• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LORAIN: já to taky neřeším, pravda, nejezdím MHD, ale hned po školce si jdeme hrát na hřiště a jinak jde přece o to, aby se dítěti dobře hrálo, aby mohl bláznit na zahradě a nejde na modní přehlídku. Jednou týdně s ním jezdím MHD na sportovky, tak to ho převlíknu do džínů a hotovo.

Ad punčochy v zimě, když je má pod kalhoty, tak mi připadá jako zbytečný opruz ho nutit je sundat, oblíknout tepláky, pak tepláky při odchodu sundat, narvat se do punčoch a ještě do kalhot.
    ELIZHANNAH: taky by mě to zajímalo, cokoliv Tonda přinese, poctivě odmarodí i Alenka i já, třeba se taky promořím a pak budu nadprůměrně zdravá:-)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Připadám si jako exot. U nás jsou nějaké nevypratelné skvrny pořád :-( Prací prostředky používám, řekla bych, dobré a stejně :-( Ty skvrnité dětem, pokud možno, do školky nedávám, ale stane se, že nemám jinou volbu. Záplaty ráda nemám ani trochu, ale tam jsem už rezignovala víc. Staršímu synovi nové tepláky/kalhoty vydrží bez díry na koleni asi dvě hodiny, takže to ani jinak nejde. Dřív nenosil ani tepláky ale pohodlné látkové nebo džínové kalhoty s gumou v pase. Z toho jsem ustoupila záhy po té, co se díry začaly objevovat. A mladší nastoupili v teplákách rovnou. Počítám, že mít jich víc, budou už snad taky chodit v těch punčocháčích, které teď považuju za absolutní no go.
    A přiznám se, že jiné děti ve školce sleduju akorát tak na besídkách, kde jsou povětšinou nastrojené jinak, než bývají běžně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: Tak pokud by ti šlo extra o vypadání cestou domů, můžeš pro ně mít náhradní oblečení a ve školce je převlíkat do "špinavého". U nás se řeší špinicí oblečení jen na zahradu, nějaké kalhoty na ven a mikina. Tričko má stejné ve školce i na cestu a když se pokydá, tak jde prostě s flekama.
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: U nás mě učitelky asi taky nepomluvěj, ale u ostatních dětí je to tak půl napůl (půlka chodí do školky v punčocháčích místo kalhot, což u mě konkuruje všem flekům a záplatám :-))). A jezdíme domů autobusem, tak mě zajímá "veřejné mínění zainteresovaných osob". :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: U nás ve školce bylo dokonce v pokynech, ať dáváme věci, u kterých nevadí, když se zničí, nevypratelně ušpiní apod., takže dávám flekatá trička naschvál :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ADD: Tepláky dávám i záplatované, beztak to zas prodřou, ale na ostatních dětech jsem záplatu ještě neviděla. Oblečení s nevypratenými fleky vyřazuju, ale těch vyloženě nevypratelných moc není.
    ADD
    ADD --- ---
    MADIETTA: Dík. :-) Loni to ještě nebylo tak hrozný, ale jako teď ostatní řešej nemoci, tak na mě se začátkem školního roku zaútočilo tohle. Srovnala jsem klukům do skřínky nové oblečení, zaťukala si na hlavu, že má Benýs zbytečně moc kalhot - a on během sedmi dnů troje roztrhal. Chvíli bychom ještě vydrželi, ale tolik kraťasů na příští rok Nik potřebovat nebude. :-) Stane se ze mne mistr záplatování. :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ADD: kluci měli běžně po pár týdnech nošení prodřené tepláky na kolenou, jak v nich při hraní lezli po koberci a tak. Rozhodně to nebyl důvod je vyřadit, nažehlila jsem záplaty a nosili je dál. Z fleků na oblečení vědu nedělám, naprostá většina se vypere i bez okamžitého přeprání, na bílá trička funguje savo a zbytek neřeším.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: No přistupovala bych k tomu tak, že když tam takové skvrny systematicky vznikají, tak tam to flekaté oblečení spíš budu dávat, než abych nechala flekatět pořád nové.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: A šlo mi spíš o to, jestli skvrna nebo zašitá díra na koleni je pro vás důvodem k přeřazení do hromádky "na chalupu", nebo jestli takové věci dětem do školky dál dáváte.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Nejsou všechny od jídla, spíš od barev. Z nějakého důvodu v naší školce nevedou zástěrky na výtvarné činnosti.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: Já ani doma neběhám hned všechno zaprat a žádné nevypratelné fleky nemáme. Prášek, který nevypere fleky od jídla tři dny po vzniku, podruhé nekoupím.
    ADD
    ADD --- ---
    Prosím vás, jak řešíte oblečení do školky? Snažím se, aby kluci měli oblečení hezké a čisté, ale jak ve školce nikdo nehlídá fleky a neběží to hned zaprat (což samozřejmě není možné při tom množství dětí dělat), klučičí oblečení po pár nošeních vykazuje vady na kráse. K tomu pády na hřišti a roztrhaná kolena a lokty... Dáváte dětem do školky i věci s nevypratelnými skvrnami a nějakým zažitím či záplatou, nebo neustále obměňujete za nové? Čím jsou kluci starší, tím je to horší...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Mě teda nepřišlo, že by jásaly, spíš to znělo jako věrohodná lítost, že syn nepřijde. Ale dostala jsem pochvalu, že jsem zodpovědný rodič :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LORAIN: to je fakt, vždycky tak jako po telefonu zajásají, když Tondu omlouvám:-)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Úplně upřímně bych chtěla vidět školku, která si stěžuje, když tam některé děti chodí málo. Ty, se kterými jsem se setkala já, to řeší tak akorát před vánoční a jinou besídkou. Jinak celkem nadšeně vítají, když tam mají dětí míň.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    BALAENA: :-) Tak to jo.... :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NIENNA: ale simtě, je rozdíl mezí "jednou měsíčně" a mezi "přijde tohle úterý a pak příští čtvrtek"
    SARGO
    SARGO --- ---
    NIENNA: To vůbec není téma... a stejně pak půlku času promarodíte :-))
    Právě si maně vybavuji, že rekord máme asi šest měsíců v kuse, kdy byl vždycky někdo nemocný.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KATIA: Hmmm, tak snad nebude vadit, když L. 1x měsíčně nedorazí pro nějaký výlet... (obávám se, že se mnouje to naposledy, ale děda si ji pak chce cca 1x měsíčně brát).
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    EDERA: Asi jo.... zní to logicky... No, do zítřka už vydržím a pak se to dozvím... :-)

Jen mě hrozně zarazilo "povinná docházka do MŠ"...tak jsem si říkala, jestli mi něco neuteklo... :-) TAPINA: ale tohle by to asi mohlo vysvětlit...

SARGO: To zní hrozně... :-( Chudák Jáša... a vlastně i ta holčička...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam