• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Jasně, ptala. On (místostarosta) se hájí tím, že to minulé vedení a že on je pro to, aby se smlouvy vypověděly - starosta je nicméně furt stejnej, nicméně že teda až od příštího školního roku - mají za to nějaké peníze. A že to je smlouva na spádovost v oblasti školství a že to sice uzavřeli kvůli základní škole (v době, kdy nebyla plná a o žáky stáli), ale že to asi (to "asi" říkal on, ale asi to tak teda je) platí i pro školku.

Nicméně s Prahou 4 teda fakt smlouvu nemají.

Každopádně, ať už B vezmou nebo ne, hodlám se tím zabývat dlouhodobě a půjdu je prudit na příští obecní zastupitelstvo. Koneckonců, za tři čtyři roky to můžu řešit zase.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: No, takže je to přesně tak, jak jsem si myslela.:-( Ptala ses, jakto, že obec uzavřela smlouvu, když nedokáže zajistit ani svoje vlastní občany? A co za to od obcí, jejichž děti vzali?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Takže resumé z úřadu. Přijali 20 děti. 15 předškoláků plus 5 čtyřletých. Ty čtyřleté jsou všechny od nás ze vsi. Z těch 15 jsou od nás 4, ostatní jsou na základě smlouvy s okolními obcemi a jedno z P4.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: taky dobre. Každopádně by mě zajimalo, co u nás hodnotili mesic.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Já bych chápala, kdyby proběhlo nějaké posouzení v rámci celé MČ. Stylem máme X míst, takže vezmeme X nejstarších dětí, ale při zařazení do konkrétní školky pak už zohledníme, jestli tam dítě má sourozence nebo ne, protože je fakt nesmysl, aby rodiče objížděli čtvrť jak magoři.
    KATIA
    KATIA --- ---
    EVIANAIVE: státní školky neexistují. zřizovatelé jsou obce. stát pouze poskytuje dotace za předpokladu, že splní kritéria podle školského zákona.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: na Praze 6 výhoda pro sourozence taky nebyla, určitě ne loni a myslím, že ani letos.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Všude, co vím, je trvalé bydliště to první a základní kritérium. Bez něj se s Tebou ani nebavěj. Dneska mi to potvrdila třeba i učitelka z MŠ na Praze 9.

MMCH - Praha 9 vymyslela taky bomba věc - zrušila přednost pro sourozence. Což dává smysl v případě jedné školky v obci, kdy se můžeme bavit o tom, že je fér, aby šly děti podle věku a jedináček nebyl diskriminován. Ovšem v MČ s víc školkama a možností víc přihlášek to vede nutně k tomu, že rodina má děti každé v jiné školce, protože ve školce A, kam chodí (nej)starší sourozenec, byl ten mladší pod čarou.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EVIANAIVE: takže i uplne předškoláky jen mistni?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ZEMINO: mne ředitelka zs a ms už druhý den odmítá odpovědět na otázku, zda jsou všechny přijaté děti z naší obce. Ze prý za ni mám přijít osobně.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNAWA: u nás je trvalé bydliště nejdůležitější.. Maty takhle byl předposlední,byt mu bylo 2,5roku.. za ním byl chlapeček starší,ale z jiného obvodu
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANNAWA: Bydliště v Liberci a v dohodnutých obcích je u nás jako podmínka - tj. ano/ne.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Plus, má byt krom věku kritériem bydliště?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BEBERA: to tedy. Ale ono se to nepochybně děje. Sestra loni protekcí dostala do školky dceru, které bylo 2.5 roku, školka plná, nejdřív jí odmítli. Jenže ona dělá na krajském úřadě a sama se mi chlubila, že úředník úředníka zná a že jí to nadřízený domluvil.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANNAWA: To jsem zvědavá, jak vám to dopadne. U nás je oficiálně taky jediné kritérium (mimo předškoláky a sourozence) a tím je věk. Poslední roky je standardně slušný převis zájemců nad volnými místy (cca 70:17), loni se syn, kterému mělo být v září 4 roky, v prvním kole nedostal, byl přijatý až v rámci odhlašování některých přijatých dětí, jejichž rodiče nakonec zvolili jinou školku, poté, co jsem ředitelce několikrát telefonovala a psala, jak to vypadá. A včera jsem zjistila, že do školky s ním chodí holčička, které v září byly 3 roky (a nemá tam sourozence). To je mi záhada, jak by se tam takové dítě mohlo dostat..
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: jenže tady je to tak, že u nás berou prvňáky odjinud...
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Mě napadlo (vzhledem k tomu, že těch předškoláků je fakt moc najednou), jestli za tím není třeba nějaká dohoda mezi obcema. Něco za něco - my převezmeme vaše předškoláky a vy naše prvňáky nebo tak něco.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: nám právě taky ne, ale nevím, jak moc podrobné informace po nich mám pravo chtít.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    tak což o to, pár jich mohlo být doma s maminkou až do poslední chvíle, že je pošlou jen na ten rok, ale že by takových bylo patnáct, se mi taky moc nepozdává
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA:
    KATIA: v naší soukromé přímo v obci jsou dva.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam