• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MEDVED007: mne z vyučovaných věci přišlo nejvtipnejsi,jak ty čtyřleté děti loni naučili,že první pomoc je stopadesatpet a policie stopadesatosm,ale učitelka nedošlo,že ty děti beztak neví,jak se to píše a nezvladly by to tedy vytocit.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    osobně si myslím, že pro běžné dítě (a nemyslím nějaké geniální, ale prostě normální dítě z normálního prostředí tj. takové to průměrné dítě) je stejně předškolní vzdělávání na nic......nevím, jak se to kde vede, ale co jsem viděla u svých dcer ve školce, tak to spočívalo v tom, že se děti učily věci, které normální pětileté dítě stejně umí.....
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: A, ehm, i spousta lesních školek má nějaké zázemí, kde se děti s papírem a tužkou opravdu setkají. Jako jsou i projekty, kdy se v podstatě jen venčí v přírodě, ale co jsem měla možnost poznat v Asociaci lesních MŠ, většina opravdu funguje dost "normálně".
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    TAPINA: U nás v lesní školce jsou, podobně jako třeba ve školce na Červeném Vrchu, smíšené třídy, ale předškoláci mají po část času svoji oddělenou skupinku. Školku vede normální vystudovaná pedagožka. Její schopnost připravit děti do první třídy je výrazně vyšší než u státní školky v obci, alespoň dle tvrzení učitelek, co ty děti pak učí. Není každá lesní školka jen sbírání lístečků a házení kamínků do vody.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KATIA: Dala bych ti 20 plusu, ale to nejde....tak tam máš jeden.. :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    problém je ten, že to opatření může být pěkný pruda pro řadu rodičů, a těm, kterým má "pomoct" nepomůže, protože NIJAK neřeší důvody proč děti do školky nedávají. místo toho, aby někdo řešil důvody, proč se tak děje a pracoval s nima, tak prostě se udělá povinnost, která bude mít spíš víc negativních efektů než pozitivních.
    např. řada neziskovek dělá pro děti ve vyloučených lokalitách předškolní kluby, věnují se jim, rozvíjejí je v řadě aspektů, je to bezpečný prostor, kde se cítí vítání a přijímání a jdou tam s důvěrou, mohou tam být i s rodiči, což může být v některých semknutých komunitách klíčové, navíc se tím samozřejmě rozvíjejí i kompetence těch matek, což je taky devíza do budoucna dost zásadní... proč se raději nezajistí jim stabilní financování a možnost takovou nízkoprahovou službu nabízet, když je zjevné, že to v praxi funguje...?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: nebyl. Já do klasické české školky nechodila nikdy, nebylo místo.
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Přijde mi to, jako když učitelka ve školce potřebuje s některými dětmi procvičovat výslovnost a může říct "Pepíček, Maruška a Lojzíček huhlají, tak zůstanou tady, ostatní půjdou na zahradu," nebo "Anička, Franta a Zuzanka ode mne nic nepotřebují, tak mohou jít ven, a my ostatní si tu něco vyzkoušíme." Výsledek stejný, ale buď někoho zraním nebo ne.
    ADD
    ADD --- ---
    KAIRRA:
    EDERA: Tomu rozumím, ale jak jsem psala, chápu, že některé děti ten rok v kolektivu navíc potřebují a že tohle je asi nejsnazší způsob, jak jim ho zprostředkovat.
    Většiny populace se změna nijak nedotkne, ani si jí nevšimnou.
    Rodiče, kteří chtějí své děti učit doma, budou muset začít papírovat o rok dřív.
    Alespoň některé z dětí, které potřebují podporu z vnějšku, ji dostanou, aniž by jejich rodiče byli hnáni do opozice tvrzením, že jejich děti jsou zanedbané.
    Pokud je přímo v tom zákoně obsažen způsob, jak získat výjimku, a počítá se s ní, tak mi to nepřijde jako omezování mé svobody. radši vyplním pár formulářů navíc, než aby nějaká supertaktní sociální pracovnice někomu říkala, že se nestará o své děti (protože on se třeba stará, jen nechápe, proč je dobré jíst vidličkou a nožem).
    EDERA
    EDERA --- ---
    KAIRRA: Jo, přesně tak! Nikdy by mě ani nenapadlo rodit jinde než v porodnici, ale ve všech diskusích budu bojovat za právo svobodné volby rozhodnout se porodit doma.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Mně to přijde irelevantí. Vadí mi ta povinnost. Já to takhle mám u všeho (např. i u očkování). Že se to musí, je pro mě jak rudý hadr na býka. Ale pak jdu a dobrovolně splním podstatně víc.:-) Magor, no.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ADD: invalid argument. Něco jako Proč podporuješ domporody když sama rodíš. porodnici. Vyznávám nadřazenost resp. autonomii rodiny nad státem (ano, je to smutný boj a vlastně to tu není pravda, ale prostě..)
    ADD
    ADD --- ---
    A kdo z vás tedy neplánoval dát dítě na poslední rok do školky?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    úplně mě to nadzvedlo ze židle. uvidíme jaká bude praxe a snad se to vytříbí, než bude předškolák z mladšího. ale potěš koště teda.
    ADD
    ADD --- ---
    A v naší školce je hodinový kroužek "předškolák", v nejstarším oddělení jsou děti od čtyř do šesti let.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: ja navíc cítím jistě roztrpceni nad tím, že zatímco letos není sily moci, která by moje dítě dostala do státní školky, kdybych je za rok chtěla poslat do háje, ještě budu platit pokutu.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    A jinak teda, že chodí všichni předškoláci...náš taky chodil, ale protože jsem doma na mateřské s mladším, tak měl uvolněný režim. A vypisovat mu omluvenky mi připadá jako pěkná pakárna. Nic tak převratného se tam opravdu nedělo.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Byla povinná půlroční přípravka; chodila jsem do ní.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Chodila jsem do skautu devět let jako člen a patnáct let jako vedoucí a les nám nikdy nebránil používat papír a tužku. Navíc všechny lesní školky, které znám, mají zázemí, kde je možnost normálně psát.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Taky mám ten dojem, že za našich mladých let ten poslední ročník povinný byl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam