• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNAWA: nás kontaktovali sami na základe pořadníku. Když se uvolnilo misto v listopadu, zavolala mi ředitelka, jestli máme zájem. .platili jsme školne od listopadu,a to Maty mohl nastoupit az v pulce ledna,kdy mu bylo 2,5.

a určíte jsem se nikam neodvolavala, poprvé přišel dopis kolikátý je pod čarou (byl předposlední). .tusim že tam bylo info že v červnu po schůzce rodičů přijatých deti se muže poradi změnit, ať si zavoláme. .to se posunul na 8. pod čarou a pak mi jednoho dne zavolala sama ředitelka
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Já bych to odvolání zkusila postavit právě na tom, že není standardní, aby byli upřednostňováni předškoláci bez ohledu na místo trvalého bydliště (a to nejen v ošklivé zlé Praze, ale ani ve vašem okolí - viz Černošice) a že jste tudíž byli diskriminováni.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: u nás nabízejí volná místa těm dalším v pořadí - těm, co se odvolali, jen kdyby to odvolání prošlo . Když jsem se na to ptala, ředitelka na mě koukala jak na debila, co je to za nesmysl, že by upřednostnila někoho, kdo podal neodůvodněné odvolání?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: to je další věc, protože pokud ze soukromé školky odejdou ty dva starší kluci předškoláci a jedna holčička, o které vím, že je starší a přijali ji, tak tam bude B nejstarší, což taky nechci. On je zvyklý na starší děti, běžně si hraje se šestiletými a oni s ním, takže by to pro něj taky moc nebylo.

Odvolání taky vlastně nemám na základě čeho, jedou podle zákona a prudit můžu obec do budoucna kvůli kapacitě, ale udělám to, co kdyby někdo odřekl, oni ta volná místa asi nenabízejí automaticky dalšímu v pořadí, myslím, ale spíše těm, co se odvolali, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: no tak to čeká řiditelku pár bezesných nocí :D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: takže jakoby vaše školka, stejně jako většina, porušuje zákon, jak jsem se dnes dozvěděla ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: já bych zas ocenila, že bude se staršíma, přeci jen v Přílepech už je jeden z nejstarších teď...
    ale stejně si můžeme jenom něco přát, větší vliv na to nemáme, že... teda ty můžeš napsat odvolání, já nemám na základě čeho (a stejně jsem to prošvihla).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: u nás se přijímá čistě podle věku - první skupina jsou děti s trvalým bydlištěm, seřazené od nejstaršího k nejmladšímu, a kde vyjde čára, tam je. Druhá skupina, ty bez trvalého bydliště, by taky jela podle věku, ale na tu ještě nikdy nedošlo.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: já bych ráda, kdyby ho tam vzali, přece jen mi trochu (a snad jen na čas) klesnou příjmy, zatímco velké dětí jsou dražší a dražší :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: budou muset dát do kritérií např. 5 bodů za sourozence narozeného ve stejném kalendářním roce a za každý měsíc věku 1 bod. Pak to vyjde, dítě starší o 1-4 měsíce dostane i tak méně bodů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: s dvojčatama jsem u zápisu ani nebyla... sice bych mohla, ale když mi nevzali ani čtyřleťáka, tak jít k zápisu s holkama, kterým budou tři až v dubnu... to nemělo smysl.

Ale nad představou, kdy by dělící čára vyšla mezi dvojčata, se místní ředitelka rosí už od chvíle, co jsem jí řekla, co ji čeká. Protože z pedagogicko-psycho důvodů nemůže vzít jen jednu, ale zas vzít tu druhou na místo nějakého staršího dítěte, to jí neprojde přes odvolání... takže průser tak jako tak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: já ani nevím, co chci, aby vyšlo... holky stejně budou jezdit do soukromé do Přílep, když tam budu mít všechny děti, budu mít slevu 20% na školkovném (a tahle školka je levná, "jen" sedm tisíc), pro dvojčata samotná 15%... a taky má ta soukromá otevřeno do 17:30 a ta státní u nás jen do 17, což při nutnosti nejdřív zajet do té soukromé začíná být časově napnuté.
    Akorát že jinak by muž ráno vláčel na autobus jen 2 děti místo tří, když by jedno vyhodil už tady.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a počítají se ti dvojčata jako jedno nebo dvě? Představuji si horor, ve kterém vezmou jedno.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: já taky bydlím na P-Z, ten úřad je svého druhu peklo, i když úředníci jsou tam celkem milí :-)

TRISSIE: tak to si budeme navzájem držet palce, jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: my jsme taky třetí pod čarou a ředitelka říkala, že loni se uvolnilo během roku 9 míst - z toho pět do začátku roku. A letos už dvoje rodiče při přebírání rozhodnutí říkali, že dítě asi nenastoupí, tak už to chce jen jedno další.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bohužel, Praha-západ (kde bydlím já i ADD) velmi dlouho měla jen jedno místo, kde se dalo k trvalému pobytu přihlásit (lépeřečeno jen jedno místo, kde se dalo zažádat o nové doklady), a tím je zoufale kapacitně nedostačující pracoviště v centru Prahy, na místě, které je autem nedostupné a bezbariérové jen papírově (je tam jeden výtah, ale velmi dobře utajený a ještě zamčený). Přehlásit dítě, které nemá občanku, jde i v obci, když máš občanku, jsi v řiti.
    Já se stihla přehlásit těsně před tím, než tuhle pišišárnu vymysleli, na matrice ve vedlejší vesnici, ale s dítětem, natož s víc dětmi najednou, bych absolvování tohohle martýria docela odkládala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAR_TINA: podle mě to nějak souvisí s tou školou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNAWA: rozšířila se zpráva, že berou (třeba za obálku...)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: napadá tě něco? Mě totiž ne.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Ještě bych teda pátrala, proč je to letos tak moc jinak než vloni. Proč se změnilo chování "spotřebitelů"?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNAWA: ale máš možnost do toho mluvit, jako občan. A třeba jít do voleb.
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Jen jsem uváděla možný důvod, jak se pražské děti mohou objevit na vsi. A kdekdo si dům na vsi nekoupí, má ho v nájmu a neví, jak dlouho se zdrží, tak pak se mu do změny bydliště chce ještě méně. Spousta známých bydlí za Prahou víc než deset let a bydliště mají pořád u rodičů v Praze.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAR_TINA: naše obec zjevně s radostí ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam