• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    A jinak teda, že chodí všichni předškoláci...náš taky chodil, ale protože jsem doma na mateřské s mladším, tak měl uvolněný režim. A vypisovat mu omluvenky mi připadá jako pěkná pakárna. Nic tak převratného se tam opravdu nedělo.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Byla povinná půlroční přípravka; chodila jsem do ní.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Chodila jsem do skautu devět let jako člen a patnáct let jako vedoucí a les nám nikdy nebránil používat papír a tužku. Navíc všechny lesní školky, které znám, mají zázemí, kde je možnost normálně psát.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Taky mám ten dojem, že za našich mladých let ten poslední ročník povinný byl.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EDERA: Tak ono "v lese bez papíru a tužky",...no, asi jak v které lesní školce, ale v té, do které jsem měla tu možnost nahlédnout, tak mají papíry i tužky :-)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    TAPINA: no počkej, u nás ve školce byli smíšení komplet, předškoláci pomáhali malým. Jen měli nějaké speciální hodiny u stolečků s pracovními listy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Tak Ťapina má pravdu, že v posledním roce školky se dělá spousta přípravných činností a ne všechno z toho jde dělat v lese bez papíru a tužky.
    Ale na mé vnitřní výhradě k "povinně pro všechny" to teda nic nemění.:-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: V naší (klasické státní) školce teda nic oddělené není, smíšené třídy, včetně předškoláků. Jedinej rozdíl je v tom, že předškoláci nemusej odpočívat po obědě (teda ono nemusí žádné dítě, ale předškoláci zejména), ale dělaj místo toho s učitelkou nějaká cvičení...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BALAENA: Já mám dojem, že minimálně za nás poslední ročník byl. Teda to už je dávno, ale pak už zase nemám informace :D
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Cituju z toho článku. :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: školka snad nebyla povinná nikdy?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: A tohle je to, co se má dítě ve školce naučit?
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Myslím, že děti, které chodí do lesních školek, opravdu nemají problém se sebeobsluhou a poznáním, co je nahoře a co dole. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: Jenže v klasických školkách je předškolní ročník oddělený od ostatních věkových kategorií (i když jsou jinak smíšené třídy) a cíleně se s nima pracuje s ohledem na nadcházející školu. To se dost dobře nedá udělat ve školce, kde jsou pětiletí dohromady s dvouletýma. Nějaká forma předškolní přípravy funguje v mnoha zemích a i u nás byl poslední ročník školky povinný ještě relativně nedávno, ne?
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: To mi zase trochu připomíná moji tetu, která dětem zkracovala o týden prázdniny, "aby si zvykly na Prahu". Prostě jednou ta změna nastane, proč by měla přijít zbytečně dřív? Tak se budou děti první měsíc sžívat se školou a se sebou navzájem, no. V čem by jim mělo pomoci, že budou rok stavět kostky na koberci, to nevidím.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já si teda tak trošku myslím, že i dětem z lesních školek by prospělo poznat klasickou formu chození do školy před tím, než půjdou na ostro a bude se po nich chtít pozornost a skutečné vzdělávání. Ostatně většina soukromých školek funguje do 5 let, proč by nemohly i lesní? A na předškolní ročník prostě všichni do školky.
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Problém spíš je, že to v praxi situaci stejně nevyřeší. Zrovna ty děti, které by školku a školu potřebovaly, většinou nikdo neshání, když do ní (byť povinné) nedorazí. A když se po nich shání a rodiče řeknou, že jsou děti nemocné, nenaděláš už nic.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Ale vždyť většina populace to vůbec nezaznamená. Poslední rok školky je zadarmo, už teď ti tam dítě musí vzít, a právě kromě dětí, které pak nejdou ani do školy, tam chodí snad opravdu všechny děti.
    EDERA
    EDERA --- ---
    RENFRI: Taky máme kamarádku, jejíž děti nechodí do školky ani školy, ale ona je učí doma. Ale to pochpitelně nejsou ty děti, kvůli kterým se tahle šaškárna dělá. Potřebujeme malou skupinu dětí naučit poznat pastelku, tak holt uplatníme princip kolektivní viny na všechny. Fakt pakárna.
    ADD
    ADD --- ---
    RENFRI: Jenže pak už je to asi fuk, jestli si to vypapíruješ o rok dřív nebo později. Pokud by pro to byla nějaká pravidla a nebylo to na libovůli konkrétní úřednice, tak v tom nevidím problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam