• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Já to rak udělala a ozvali se.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNAWA: tak mi to nedalo a koukla jsem na papíry ze školky a musím se teda omluvit..v dopise psali že nepřijímají,a pak info kolik deti mohli přijmout ,s tim že při zápisu nám dali datum, kdy můžeme dojít nahlédnout do spisu ("pořadníku")..tam nám řekli kolikati jsme .a nejspíš jsem podepsala papir.ze mám stále zájem. Ale pak už to bylo jen na paní ředitelce, ja s tim nepočítala, navíc od 2,5 let.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ZEMINO: u nás pořadí pod čarou neoznamovali, mně to řekli jen proto, že jsem je hodně prudila.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNAWA: nás kontaktovali sami na základe pořadníku. Když se uvolnilo misto v listopadu, zavolala mi ředitelka, jestli máme zájem. .platili jsme školne od listopadu,a to Maty mohl nastoupit az v pulce ledna,kdy mu bylo 2,5.

a určíte jsem se nikam neodvolavala, poprvé přišel dopis kolikátý je pod čarou (byl předposlední). .tusim že tam bylo info že v červnu po schůzce rodičů přijatých deti se muže poradi změnit, ať si zavoláme. .to se posunul na 8. pod čarou a pak mi jednoho dne zavolala sama ředitelka
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TORUVIEL: Asi jak kde. Nám ředitelka říkala, že když budeme pod čarou, máme si volat, jestli se něco neuvolnilo. A asi kdo častěji otravuje, toho berou, nebo co já vím, naštěstí se nás to netýká.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TAPINA: naše ředitelka mi jednou vysvětlovala, že se vždy najde nějaký rodič, který se odvolá, i když mu to není k ničemu (její slova) a jí tam potom přijde kontrola, aby se podívala, jestli je opravdu všechno v pořádku...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: Hm a nestačilo by prostě jen napsat mail, že zájem o školku trvá, ať daj kdyžtak vedět? Ale to by bylo asi málo byrokracie :-))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: No dobře, ale v praxi se podává i tehdy, když prostě k porušení práva nedošlo, dítě se nedostalo, protože na něj nezbylo místo. A podává se opravdu proto, aby se projevil zájem o místo vzniklé. Je to z právního hlediska na hlavu, ale školky nějak nemají jiný systém, jak říct "Prosimvás a fakt tam začátkem září jedno místo nebude?"
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MARKYSHA: podle zákona ne. Ale většina školek to asi dělá. Takže v tech, co to nedělají, místní děti dost hodně utrou.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MARKYSHA: jak je vidět, ten výklad zákona právě není tak jednoznačný
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BALAENA: Tak hlavně mají přednostně přijímat místní děti, si myslím.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: napíšu jim tam, že mě fakt naštvali :-P
    MONI
    MONI --- ---
    ANNAWA: ano, kdo se neodvolá = nemá zájem a dál se s ním nepočítá.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNAWA: takže se odvoláš proto, že "se nedomníváš, že kvůli něčemu tak malichernému jako kapacitní důvody by mělo dítě, které splnilo podmínky pro přijetí, být kráceno na ústavou zaručeném právu na vzdělání"?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MONI: a když se rodič nedovolal, tak se jeho dítě přeskočilo?
    MONI
    MONI --- ---
    TRISSIE: jenže jako rodič nemáš přístup k papírům, které školce podali jiní rodiče, takže nemůžeš vědět, co tam napsali... Bereš to moc právnicky, já jsem ve školství pracovala, nepřijatých jsme každý rok měli desítky a odvolání si mohli podat i když ze strany školy k žádnému porušení práva nedošlo. Odůvodnění se opravdu žádné psát nemusí, případně stačí napsat něco typu "z důvodu zájmu o studium na vaší škole".

ANNAWA: Jo, funguje to podobně.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: jenže to je přece podobné jako s odvoláním u přijímaček na střední školu, ne?
    tam ti napíšou, že dítě přijímačky udělalo, ale nebylo přijato pro velký počet těch, co je taky udělali.

Čili se odvoláš, že chceš, aby ho vzali, protože podmínky splnilo. Pokud se neodvoláš, rozhodně ti dítě nevezmou automaticky podle pořadí.

Já mám ze školky papír, že dítě splnilo kritéria, ale pro velký počet zájemců, kteří je splnili taky, atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONI: já bych se jako rodič odvolávala v případě, že by na základě takového neodůvodněného odvolání nějaké dítě bylo přijato. Protože tam došlo k porušení práva.

A to, že někde něco dělají v rozporu se zákonem a v rozporu s pravidly správního řízení... no, to furt ještě neznamená, že ten systém není pokroucený. Vím, že se to tak děje, ale pokud by se to tak dělo ve školce, kam chci dát dítě, tak to řeším se zřizovatelem.
    MONI
    MONI --- ---
    TRISSIE: no a to si myslíš, že každý rodič, který podává odvolání proti nepřijetí, tak hledá kde došlo k porušení práva?
    Opravdu stačí poslat papír tohoto typu: http://www.zsstankova.cz/odvolani.pdf A pak čekat na volné místo. Děti, které jsou přijaté, tak mají právo do školky nastoupit. Nelze očekávat, že podaná odvolání způsobí nové řízení a že by se těm dětem řeklo, že je nakonec neberou.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ja kdysi napsala odvolani (z pomoci internetu a mistnich chytrych hlav) a duvodu jsem mela napsanou spoustu, i kdyz vlastne nebylo vubec nic, v cem by prijimaci rizeni nerespektovalo vyvesene podminky.
    Prave jsem mela pocit, ze kdyz nepodam odvolani a neco se uvolni, preskoci nas pro nekoho, kdo to odvolani podal.

Ted vim, ze to tak (minimalne tady u nas) rozhodne neni, ale to jsem tehdy nevedela. :-)

Takze neco urcite vymyslis. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam