• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MONI
    MONI --- ---
    KATIA: To se hned pozná, když je starosta mladý a sám má děti ve školkovém věku:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: asi je to běžné, ale musím říct, že mě ta délka vyřizování zaskocila.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNAWA: Jsem taky zavalena skepsí...mých 30 dní vyprší 12.5. a začínám mít obavu, že o moc dřív (pokud vůbec dřív) to vědět nebudu :` -(
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    máte někdo děcka v MŠ Španělká (internátní)? potřebuju konzultaci
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KATIA: Plus teda Sedmička zajišťuje provoz školek postupně na celé léto. Ne jen prvních 14 dní v červenci a (v lepším případě) posledních 14 dní v srpnu...
    KATIA
    KATIA --- ---
    a takhle nějak by to podle mě mělo vypadat ze strany starostů:
    MČ Praha 7: Dopis starosty Jana Čižinského rodičům dětí nepřijatých do školek
    http://www.praha7.cz/18119_Dopis-starosty-Jana-Cizinskeho-rodicum-deti-neprijatych-do-skolek
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Já propadam skepsi. Dnes u zápisu miliony rodičů a výsledky až do 30 dnu, možná dříve.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    ILLUZE: Drzim palce.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LAAKII: díky :) taky jsem se na to dívala, že asi tohle...
    dneska přišlo rozhodnutí, tak to tam pošleme
    LAAKII
    LAAKII --- ---
    ILLUZE: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=9487 já používala tohle, dneska nám přišla odpověď že to uznali a vracejí rozhodnutí o nepřijetí k přezkoumání
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Nemáte někdo, prosím, vzor odvolání proti nepřijetí? Sama jsem ho tu sem kdysi vkládala a teď se mi ho nedaří dohledat :-/
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: zajímavý, že tady se nebojí kontroly a klidně si dovolí jít proti stanovenému vzdělácímu programu...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KAI: s tím vzděláním je to na jednu stranu pakárna, ale na druhou chápu, že to chtějí....ovšem proč ti nezapočtou to, z čeho máš vysokou, to hlava nebere.....

mně hrozně točí přístup českých rodičů....velmi typická je šeptanda, pomlouvání někde na straně, ale ve finále se nikdo neozve, a když se já ozvu, tak jsem za jediného kverulanta a nikdo se nepřidá, ač před pěti minutama jim to taky vadilo.....takhle jsem (marně) bojovala za to, aby děti nemusely ve školce po obědě spát...ředitelky postoj byl neochvějný, ona má 30 let pedagogické praxe a ví, že VŠECHNY školkové děti po obědě potřebují spát, tečka, konec debaty....zná moje dítě líp než já.....a když jsem se ozvala, tak všichni najednou mlčeli, všichni s tím byli v pohodě ač v šatně x rodičů nadávalo, že jejich děti kvůli tomu nechtějí chodit do školky....já to ve finále vyřešila tím, že jsem změnila práci (teda ne kvůli tomu :-) a holku jsem vyzvedávala po obědě plus se aspoň podařilo prosadit, že větší děti měly přes spaní jednou nebo 2x týdně nějaké kroužky.....ale jinak by mi holka školku (kterou jinak milovala) určitě nesnášela a to hodně....a jasně, že by mi to dala sežrat :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RYBKA: hele už jsem rozohněná taky, tohle je fakt buzerace a Vogonsféra, oni mají asi přebytek výborných učitelů, že se je snaží odrazovat, ne...
    KATIA
    KATIA --- ---
    KAI: jo, tohle měli tak úžasně promakaný v dánsku - všechny ty rozvojový programy, které nejsou zaměřené na obor, ale na rozvoj těch lidí...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Pardon, jsem se rozohnila... Když mě to tak vytáčí...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KAI: Tohle mě vždycky hrozně rozčílí, ta nesmyslnost systému... Kdyby to studium aspoň k něčemu bylo... Kolega, jeden z nejlepších učitelů, který znám, zvládá děti, zvládá je něco naučit, děti ho maj rádi, inspekce ho chválí, ředitelka mu při hospitacích nic nevytkne... učí 20 let a teď si musí dodělat pedagogické minimum. Dobře, musí mít papír, ok. Ale co vypráví o studiu, to je fakt peklo. Ztráta času a vyhazování peněz (a já mu to všechno věřím, studovala jsem na té katedře taky). Kdyby mu ten papír "prodali", vyšlo by to líp... Když už je to nastavený tak, že učitelé musí mít to a to vzdělání, ať to aspoň k něčemu je! Ať to učej lidi, co aspoň vědí, o čem mluví!
    KAI
    KAI --- ---
    MEDVED007: takze se ti to nakonec, prestoze slozite, podarilo vybehat, takovy proaktivni pristup ti chvalim. Celkem bych doporucila si na aktivni pristup ke vzdelavani vlastnich deti zvyknout, protoze s lidma v cele jako je Chladek se tu zmeny k lepsimu svrchu opravdu nedockame. Tlak na zmeny bude muset vychazet zespodu, od aktivnich rodicu, kteri se zajimaji; kteri se nespokoji s tim, jak veci jsou ted a budou se zajimat proc a jak by pripadne sli jinak, lip; nespokoji se s duvody, proc neco nejde, ale budou vyzadovat reseni, jak by veci sly.

Jinak ja osobne zrovna na nesmyslna narizeni narazim taky - diky nove legislative, ktera ma vzneseny cil zlepsit vzdelani pedagogickych pracovniku, si musim se svym Mgr. z psychologie dodelavat pedagogicke vzdelani. Pracuju sice v soukrome skolce, ale jsme i v rejstriku a dostavame dotace, plus jako zastupkyne reditelky te prime prace s detmi uz mam min, ale nejakou porad jeste mam. Tech moznosti ped. studia tu zas tak moc neni, ja volim cestu nejmensiho odporu a jdu na zkracene pomaturitni studium na stredni ped. skole, kde mi prosipekne pan reditel zamitl zadost, aby mi byly uznany psychologicke predmety a pripadne zkraceno studium, takze budu muset delat maturitu z psychologie. Pana reditele, az ho uvidim osobne, se jeste hodlam optat, jestli mu to nepripada trochu legracni, ale treba ma nejaky padny duvod...
    Pricemz pedagogicke obory, kteryma bych si moc rada rozsirila sve vzdelani, tady v CR vubec neexistuji ('Educational Leadership' nebo 'Future of Education').
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KAI: já samozřejmě chápu, že z bezpečnostních důvodů to nelze mít dokořán...ale dveře byly na konci šatny tj. rozhodně ne tam, kam děti běžně chodí a hlavně poté, co jsem to prosadila, to najednou prostě šlo....ráno byly odemčené, aby školní děti (sourozenci školkáčů) mohli procházet do školy...šatna stejně plná rodičů a nikdo by dítě do školy vyběhnout nepustil...navíc tam bylo takové hrozně silné brano, se kterým zápasí i dospělý, takže dítě to sice otevře, ale po velkém boji, kterého si natuty někdo všimne

a v poledne to prostě učitelky na požádání odemkly ač teda obvykle to bylo odemčené, protože tamtudy chodili na obědy do školy a tudíž nebudou druhé třídě zamykat před nosem než přijde z oběda.....

čili řešení samozřejmě bylo a bylo zcela jednoduché, ale prostě radši se budu sichrovat na všech frontách, vždyť není můj problém, že to mají rodiče komplikované, co je mi do toho, hlavně, že já to mám snadné.....
    KAI
    KAI --- ---
    RYBKA: ano

MEDVED007: hadam, ze ty dvere byly zamcene z jednoho pomerne prosteho duvodu - bezpecnost skolkovych deti. Namatkove takhle chodi kontroly a zkoumaji, jestli jsou vsechny vychody a pruchody zamceny, aby deti nemohly nekam vybehnout, pokuty na to urcite maji taky ;) V me byvale skole jsme to meli uplne stejne, pote, co tam tahle kontrola byla a naridila nam dvere zamykat, ale resili jsme to tak, ze kdyz sel rodic, co mel nahore skolni dite, dvere jsme mu odemceli. Pak se vymenilo vedeni skoly, se kterou jsme sdileli budovu a to reklo, ze dvere budou odemcene a kdyz by na to prisla kontrola, tak se rekne "jezismarja, kdo to zas zapomnel zamcit". Dokazu si ale predstavit, ze skolstvi je plne lidi, co neco delaji proste proto, ze se to tak dela a delalo uz pred nima a neresi proc, jako ty tvoje ucitelky. Jsou to holt strazci poradku a delani veci tak, jak by se delat meli :D K tomu pripocti typickou ceskou mentalitu hledani duvodu, proc neco nejde, misto hledani reseni, jak by to udelat slo. Ruku na nos - ty ve sve praci jsi zastupce toho druheho typu?

Muj dalsi poznatek je, ze jsou v tomto velke rozdily mezi statnim a soukromym sektorem. Statni bude holt ten vice zkostnately, delajici veci "by the book", tak, jak se dle pravidel delat maji a vzdy delaly. Soukromnik uz si spis chce delat veci podle sebe, rodic je pro neho platici klient, kteremu lze vyjit vstric, takze se pokusi spis hledat reseni a rozumne se domluvit. (nicmene samozrejme i soukromnik je svazovan radou pravidel a legislativou, kterou obchazet je trosku o hubu)

MARKYSHA: vsem rodicum se opravdu nezavdecis nikdy, vzdyt i jeden rodic ma kolikrat protichudne pozadavky, aniz by si to uvedomil :)) (napr. bezpecnost vs. pohodli)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam