• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TAPINA: také zvažujeme, ale ta logistika je náročná, což bereme v potaz, tak jsou lesní školky jen v rovině úvah. Nejsem si jist zda se dítě může nasytit přírodou. Možná spíše ji pozná lépe než většina vrstevníků a nebude chtít být zavřené ve čtyřech stěnách jako je většina lidí dnes. Pak bych se tedy bál jak vydrží usedět školní den - to by byl přímo intergalaktický šok při příchodu z lesní školky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DELVIT: Mít blízko k přírodě je stejně podle mě lepší v rámci rodiny. Já jsem jeden čas zvažovala lesní školku, ale pak jsem ji zavrhla z důvodu obavy z dítěte přesyceného přírodou a lačného strávit víkendy v hracím koutku obchodního centra :D Radši ať si užije ve školce to, z čeho já nejsem odvázaná - velký kolektiv, společenské hry a hračky v místnosti, a o víkendu jde se mnou na celý den do lesa.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TAPINA: to jsme si se ženou taky říkali. Že nám to připadá takové manipulování, jak s rodiči tak s dětmi, ale jak to napojili na tu přírodu, tak se nám to také líbilo.

EWICZZZKA: díky za hodnotné komentáře. Rovnou si tedy dáme přihlášku jinam, protože takovéto "vydírání" se nám vůbec nelíbí a rozhodně se ho nebudeme účastnit. Snažíme se mít k přírodě blízko, jak to jen jde pro městského člověka, ale ne za každou cenu.
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    TAPINA: Nebo tak. Nicmene znam nekolik rodin, ktere tam deti maji a s jejich hodnotami uplne nesouzni, jen se jim libi ta prirodni slozka vychovy. Asi je vzali v nejakem slabem rocniku :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EWICZZZKA: Spíše sektářskému, než komunitnímu.
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    DELVIT: A pak se tam taky otevrene mluvilo o tom, ze daji-li rodice prihlasku i nekam jinam, je temer jiste, ze do W je nevezmou. Protoze rodice, kteri se dlouhodobe aktivit ve W ucastni a souzni s nimi, by nikam jinam dite nedali i v pripade neprijeti. Tim, ze davaji prihlasku i jinam davaji najevo, ze je pro me akceptovatelna i jina varianta. A pokud se W aktivit neucastni, dite a rodice jsou tedy pro reditelku "nezname" a davaji prihlasku i jinam, reditelka je muze snaze odmitnout, kdyz vi, ze muze byt prijate jinde.
    Oficialni kriteria maji vek, sourozenec a podobne... Ale jak rikam, o tomhle se tam otevrene mluvilo a odpovida to komunitnimu razu te skolky.
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    DELVIT: Ano, soucasti prihlasky do waldorfske je vyplneni dotazniku tykajicicho se souzneni s W hodnotami. Chodila jsem loni s dcerou do materskeho centra, prihlasku jsme davali, ale byl to silny rocnik a dceru nevzali. A teda bylo velmi jasne citit, ze prednost maji deti z rodin, ktere se dlouhodobe ucastni aktivit skolky. Mozna ten dotaznik najdu nekde vyfoceny, posilala jsem ho muzi, vystudovanemu filosofovi, aby se realizoval.
    Mne se jejich koncept vyuky libil velmi, v kontrastu se skolkama zamerenyma na vykon a konzum, podporujicima soutezeni apod., libilo se mi zamereni na tradice, svatky, prirodu, rocni cykly. Ale v necem uz to bylo prilis...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SARGO: Uff, no to doufám, že ne :). Jestli ano, tak to bude hodně krátké a mám obavu, že by tam malá nešla ;).
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    jo. my máme školku přes ulici, bohužel přes ulici je též jiný pražský obvod. Takže nejbližší školka v našem obvodě je 5 zastávek a 15 min tramvají nebo 20 min pěšky z druhé strany. Naštěstí je tahle školka skvělá. No a druhačka chodí o další dvě zastávky dál, už to v nouzi jela i sama, ale jelikož je to centrum nejcentrovatější, tak pravidlo z toho zatím není. Já dostala ve druhé třídě klíče na krk a tradá, bez jediného přecházení za pět minut doma - sídláky mají své výhody
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SARGO: tady se začíná klasicky v osm a velmi mě děsí, že dcera chce zkusit gympl, kde začínají v 7.45 !!!! a je samozřejmě dál než dnešní škola tj. ráno by se to muselo posunout od hodně víc než o 15 minut.
    SARGO
    SARGO --- ---
    MEDVED007: To teda. Mladšího jde člověk oblíct, statší už si dojde těch pár metrů sám... ani neodvažuju počítat, o kolik dřív bychom museli ráno vyrážet, kdyby se to muselo brát postupně a jeden by musel čekat, než se upíchne druhý. Slušné ranní peklíčko. Ale já jsem strašně rozmazlená, máme ráno pohodu beze spěchu, ovšem i díky tomu, že se u nich začíná v půl deváté :-D
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SARGO: když jsme upíchli mladší do otevírané školky v budově školy, kam šla starší tj. holky od sebe byly fyzicky tak 20 metrů.....to bylo BLAHO ! naprosto geniální logistika dopoledne i odpoledne.....no za těch pět let jsem si sakra zvykla, že je to jednoduché.....
    SARGO
    SARGO --- ---
    IBERIA: Skoro horší než ranní rozvoz mi skoro připadá odpolední vyzvedávání. Ono to chvíli trvá, než se dítko probimcá šatnou a vším, ještě někam jezdit (v doprovodu hladového a utahaného) - druhý vyzvedávaný je tam pak výrazně déle, i když třeba ne fakticky, tak psychicky určitě, protože matky chodí v nějakých vlnách a to jsou školkáči jak na trní. Ale jasně, je to o zvyku. Přesto musím říct, že mít je oba přes jeden plot, byť za cenu ne úplně uspokojivé školky, je zisk ještě mnohem větší, než jsem původně čekala.

(Jiná věc je ta, že jsem vážně nečekala, že budu muset vyzvedávat i třeťáka... tedy jeho ne, ten už se dopraví, ale jeho sešity na domácí úkoly by se jinak domů nedostaly a žákovskou bych asi taky neviděla jak je rok dlouhý :-D)

DELVIT: Kamarádka taky vzdychala po waldorfské, ale odradil ji požadavek na esej, kterou měla sepsat na téma "proč chceme zrovna do této školky, co od ní očekáváme a nakolik náš život souzní s w. ideály" - to tam chtějí taky? :-))
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MEDVED007: Tu rozhodně podcenit nechceme. Právě proto se vyptávám zde, než za měsíc to začneme řešit naplno, abych měl drobný náskok. Samozřejmě, teď když čekáme druhé to budeme muset naopak velmi zvažovat.

Waldorfskou možná skusíme, i když jak jsem říkal takovou tu "nucenou" zábavu na to oba nejsme. To prostředí se nám ale vyloženě líbí.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    EDERA: hruza. Jj, uvedomuju si, ze problem Perunka versus Lupacova je smesny, jen se te logistiky v kombinaci s mou praci dost bojim.
    EDERA
    EDERA --- ---
    IBERIA: Už jsem to tu psala - syn byl sice z ročníku, kdy se školky o děti rvaly, ale Milíčův dům měl přetlak vždycky. U dcery (po deseti letech) mi nepomohlo ani to, že měla stejné křestní jméno s ředitelkou. Prostě se striktně jelo podle věku a neměli jsme šanci. Tehdy to byl první (a nejspíš i poslední rok), kdy na Praze 3 fakt hodně dětí nevzali. Nedostala se ani do té Perunky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    IBERIA: Ne, chodil na Lobkovičák.

A s logistikou jsem si fakt "užila" s blondýnou velmi. První rok chodila do školky na Brumlovku a já jezdila do práce do Jindřišské (takže to znamenalo ráno cestu z Vinohrad na Brumlovku a pak zpět do centra). Pak ji vzali do MD a dva měsíce na to nás v práci přestěhovali na Pankrác (ano, dobrá kombinace by byla Brumlovka + Pankrác anebo Jindřišská + MD). Další rok aspoň poblíž školky pracoval manžel, takže ji ráno snadno vozil. Ale pak umřel a my se skoro na celý školní rok přestěhovali na Háje, což znamenalo ranní cestu z Hájů na Olšanskou a pak zpět na Pankrác. Prostě jsem ji fakt čtyři roky pořád někam vláčela.:-( A to ještě ani nezmiňuju prázdninové soukromé školky.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    EDERA: jasne, to byla trochu nadsazka... nebylo to tak, ze u syna to jeste nebylo s misty ve skolkach tak divoke a u dcery jsi byla jeste v pameti ucitelek?
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    MEDVED007: souhlasim.
    U nas pristi rok nastane kombo starsi poprve do skoly, mladsi do skolky, ja po sesti letech do prace, takze logistiku resim velmi. Idealni by bylo mit obe v jedne instituci v Perunce, ale nejsem si jista skolou, dalsi dobra moznost je starsi v Lupacovce, mladsi v Milicove dome, tam bude zase problem se skolkou (dostat se tam, navic mladsi "ocekava" stejnou instituci). Varianta jedna tam, druha tam, je vlastne dobra, akorat je to oboji jinym smerem, i kdyz oboji blizko...
    A Edero, tvuj syn asi chodil do Lupacovky, ze (tehdy jine nez dnes)?
    EDERA
    EDERA --- ---
    IBERIA: Dvakrát se mi tam dítě dostalo. Pravda, jednou jsme si museli rok počkat a mezitím vozit blondýnu do církevní školky přes půl Prahy.
    Vnitroblok nepodceňuju, ale MD má kromě zahrady ještě tu výhodu Parukářky hned za plotem. Můžou na velkou procházku, aniž by museli přes jakoukoliv ulici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam