• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KAI: Tohle mě vždycky hrozně rozčílí, ta nesmyslnost systému... Kdyby to studium aspoň k něčemu bylo... Kolega, jeden z nejlepších učitelů, který znám, zvládá děti, zvládá je něco naučit, děti ho maj rádi, inspekce ho chválí, ředitelka mu při hospitacích nic nevytkne... učí 20 let a teď si musí dodělat pedagogické minimum. Dobře, musí mít papír, ok. Ale co vypráví o studiu, to je fakt peklo. Ztráta času a vyhazování peněz (a já mu to všechno věřím, studovala jsem na té katedře taky). Kdyby mu ten papír "prodali", vyšlo by to líp... Když už je to nastavený tak, že učitelé musí mít to a to vzdělání, ať to aspoň k něčemu je! Ať to učej lidi, co aspoň vědí, o čem mluví!
    KAI
    KAI --- ---
    MEDVED007: takze se ti to nakonec, prestoze slozite, podarilo vybehat, takovy proaktivni pristup ti chvalim. Celkem bych doporucila si na aktivni pristup ke vzdelavani vlastnich deti zvyknout, protoze s lidma v cele jako je Chladek se tu zmeny k lepsimu svrchu opravdu nedockame. Tlak na zmeny bude muset vychazet zespodu, od aktivnich rodicu, kteri se zajimaji; kteri se nespokoji s tim, jak veci jsou ted a budou se zajimat proc a jak by pripadne sli jinak, lip; nespokoji se s duvody, proc neco nejde, ale budou vyzadovat reseni, jak by veci sly.

Jinak ja osobne zrovna na nesmyslna narizeni narazim taky - diky nove legislative, ktera ma vzneseny cil zlepsit vzdelani pedagogickych pracovniku, si musim se svym Mgr. z psychologie dodelavat pedagogicke vzdelani. Pracuju sice v soukrome skolce, ale jsme i v rejstriku a dostavame dotace, plus jako zastupkyne reditelky te prime prace s detmi uz mam min, ale nejakou porad jeste mam. Tech moznosti ped. studia tu zas tak moc neni, ja volim cestu nejmensiho odporu a jdu na zkracene pomaturitni studium na stredni ped. skole, kde mi prosipekne pan reditel zamitl zadost, aby mi byly uznany psychologicke predmety a pripadne zkraceno studium, takze budu muset delat maturitu z psychologie. Pana reditele, az ho uvidim osobne, se jeste hodlam optat, jestli mu to nepripada trochu legracni, ale treba ma nejaky padny duvod...
    Pricemz pedagogicke obory, kteryma bych si moc rada rozsirila sve vzdelani, tady v CR vubec neexistuji ('Educational Leadership' nebo 'Future of Education').
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KAI: já samozřejmě chápu, že z bezpečnostních důvodů to nelze mít dokořán...ale dveře byly na konci šatny tj. rozhodně ne tam, kam děti běžně chodí a hlavně poté, co jsem to prosadila, to najednou prostě šlo....ráno byly odemčené, aby školní děti (sourozenci školkáčů) mohli procházet do školy...šatna stejně plná rodičů a nikdo by dítě do školy vyběhnout nepustil...navíc tam bylo takové hrozně silné brano, se kterým zápasí i dospělý, takže dítě to sice otevře, ale po velkém boji, kterého si natuty někdo všimne

a v poledne to prostě učitelky na požádání odemkly ač teda obvykle to bylo odemčené, protože tamtudy chodili na obědy do školy a tudíž nebudou druhé třídě zamykat před nosem než přijde z oběda.....

čili řešení samozřejmě bylo a bylo zcela jednoduché, ale prostě radši se budu sichrovat na všech frontách, vždyť není můj problém, že to mají rodiče komplikované, co je mi do toho, hlavně, že já to mám snadné.....
    KAI
    KAI --- ---
    RYBKA: ano

MEDVED007: hadam, ze ty dvere byly zamcene z jednoho pomerne prosteho duvodu - bezpecnost skolkovych deti. Namatkove takhle chodi kontroly a zkoumaji, jestli jsou vsechny vychody a pruchody zamceny, aby deti nemohly nekam vybehnout, pokuty na to urcite maji taky ;) V me byvale skole jsme to meli uplne stejne, pote, co tam tahle kontrola byla a naridila nam dvere zamykat, ale resili jsme to tak, ze kdyz sel rodic, co mel nahore skolni dite, dvere jsme mu odemceli. Pak se vymenilo vedeni skoly, se kterou jsme sdileli budovu a to reklo, ze dvere budou odemcene a kdyz by na to prisla kontrola, tak se rekne "jezismarja, kdo to zas zapomnel zamcit". Dokazu si ale predstavit, ze skolstvi je plne lidi, co neco delaji proste proto, ze se to tak dela a delalo uz pred nima a neresi proc, jako ty tvoje ucitelky. Jsou to holt strazci poradku a delani veci tak, jak by se delat meli :D K tomu pripocti typickou ceskou mentalitu hledani duvodu, proc neco nejde, misto hledani reseni, jak by to udelat slo. Ruku na nos - ty ve sve praci jsi zastupce toho druheho typu?

Muj dalsi poznatek je, ze jsou v tomto velke rozdily mezi statnim a soukromym sektorem. Statni bude holt ten vice zkostnately, delajici veci "by the book", tak, jak se dle pravidel delat maji a vzdy delaly. Soukromnik uz si spis chce delat veci podle sebe, rodic je pro neho platici klient, kteremu lze vyjit vstric, takze se pokusi spis hledat reseni a rozumne se domluvit. (nicmene samozrejme i soukromnik je svazovan radou pravidel a legislativou, kterou obchazet je trosku o hubu)

MARKYSHA: vsem rodicum se opravdu nezavdecis nikdy, vzdyt i jeden rodic ma kolikrat protichudne pozadavky, aniz by si to uvedomil :)) (napr. bezpecnost vs. pohodli)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: že to je sakra náročná práce, o tom žádná....já bych ve školce nepracovala ani kdyby to bylo top zaměstnání ze všech.....
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MEDVED007: No nevím mně spíš lidé, co jdou pracovat do MŠ přijdou spíš odvážní, protože sdospělými musí vycházet taky, je to náročná práce a leckdo "ze světa dospělých" by to sdětmi v tomhle vzdorném věku, kdy jich tam má i 30, nedal. To, že jsou předposraní spíš vychází ztoho, že se nezavděčí všem rodičům a každý na ně huláká kvůli kdečemu.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KAI: i to je možné....každopádně já jsem se x krát setkala s tím, že něco nejde/nedělá se/není možné ne proto, že by to někdo vyloženě zakázal, ale proto, že si učitelky myslely, že by to třeba mohl někdo zakázat, někomu by se to mohlo nelíbit aniž by si kdo ověřil, jak to vlastně je.......tak to pro jistotu utneme hned a bude.....jeden příklad za všechny.....dcera mi chodila do školky v budově školy, druhá dcera do téže školy, obě od sebe byly fyzicky vzdálené asi tak 20 metrů, ale v cestě stály jedny dveře, které učitelky z mě neznámého důvodu zamykaly....nebyla jsem v téhle situaci zdaleka sama.....díky těm debilním dveřím bylo nutné při vyzvedávání malé dítě oblíknout, obejít celý sakra rozlehlý areál, protože vchod do školy byl z druhé strany a zase dítě svlíknout, aby se při čekání na sourozence neupeklo....voser jak prase.....a proč byly dveře zamčené ? protože si učitelky myslely, že by to někomu mohlo vadit....komu ? tak to se vlastně neví.....takže jsem šla za ředitelkou školky, zda jí to vadí, nevadí - neměla o tom potuchy, za ředitelkou školy, jestli jí to vadí - nevadí, neměla o tom potuchy....ani tohle nestačilo, protože na to paní učitelky chtěly písemné potvrzení, které mi nakonec ředitelka školy za velkého řehotu vystavila...a až potom byly dveře pro mě (i ostatní, které to taky štvalo, ale jen blbě frflali a nic neudělali) otevřené......
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KAI: Ta pokuta je za to, že školka přijme neočkované dítě?
    KAI
    KAI --- ---
    krom toho hrozba pulmilionove pokuty je fakt hnus. nicmene dite do nastupu do skolky radne naockovany by problemy mit nemelo.
    KAI
    KAI --- ---
    MEDVED007: tak to moment! na tom prchani do sveta deti pred svetem dospelych neco bude, s detma je rozhodne vetsi legrace, nez v nudnym, ciste dospelackym pracovnim svete ;) ale ze by to muselo byt o neduvere, ze ve svete dospelych clovek obstoji, to si nemyslim. ono nakonec ta prace je o vas dospelych rodicich nemene, jak o tech detech.
    spis bych rekla, ze to pritahuje typy, co dbaji na rad a poslusnost.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: Taky mi to tak přijde...
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    ANNAWA: Kamarádka má nedoočkovaná dvojčata, psala k přihlášce čestné prohlášení, že do nástupu doočkuje a že to bylo ze zdravotních důvodů. Přijali je a poslali jí fontem velikosti 100, že je musí do nástupu doočkovat.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: s tímhle se ovšem ve školce člověk setká snad ještě častěji než kde jinde....moje privátní zkušenost je taková, že školky asi předposrané lidi vyloženě přitahují......kdo si nevěří, že obstojí ve světě dospělých, tak prchá do světa děti :-))))
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: ten zákon snad ani ještě neprošel ne? to je taková pardon předposranost, aby jako neměli ty problémy kdvby náhodou atp.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: Bylo by to logický. Otázka je, jak je to v pokynech formulovaný. Možná chybí jen vůle ze strany ředitelky...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    My jsme se zatím nedostali. A to jsme měli doporučení od psycholožky kvůli problémům s řečí, že by jí to prospělo.
    Kamarádky dcerka o den mladší se nedostala také.

Paní ředitelka nám ale doporučila, abychom se odvolali. Tož uvidíme, tentokrát mne to ale nebere tak, jako u starší dcerky.
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: tohle mi přijde vyloženě na stížnost k zřizovateli. tu podmínku přece logicky stačí splnit ke dni nástupu a ne v den zápisu, to snad nikde nikdo nestanovuje. navíc vyžadování očkování nijak nerozporuje, že dítě má individuální lékařem schválený posun a podle mě teda takové dítě klidně může nastoupit, akorát se to při případné inspekci doloží.... vždyť takových dětí musí být spousta.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANNAWA: Držím palce! Jim řekli, že jestli bude naočkovaná, mohli by ji ještě možná vzít v rámci nějakého dodatečného zápisu, ale kamarádka byla tak vytočená (přišlo mi, že spíš způsobem sdělení než samotným faktem), že už to asi nebude zkoušet. Zřejmě ji nechá v lesní školce, kde s tím zatím neměli nejmenší problém...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    RYBKA: do prčic, snad tady nebudou tak hrr. B je takjy nemocnej a očkovat tím pádem nejde, až tak v květnu. Doktorka je ok, napsala tam, že to doplníme (jako nemusela to tam psát vůbec, ale budiž, nikdo nechce mít průšvih).
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANNAWA: Kamarádce kvůli tomu letos nepřijali holčičku (P10) :-( Prý jim přišel pokyn shora, že se to bude kontrolovat, že na to bude chodit spešl inspekce a bude dělat ředitelkám dusno, pokud budou mít ve školce neočkované dítě :-( Ředitelka jí teda volala, že když naběhne k doktorce a nechá holku doočkovat a hned přinese papír, přijmou ji, ale holka je zrovna nemocná, zápisy se uzavíraly, takže smůla :-( Ale podle mě u tohohle závisí hlavně na tom, jestli (a jak) se dá s doktorkou a ve školce domluvit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam