x-n. To n musí být známé hned, takže v tom případě nevidím důvod čekat s tím až do září.
    Chjo, bude to večer dilema, jestli brát vrabce, nebo čekat na holuba.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Jednoho kluka vzali až od ledna.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Až v září?:( Vždyť zápisové lístky se odevzdávají zítra, to musejí vědět už mnohem dřív.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Tonda byl 4.pod čarou a v září volali, že ho berou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam