• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KAERI: taky jsem se rozhodla, že se mi to líbí :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Možná taky bude mít vliv, jestli ten předchozí kolektiv fungoval jako ucelený od začátku roku do konce, nebo tam lidi přicházeli a odcházeli různě. Já jsem zatím optimistka :o)
    KAERI
    KAERI --- ---
    ADD: Nám napsali do návodu, že mají mít děti "hrací kalhoty s poutkem", "kalhoty na zahradu" a "náhradní kalhoty". Takže v šatně se převleče do hracích, co má do třídy, na zahradu si bere jiné (tmavé), to už řeší učitelky a náhradní čekají v pytli na svou chvíli slávy, kdyby něco. Zatím jsem si moc nevšímala, jak chodí ostatní děti, povětšinou mi přijdou tak nějak průměrně čisté a upravené, holky o něco víc načančané. Myslím ale, že křest ohněm přijde až s horším počasím a bahnem, pak uvidíme. Záplaty bych neřešila, max. bych zkusila vybrat nějaké hezké, skvrny by asi záleželo, jaké. Ale taky máme školku 10 minut pěšky od baráku a veřejnému mínění čelit nemusíme.

MARKYSHA: Mně kdysi říkala sestřička na gynekologii, že když začínala praxi v nemocnici, tak první rok chytila úpně všechno, co šlo kolem, a zdravá byla asi dva dny. A od té doby je prý jako řípa a chřipkové epidemie se jí netýkají. Jestli je to náhoda nebo pravda nevím, ale rozhodla jsem se, že se mi to líbí a budu v to doufat a věřit té lepší variantě.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ELIZHANNAH: Podle mých zkušeností stačí i prázdninové přerušení ve stejném kolektivu. Opět i teď (ve 3. třídě ZŠ) jedeme klasickou zářijovou rýmu-kašel-bolení v krku. Přestože bylo pěkně a teplo. Pak to zas bude lepší.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    EDERA: hm, tak to je "skvělý". Ve školce, kam chodí Bertík, se každý rok mění kolektiv (mají věkově smíšený), takže můžu čekat za rok to samý promořování znova a pak nastoupí Alenka a zase třikrát to samý.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Neověřím. Ale celkem věřím zkušeným učitelkám z praxí, které tvrdily, že jakmile se jim zásadnějším způsobem přeskupil kolektiv, tak následovalo nové kolo promořování.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: to neověříš, možná to aspoň trochu pomohlo, třeba by dítě jinak místo osmi chorob v tom roce bylo nemocné jedenáctkrát...
    EDERA
    EDERA --- ---
    ELIZHANNAH: U nás to nemělo až zas takový vlivl. Zřejmě každý kolektiv má svoje vlastní brebery, proti kterým je potřeba získat imunitu, a to, že má dítě obranné látky proti potvorám z bratrovy třídy, mu nijak zvlášť nepomůže.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LORAIN: já to taky neřeším, pravda, nejezdím MHD, ale hned po školce si jdeme hrát na hřiště a jinak jde přece o to, aby se dítěti dobře hrálo, aby mohl bláznit na zahradě a nejde na modní přehlídku. Jednou týdně s ním jezdím MHD na sportovky, tak to ho převlíknu do džínů a hotovo.

Ad punčochy v zimě, když je má pod kalhoty, tak mi připadá jako zbytečný opruz ho nutit je sundat, oblíknout tepláky, pak tepláky při odchodu sundat, narvat se do punčoch a ještě do kalhot.
    ELIZHANNAH: taky by mě to zajímalo, cokoliv Tonda přinese, poctivě odmarodí i Alenka i já, třeba se taky promořím a pak budu nadprůměrně zdravá:-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ELIZHANNAH: U nás mladší nemoci chytala od starší a teď ve školce chytá taky, ale u starší byl vliv promořování lehce patrný až třetí rok docházky (mladší chodí teprve druhým rokem) tak taky nevím, jestli jsme normální vzorek :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ELIZHANNAH: u nás to tak bylo, mladší chytala od starší kde co a ve školce pak už nemocná nebyla....ale starší nebyla ani napoprvé, tak nevím, jestli je naše rodina normální vzorek :-)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Chtěla bych se zeptat ohledně promoření bacily jak je to s mladším sourozencem, který v době, kdy do školky ještě nechodí, poctivě prodělá veškeré školkové nákazy se starším, co už do školky chodí - když tento mladší začne pak následně chodit do školky taky, bývá nemocný míň? Nebo to nemá vliv?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ADD: já dávám do školky oblečení spíš tmavé, aby tam případné skvrny nebyly tolik vidět. Zatím žádná nevypratelná skvrna tedy nevznikla, nic neroztrhal, ale Bertík taky byl zatím ve školce jen 11x (a je zase doma nemocnej). Uvažuju o koupi nějakých maskáčových tepláků, kde by ty skvrny byly jaksi od výroby a nové skvrny by tam nevypadaly divně :)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Tak ja tedy zasadne davam detem do skolky veci, u kterych pocitam, ze se 'znici', stanou nevypratelnymi, prodrou, atd. Starsi dcera ani moc ne, ale mladsi si umi vyrobit z mikroskopicke dirky na stehne behem odpoledniho spani jednonohaicove kratasy...a podobne...

Diry zasivam, co to jde, ale rozhodne kvuli tomu obleceni nevyrazuji ze skolkoveho.

Naopak lituju deti, ktere rano v satne rodice napominaji: ''Hlavne si to triko/kalhoty neumaz, mas to nove!'' a odpoledne pri prebirani jim v satne spilaji, ze maji zase na triku flek od barev nebo od omacky a na kalhotech diru.

Kdyz dcera hrozne touzi vzit si do skolky nove triko/saty, bud se s ni a)domluvim, ze v satne ji prevleknu nebo b) a to je castejsi - vysvetlim, ze proste, kdyz si to znici, nebo na to ona, nebo nekdo jiny neco vyleje, uz nebude mit krasne nove tricko...

Ma krasne saty, ktere jsou snad jeji nejoblibenejsi, staly necele dve stovky, ale jsou fakt pekne. Touzi je nosit, pokud mozno porad, takze proste po nekolika smlouvani, si je vzala do skolky. Vysledek samozrejme flek, ktery pustil jen castecne a rikam si, no a co, koupila jsem ji je, at je nosi, tak je nebudu susit ve skrini, aby je mela dvakrat na sobe, nez z nich vyroste...

LORAIN
    LORAIN --- ---
    Připadám si jako exot. U nás jsou nějaké nevypratelné skvrny pořád :-( Prací prostředky používám, řekla bych, dobré a stejně :-( Ty skvrnité dětem, pokud možno, do školky nedávám, ale stane se, že nemám jinou volbu. Záplaty ráda nemám ani trochu, ale tam jsem už rezignovala víc. Staršímu synovi nové tepláky/kalhoty vydrží bez díry na koleni asi dvě hodiny, takže to ani jinak nejde. Dřív nenosil ani tepláky ale pohodlné látkové nebo džínové kalhoty s gumou v pase. Z toho jsem ustoupila záhy po té, co se díry začaly objevovat. A mladší nastoupili v teplákách rovnou. Počítám, že mít jich víc, budou už snad taky chodit v těch punčocháčích, které teď považuju za absolutní no go.
    A přiznám se, že jiné děti ve školce sleduju akorát tak na besídkách, kde jsou povětšinou nastrojené jinak, než bývají běžně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: Tak pokud by ti šlo extra o vypadání cestou domů, můžeš pro ně mít náhradní oblečení a ve školce je převlíkat do "špinavého". U nás se řeší špinicí oblečení jen na zahradu, nějaké kalhoty na ven a mikina. Tričko má stejné ve školce i na cestu a když se pokydá, tak jde prostě s flekama.
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: U nás mě učitelky asi taky nepomluvěj, ale u ostatních dětí je to tak půl napůl (půlka chodí do školky v punčocháčích místo kalhot, což u mě konkuruje všem flekům a záplatám :-))). A jezdíme domů autobusem, tak mě zajímá "veřejné mínění zainteresovaných osob". :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ADD: U nás ve školce bylo dokonce v pokynech, ať dáváme věci, u kterých nevadí, když se zničí, nevypratelně ušpiní apod., takže dávám flekatá trička naschvál :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ADD: Tepláky dávám i záplatované, beztak to zas prodřou, ale na ostatních dětech jsem záplatu ještě neviděla. Oblečení s nevypratenými fleky vyřazuju, ale těch vyloženě nevypratelných moc není.
    ADD
    ADD --- ---
    MADIETTA: Dík. :-) Loni to ještě nebylo tak hrozný, ale jako teď ostatní řešej nemoci, tak na mě se začátkem školního roku zaútočilo tohle. Srovnala jsem klukům do skřínky nové oblečení, zaťukala si na hlavu, že má Benýs zbytečně moc kalhot - a on během sedmi dnů troje roztrhal. Chvíli bychom ještě vydrželi, ale tolik kraťasů na příští rok Nik potřebovat nebude. :-) Stane se ze mne mistr záplatování. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam