• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    SARGO
    SARGO --- ---
    TUTIK: To je hodně dobrá! Dost mě tuhle zaskočilo, když se vracel oddíl domů a vlak měl zpoždění, že mi volalo dítko co a jak, a komu všemu mám ještě poslat vzkaz, že kluci neznají čísla rodičů. První až třetí třída. Myslím, že by jí taková historka mohla potěšit. :-))
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Tak jsem si vcera vzpomnela na mistni tip, tusim Medveda, kdyz Lucinka rano ve skolce natahovala, ze chce byt se mnou (nevim, co ji to chytlo, do stejne skolky chodi rok, plactive obdobi mela jenom vloni v cervnu asi tri tydny. Zalovila jsem v kabele, nasla zluty zvyraznovac a jala se ji na hrbet ruky malovat smajlika. 'Lucinko, a tady jsou ocicka a tady se usmiva, to se jako na tebe bude usmivat maminka, abys nebyla smutna...'
    Luci ruku stahla, ze 'Tohle tam nechci mit. Ale chci tam mit telefonni cislo, abych ti mohla zavolat, az budu chtit.'
    Dobra tedy, napsala jsem tence telefonni cislo. tim zvyraznovacem sotva bylo videt, ze tam neco je, takze dobry.

Odpoledne jsem pro ni prisla do skolky. Ruku pomalovanou az nad loket k rukavu cervenymi, fialovymi a ruzovymi klikyhaky. 'Lucinko, co to tady mas, to mas pocmaranou ruku...?' A jak tak koukam, jsou to cisla. Fakt moje telefonni cislo. 'Tamto cislo nebylo videt a ja chtela, abych ho tam mela napsany, abych ti mohla zavolat! TAk jsem si ho tam napsala.'
    Ano, mam jednoduche cislo, ale ze ho zna a ze ho umi napsat a rict, to me prekvapila.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Hmmmm, včera dítě vstávalo s pláčem do školky (ale o školce ani slovo a já se neptala, abych neudělala precedent, že se dá proti školce protestovat). Pak se uklidnila a všechno OK.
    Dneska měla vstávat s manželem...řev děsný, volání maminky a tak..Ale už alespoň vím, co vadí - JE TMA (resp. šero a svítí světla)... budíček to určitě popletl a zvoní špatně... Vysvětlily jsme si, že sluníčko vstává pokaždé v jinou hodinu (narozdíl od nás) a že v zimě víc odpočívá, aby na jaře pak paprsky mohlo polechtat semínka, aby vykoukla....

Tak jen, kdyby to někomu pomohlo a i jiné dítě mělo pocit, že se má vstávat v jinou hodinu... :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ZABITULKA: Tak to pak chce akorát pevné nervy :-) My máme taky paličatej exemplář, doma jsou boje, ale vůči učitelkám si tolik nedovolí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mně není jasné, jak Jirka ve školce funguje s převlíkáním a tak. Když ho doma pošlu, ať se jde oblíct, že jdeme ven, tak ho po čtvrt hodině průběžného připomínání, co měl udělat, najdu, jak si za zpěvu "Houpy, houpy, kočka snědla kroupy", snaží narvat rifle přes domácí tepláky.
    Teď tu lítá ve slipech, zpívá dál, rifle nevím, kde jsou.
    Ale stížnosti žádné nejsou, takže to tam asi nějak funguje. Chtěla bych ho přihlásit co nejdřív na to plavání, ale řekli nám, že vybírat si ze zájemců budou takové děti, které jsou schopné se svižně převlíct, přejít ze školky do školního bazénu a respektovat pokyny. Tak jsem zvědavá, kdy na to dojde.
    BLLUE
    BLLUE --- ---
    ZABITULKA: Jenik (2r10m) uz je bez plin i nehod opravdu dlouho...nehody vlastne nikdy ani moc nebyly...no a ted co je ve skolce, tak si zvladnul uz 2x pocurat kalhoty od pyzama, jednou venku na zahrade teplaky a ted v patek jim tam dokonce pocural postylku (takze jsem vezla domu prat vsechny luzkoviny, chjo). Skolka i pancitelky jsou jinak super...curat pry deti chodi pravidelne a casto...jenze uz je asi nezvladaji kontrolovat, jestli se deti opravdu vycuraji. Navic Jenik se curani ve stoje teprve uci a bez pomoci se tak proste jeste nevycura poradne. Nadsena z toho nejsem, protoze vecne vlacim sem a tam tuny veci, ale moc nevim co s tim...nejspis proste pockat, az se to nauci. Doma je bez nehod a poctive trenujeme...
    KAI
    KAI --- ---
    Bylo to tady nebo v ZS, kde se resilo do ceho deti oblekat, aby nebyly vsecky ve stejnych bundach od Tchiba a Lidlu? Znate http://www.detivsuchu.cz/ ? :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ZABITULKA: tohle jsem svého času zkoušela na syna taky a vyklubal se z něj v tu ránu strašně nenáročný chlapeček, který radši nic nechce, než aby udělal to, co po něm chci já. Asi je to technika zabírající jen na méně tvrdohlavé exempláře.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    EVIANAIVE: napad pekny,mne doma na ni zabira obchodovani - chces malovat vodovkama?ro muzou jen holcickY,co se vycuraji. Zkusim to nvrhnout ucitelce
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    RYBKA: to ucitelka s ni sela taky,ale mame doma malou bejcici zabejcenou,co ma svoji hlavu a vsechno musi "sama" ve chvili,kd chce.dokonce pry speciálne natalku posila na zachod vic,jenze ta kdZ se zabejci,tak zacne akorat pistet,ze na zachod nwchce
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ZABITULKA: Nedá se domluvit s učitelkou, aby malou pravidelně posílala na záchod? U nás jdou vždycky celá třída před svačinou, před odchodem na ven, před obědem... Komu se nechce, umyje si ruce, ale malí většinou čůrají, takže se hodně eliminuje možnost, že to nestihnou.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    RYBKA:
    HABRENKA: tak to jate me nepotesí.nase kote mladai tyden a pul chodilo s nadswnim,pak 2dny rev a dnes jaem ji ukecala na malovani obrazku.tak nakonec sla bez revu.ale nechybelo malo.

ale z ceho mm vetsi hruzu a co b me zajimalo,jakou mate zkusenost-natalka ma 2r4m a uz pul roku je bez plin. Ne bez nehody,ale bez plin je.ted jsme se prestehovali do niveho mesta,ja jsem nastoupila do prace a deti do skolky a natalka se tam v kuse pocurava.uz se stihla jednou i pokakat.jakou mate zkusenost s vasimi detmi? Jestli jste mel taky nekdo maleho pocurajdu,jak dlouho mu trvalo si navyknout a doojit si vcas na za hod? Jako reditelka nam to moc neulehcila,bo decka jsou zrovna ve tride,ktera vystrida 3 ruzne tridy behem dne a v kazde to jinAk vypada a zachody maji jinde a dle slov ucitelky je to jeji pocuravani i vinou dezorientace... Ale stejne mam hruzu z toho,ze mi po tydnu reknou,ze tam to pocurane decko uz vodit nemam
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    HABRENKA: takhle to měl starší syn, týden chodil do školky nadšeně, ale když pochopil, že už tam teď bude chodit napořád, měli jsme asi 14 dní fakt krušné období.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    HABRENKA: Třeba bude výjimka potvrzující pravidlo ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HABRENKA: Počítej s tím, že oni se tam chytnou každé blbosti, kterou někde na půl ucha zaslechnou. My jsme jednou v šatně natrefili na chlapečka, který řekl, že "dneska je tam ta zlá paní učitelka". Pak se sice ujasnilo, že není, "zlá" byla nějaká učitelka z jiné školky, ke které chlapeček chodil o prázdninách. ale Jirka mi pak doma děsně moc tvrdil, že paní učitelka je zlá. Ale chechtal se u toho, ono mu to drama moc nejde.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    RYBKA: mno... nehezke vyhlidky, uvidime, s cim prijde dneska...
    vcera mi tvrdila, ze je hlidaji s vareckou v ruce, ale ona je kocicka nejaka moc vycurana a obcas z ni padaji veci, ze zasnou vsichni...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    HABRENKA: Dětí, co nejdřív chodí nadšeně a pláčou se zpožděním, je míň než těch "rovnou plačících", ale jsou. Akorát jim pak prý dýl trvá, než se srovnaj... (ze zkušeností tchýně)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Razítko na evidenční list stálo nakonec jenom 50 Kč :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HABRENKA: U nás dobrý. Ze začátku to bylo tak na půl, nebrečel, ale nadšeně tam nechodil, dneska poprvé ráno v autě prohlásil, že tam chce, do TÉHLE školky, ne do té staré, a že se tam těší.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MEDVED007: ja nevim, nemam zkusenosti. tady a i mezi znamymi deti nejdriv breci a pak si zvykaly a dobry...

btw je ted zjevne, aspon tu, v centru Prahy, prebytek predskolaku (jen v nasi skolce v obou pobockach trida a pul), takze pristi rok hlasi strasne moc volnych mist... tak snad aspon mala nadeje pro nekoho...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    HABRENKA: tak to je asi takové běžné, ne ? na začátku se děti těší, všechno je nové, tak se nějaké ty drobné stesky kousnou, ale za týden, 14 dní už se to okouká, najednou je z toho otravná povinnost a dítě se staví na zadní...myslím, že to je zcela klasický průběh u většiny dětí.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam